Автор Тема: Проблем с програмата кисмет  (Прочетена 1983 пъти)

Boxsi11

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте!
Нов член съм и съм слабо запознат с Линукса. Важното е че имам желание да се запозная с него.Досега съм работил само с Уиндоус,но реших да опитам.Затова имам два въпроса касаещи по запознатите с тази операционна система:
1.От къде да започна??Къде да се запозная с командите използвани при Линукса?
2.Вчера се опитах и не можах да пусна програмата кисмет.  Все ми дава че не може да се свърже със сървъра.Картичката ми е Алфа и работи добре,но с програмата имам проблеми!
Ако може помогнете
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Проблем с програмата кисмет
« Отговор #1 -: Dec 17, 2013, 10:04 »
1. Започни с това, за какво смяташ да ползваш Linux. Това ще определи дистрибуцията от която се нуждаеш.
2. Какъв е хардуера ти ? Това също е от огромно значение за избора. Някои версии на дистрибуциите изобщо няма да тръгнат на стар хардуер.
3. Общите за Линукс команди или поне част от тях, можеш да видиш от тук
http://unixtoolbox.vladimirkolev.com/unixtoolbox.xhtml
4. Специфичните, свързани с управлението на пакети са различни в зависимост от дистрибуцията
Извеждат се, като напишеш името на пакетният мениджът и --help в терминала
Пример :
 - за Debian/Ubuntu
apt-get --help   http://s19.postimg.org/dsemti10z/help.png
dpkg --help
  - за Федора :
yum --help
 - За Open SUSE
zypper --help
и т.н.
Опциите на всяка програма, можеш да видиш, като напишеш
man "име на програма"
в терминала.
Повечето неща можеш да вършиш и в графичен режим.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 17, 2013, 12:29 »
1. Ха познай от три пъти, че щом пита за Кисмет, за какво ще ползва дистрото!

Ако набеденото за кракерче се беше поогледало в портала, можеше да открие, че има подробна статия за програмата дето пита.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 17, 2013, 12:40 »
Като гледам, на официалният сайт са публикувани хранилища за всички поддържани версии на Ubuntu.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Boxsi11

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 17, 2013, 12:59 »
Здравейте отново!Мерси много за отговорите.Не ме  "ласкайте" с името кракерче,тъй като съм абсолютен  профан в тази операционна система.Това че искам да пусна програмата кисмет за наблюдение на мрежите не ме прави такъв.Ще си инсталирам Убунто и постепенно ще се опитам да навлезна в материята.Открих хубави сайтове в руската мрежа за начинаещи.Ще пробвам пък каквото
сабя покаже-дано да имате желание да помагате,по точно да разполагате с малко свободно време.Още един път Ви благодаря ! Относно "кисмет"-  защо не мога да я пусна къде бъркам?Написах името на програмата ,тръгна добре,но ми иска връзка със сървара и от там насетне само EROR!!
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7517
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 17, 2013, 13:38 »
Не мога да разбера, защо толкова малко хора не ползват интернет. Фейсбук поколението явно вече не знае, за какво е била създадена мрежата.

Това намерих точно за 30 сек. посредством гугъл като просто написах "kismet". Тридесет секунди с отварянето на Гого, писането на заданието и четенето от сайта. Първия, която подаде. Там пише това:

The kismet program is composed by a server called "kismet_server" and a client "kismet_client" which can connect to many servers.

Ако ще се учиш да пробиваш мрежи или да ги тестваш, запознай се и с aircrack-ng, wireshark. Има и още полезни инструменти. Но си играй със собствената мрежа. Ако аз лично разбера, че някой ми бъзика моята, ако изобщо успее да я кракне, ще го дам на който трябва.

Имаше един хубавец в към същия рутерна ISP-то ми, дето беше остави фабричните потребите и парола на рутерчето си непроменени, Не съм си и помислил да му ръчкам по нещата.
Мрежата ми между другото от месец е свободна.
« Последна редакция: Dec 17, 2013, 13:45 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Boxsi11

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 17, 2013, 14:02 »
Не съм от фейсбук поколението,значително съм по възрастен от Вас,но както и да е..Това което Вие сте ми написали съм го прочел веднага и това е което първо правя да попитам чичо Гугъл.Тъй като във форумът си говорим на български език това което Вие сте ми написали значи следното:Програмата Kismet се състои от сървър, наречен "kismet_server" и клиент "kismet_client", която може да се свърже много сървъри. При мен обаче нещо не се получава,затова питам.Колкото до разбиването на мрежи това е характерно за по-младото поколение,аз съм достатъчно възрастен имам свой платен интернет който ме удволетворява.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7517
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 17, 2013, 15:09 »
Не съм ползвал програмата
http://www.kismetwireless.net/documentation.shtml Ето четиво.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 17, 2013, 17:19 »
Защо не прибваш wireshark ,има си графичен интерфейс.
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 17, 2013, 22:44 »
Не мисля, че kismet може да се използва за кой знае колко користни цели. Аз не съм имал много вземане-даване с нея де, имах малко приказка с човека, който я списва и то не заради това, а заради неговите занимания да подкара monitor mode върху не-root-нат Android, портнах линукс kernel драйвера на java и използвах неговия "framework" наготово, за да тествам.

Не мисля, че целите на проекта са "хакерски",  идеята е да се разбере какво става в ефира, кой и къде излъчва, единствената по-зла хакерия е "откриването" на "скритите" мрежи заради probe и останалите няколко типа фреймове, които издават SSID-а, та това е зло и хакерско може би, да. От друга страна тези, които забраняват beacon-ите за да са чувстват сигурни, са идиоти. Освен че не допринася особено за сигурността на мрежата, единствено създават повече проблеми за хората, които знаят за нея и са авторизирани да я ползват.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Boxsi11

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 21, 2013, 15:53 »
Най-после я пуснах!!!По абсолютно прост начин стига да знаеш как и за какво служи програмата.Всичко това стана обаче чрез Вашата помощ и линкове за които Ви благодаря.Сега почвам нейното изучаване.
Активен