Автор Тема: ИДИЛ - за какво се трепят тия малоумници  (Прочетена 8813 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Мен по-скоро архитектурата ми се видя тотално ненормална. Караш си по малките улички и изведнъж гледаш някаква триумфална арка. Едни сгради покрай реката ама брутално украсени с "антични" статуи и в гротесктно изявен неокласически стил, чак изглежда нереално вечерта като го осветят с прожекторите. Гигантски пластмасов Александър Македонски с фонтан и бутафорни кораби в реката, за които се ебавахме че е оригиналния
Титаник, въобще пълен цирк. Има и други нереални моменти, примерно на свечеряване като гледаш воя от джамиите от едната страна и гигантския осветен кръст от другата страна на хълма.

Това казано, противно на много хора, убеден съм че тая държава няма да се разпадне и ще си се оформят като отделна македонска нация. Ще си вярват хората в разни митологии там, чак се чудя колко такива са ни сътворили на нас когато България се е освобождавала от турско и се е оформяла като самостоятелна държава. Макар че тогава е било по-лесно, далеч не се е налагало да проявяват толкова фантазия.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
В българският колко турцизми има, ще се хванеш за главата. Само виж колко е дебел речника на чуждите думи. Вътре две трети са турцизми, една трета гърцизми и има още някакви. Забавното е, че ако разгледаш турцизмите, за една огромна част от тях ще се учудиш, че не са български думи.

Тук основополагащото е, че не се затрудних с думата „мериме“, защото се използва масово и в моя край. Не се затрудних с думата „шекер“, въпреки, че не знам турски, но знам, че е турска, но се затрудних с „крв“. Затрудни се, защото както правило отбеляза, в българският език не съществува дума без нито една гласна в нея. Ние не сме някакви кавказци, че да е така. И помислих, че е съкращение. А реално тази дума се различава от българският аналог само по един звук. Но същият звук в македонската дума претърпява ротация и се слага на друго място или изобщо не се изговаря. Виждаш ли как само една дума оборва тезата ти, че това е български диалект?

Никой не твърди, че до към 1944 год. имаме обща история (по-скоро до към 1878, ама карай, ще приемем националистическата датировка). Обаче от там насетне, това се променя кардинално. И слава †Богу, бих добавил.

Неприемливо е някой да ти казва — аз не съм българин, а и да му отговаряш — не бе не, българин си, защото дядо ти е бил българин. Човек е такъв, какъвто се чувства. Мен след позорният случай в Коиловци, ме е срам да се нарека българин, не искам да съм българин, но все още се наричам така. Те обаче са избрали друго. И това е техният избор. Ние трябва да го уважим.

А вече е очевидно (ле-ле колко пъти използвахме тази дума), че те са извървели своя път по формиране на отделна нация. Показва го дори само мнението на Гейта, който явно е ходил там.

У нас, колко време би изтраял един пластмасов паметник на хан Аспарух? Изобщо би ли се стигнало до поставянето му? Ами триумфална арка? Ами декоративни корабчета в Перловска река? Софиянски още го ядат за св. София. Може би защото такава светица не съществува, но по-вероятно, защото фанариотите не одобряват статуи.

Има десетки и стотици статии, какво правят македонците, но ние никога не бихме сторили. Ей на в собствените ти мнения има такива примери. Тъй, че нека най-после ги оставим намира и да ги пуснем да си вървят по техният си път. не ни е нужно да се занимаваме с тях и всеки път, когато сме се занимавали, само сме губили. Нека си живеят за тяхна сметка, не за наша.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
ако не всичко ТУК пише доста...

едит: Благоевград е на по-малко от 30 км. имам приятели и познати от Сандански, Благоевград, Черниче и целия ЧЕЧ. познавам диалекта им, и ако ти имаш съмнения, то аз нямам.
а иначе, още на Ванче Михайлов е идеята да ги оставим на мира, да се държим братски с тях и така да постигнем сближаване по-голямо от добросъседски или някакви други отношения. и аз изцяло подкрепям тази идея. но това не означава, че няма да мисля за езика им, като за калпав български диалект.
п.с. много се надявам да не хрумне на управниците ни да поставят пластмасови тъпни тук или там...
п.с.2 православния клир има проблемация със св. София, защото е католическа светия.
« Последна редакция: Nov 11, 2014, 16:04 от satir »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Точно заради „хора“, ако въобще можем да го наречем човек, като Ванчо предпочитам да броя общата ни история до 1878, а не до 1944.

Имам и аз приятели от Благоевград до Гоце Делчев, но не знам, какво е ЧЕЧ. Света София не е католическа светица и фанариотите я почитат, празнуват го на 19 септември и даже ни се води празник на столицата. Но това още не означава, че съществува такъв исторически типаж. Все тая. Попските работи са си работа на поповете.

За всеки случай с югозападните ни съседи не ща да се сближавам. Не ща да имам нищо общо с тях. Прекалено много сме патили заради тях и е време сега сами да се оправят.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4303
    • Профил
ИДИЛи, миндили и пр. идиоти всякакви
Аз не вярвах, че може да има по-големи от тея ама - опровергаха ме хората...
има и то не извън а на държавна служба при това - дупедати разни
http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2014/11/08/106823.shtml

П.П. Предупреждавам - Не е за ора със слаби... сърца
Активен