Автор Тема: Голям зор с инсталиране на pfSense във VirtualBox на OpenMediaVault(Debian 7)!  (Прочетена 1646 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Три дни се мъча, изчетох всички инструкции, изгледах всички видеота и неща някъде пропускам!
ОМВ е Дебиан 7 базирано NAS решение с много допълнителни модули и един от тях инсталира Виртуал Бокс с пхпВиртуалВокс. Виртуалбокса си работи чудесно. Имам две лан карти eth0 eth1. WAN e eth0 , a LAN e eth1 .

Цитат
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
iface lo inet6 loopback

# WAN network
# eth0 network interface
auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
   address 0.0.0.0
   netmask 255.255.255.0
iface eth0 inet6 manual
    pre-down ip -6 addr flush dev $IFACE

# LAN network
# eth1 network interface
auto eth1
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
    address 192.168.1.200
    gateway 192.168.1.1
    netmask 255.255.255.0
    dns-nameservers 192.168.1.1
iface eth1 inet6 manual
    pre-down ip -6 addr flush dev $IFACE

Във виртуалбокса ги слагам на бридж на съответната лан карта. От друга машина в мрежата имам самба и пинг към 192.168.1.200. Уебмина си отваря, Интерфейса за управление на НАС сървъра си отваря на 192.......200, но няма връзка с 192.168.1.1 на сенса! HTTP Tunnel модула на уебмина отваря началния екран за вход на сенса, но като напиша юзера и паролата за вход и ме изхвърля!

В инструкциите из нета пише, че трябва да се направи VLAN, ама нещо аз ли пропускам и не стоплям, ама като направя ВЛАН-а така както го обясняват и губя връзка с 192........200 !

Не знам до колко успях да обясня, ама се побърках вече! Бриджовете работят, защото като свържа виртуален Уиндоус ХП към някоя карта към вътрешната ми мрежа се закача за рутера и си получава ИП.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5056
    • Профил
   По принцип OpenMediaVault  е капризен,трудно се настройва (съдейки и по
коментарите по форуми).
   Ако нямаш основателна причина да ползваш точно OpenMediaVault ,смятам
че Openfiler (Linux базиран) или FreeNAS (FreeBSD базиран) биха ти свършили
по-добра работа, а и са по-лесни за настройка.
   Относно виртуализацията , имаш богат избор от Xen,KVM,qemu ...
   Аз лично съм нямал проблеми и с Openfiler, и с FreeNAS   под  Xen.
   Успех !
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
По принцип ми трябва решение, което да обедини в едно файлов сървър, мейл и и уеб сървър в едно и рутер с добри възможности, който да е на виртуалка в него и целия сървър да е зад рутера, но за малки машини с два диска в софтуерен райд и за това съм се спрял на него. Върху два диска в райд 1 повече от 2-3 виртуалки не много натоварени не могат да вървят поради недостиг на бързина на масива.
Успях да инсталирам и Прохмокс върху софтуерен райд 1 като инсталирах чист Дебиан и върху него проксмокса, но ми се струва малко сложно решение и също мухнато.
В ОМВ има абсолютно всичко което ми е необходимо и чрез инсталиране първо на чист Дебиан и след това на ОМВ го инсталирах директно върху дял от райд масива, а за сторидж му добавих другия дял(мд2). Уиндоус виртуалка вътре в него с бридж към която и да е от двете карти се закача към към външното ИП или към рутера на домашната ми мрежа, което според мен показва, че бриджа във виртуалбокса работи.
Не мога да стигна от реална машина в лан мрежата 192.168.1.0, като 192.168.1.200 е ИП-то на лан картата на сървъра към която е в бридж закачен ЛАН интерфейса на сенса от друг компютър до 192.168.1.1 на сенса, като в същото време през тунела се отваря, но в момента в който напиша юзера и паролата и се опитам да вляза ме изважда от тунела и ми прекъсва връзката!
Замислям се да не би защитната стена да запушва нещо!
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Ако има някой с pfsense да удари 1 рамо ...
Настройка на програми
borko1945 2 7762 Последна публикация Feb 01, 2009, 01:04
от h7d8
pfSense
Настройки на софтуер
Ipolit 4 10463 Последна публикация Feb 01, 2009, 00:58
от h7d8
Няколко въпроса за настройки на pfSense
Настройка на програми
backinblack 0 6266 Последна публикация Nov 20, 2011, 16:03
от backinblack
pFsense и лимитиране на торент трафик