Автор Тема: Не мога да инсталирам нищо :( Моля помогнете!  (Прочетена 7835 пъти)

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Приятелю, не се сърди, но проблема е в задклавиатурното устройство. Няма РАБОТЕЩ компютър (без значение от биоса и колко е скапан той) който при наличие на IDE/SATA/SCSI поддръжка и наличие на РАБОТЕЩО CD/DVD устройство закачено за правилния интерфейсен слот с правилните настройки (ако е IDE master/slave) и наличие на CD/DVD медиен носител с ПРАВИЛНО записана ОС на него (избраната архитектура трябва да бъде поддържана от компютъра както и диска трябва да бъде bootable) който да не може да стартира тази ОС. И точно заради това някой тук поиска клипче :).

Та така... Спри да се оплакваш, че са ти вързани ръцете и ако искаш помощ - направи каквото се иска от тебе.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6723
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ако си направиш boot-ваща инсталационна флашка с някоя дистрибуция, няма ли да boot-не от нея ?

Или да намериш външно оптично устройство и с него, пак през USB да пробваш да инсталираш ?

Или дето казаха, с хард диска под мишница и на друг комп да се направи някаква инсталация.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

LemurCatta

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
@Acho: Според Naka, има проблем с типа BIOS който е на дъното.. и не може да се зарежда от USB.

@ignorant: Предложението с изваждането на диска изглежда добро? Ако имате други машини просто използвайте някоя от тях.
Активен

malin

• Гост
И един "теоретичен въпрос" - колко дискети са били нужни, за да се инсталира вървящото в момента ХП ? Моето дъно е година-две по-ново и има една опция - връщане на стандартните настройки , та ако я има ...
Активен

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
Приятелю, не се сърди, но проблема е в задклавиатурното устройство. Няма РАБОТЕЩ компютър (без значение от биоса и колко е скапан той) който при наличие на IDE/SATA/SCSI поддръжка и наличие на РАБОТЕЩО CD/DVD устройство закачено за правилния интерфейсен слот с правилните настройки (ако е IDE master/slave) и наличие на CD/DVD медиен носител с ПРАВИЛНО записана ОС на него (избраната архитектура трябва да бъде поддържана от компютъра както и диска трябва да бъде bootable) който да не може да стартира тази ОС. И точно заради това някой тук поиска клипче :).

Та така... Спри да се оплакваш, че са ти вързани ръцете и ако искаш помощ - направи каквото се иска от тебе.
Приятелю, причината е не само в моето невежество, но и в скапания БИОС. Това връщане настройките на биоса по default бе едно от първите неща които направих. НЕ, не се промени положението. Съвсем случайно ровейки се в биоса загубил вече всяка надежда ей така от играчка, смених  една опция в Main->IDE Devices->Primary IDE Master-> Type да не е "auto", a като DVD-RW. И магията стана! Скапания биос позволи да boot-ват не само дискове ами и флашки на всичкото отгоре! Брей каква магия!
От тук на сетне пробвах да boot дискове с инсталации на операционни системи на убунту последната най-нова версия! Сичко тръгнар пълно разпознаване на всичко! Ама не ми харесвара че много блокира, сигурное някво неразбирателство с нвидиа картата(128мб), или друго знам ли, но както и да е. Разколебах се да я инсталирам, че върви много тромаво.  Реших ба пробвам с инсталационни дискове на уин8.1 - не стана.  После на Уин7 - пак не стана. Ако вие знаете защо.. моля споделете кво не се поддържа от хардуера. Процесора е интелски и има PAE, SSE2, аидата потвърди, че се поддържат, за последното изискване към процесора. XD нз къде да го видя, пише на сайта на ms, че някъде в биоса на секюрити трябва да се провери дали се поддържа. Ама в секюрити имам само за пароли и нищо друго. Прерових целия биос и няма никъде да пише такова нещо. В такъв случай М$ съветват да се ъпдейтне биоса.  Над 1Ghz е процесора. Рама е малко под 1 ГБ, - 768МБ, ама едва ли не ми активира инсталацията само заради това, че има малко по-малко рам? За видеокартата нз, дали е DirectX 9 графично устройство с WDDM драйвер :/  А за линукс още мисля с какви други дистрибуции да опитам - моля дайте идеи :)   Решил съм да пробвам и всички BSD-та , как вървят, па и дали изобщо ще се инсталират, но доколкото знам те имат широка съвместимост с хардуера както линукс. И мисе ще за всеки случай да оставя някаква майкрософска ос, нода е по-нова от тая антика ХР, поне 7-а, илив краен случàй виста, Майкрософтската ос ми трябва за родителите ми, които да могат да ползват този ми компютър докато съм в чужбина а не другите които НЕ ми се ще да барат от съображения за сигурност да не докарат проблеми. Веднъж майка ми ми прецака един харддиск така с 1тб информация :(  А баща ми само некви вируси закача, и двамата ми родители не могат да ползват нищо различно от уин.
« Последна редакция: Dec 05, 2015, 20:35 от ignorant »
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
И един "теоретичен въпрос" - колко дискети са били нужни, за да се инсталира вървящото в момента ХП ? Моето дъно е година-две по-ново и има една опция - връщане на стандартните настройки , та ако я има ...
Би могло да е инсталирано чрез boot-ване през мрежа.
Активен

malin

• Гост
Баце, не питай тука и не чакай да ти отговорят. Седни "на свежо", замисли се - какво си направил и какво се е случило и измисли "къде е ключа за бараката" при тебе. Щом е станало - пак ще стане.

А, да. Виж какви са минималните изисквания за всяка ОС, която искаш да пробваш.
« Последна редакция: Dec 05, 2015, 20:34 от malin »
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Е поне линукс дистрибуции може да препоръчате..  ???

//edit: Видеокартата е Gygabyte GeForce FX 5200(Gygabyte GV-N52), пише, че има 3D Accelator, пише, че поддържа DirectX v9.0 128mb е картичката, Би трябвало да е идеална. Инсталирах Уин7 От ДВД диск ама не искаше да boot-ва за тва от ХР. Сега ще пробвам от уин 7 да качà уин8.1..

//edit2: инсталационната програма тръгна ама ми изписа, че поради недостатъчно рам(коригурируемо, не е проблем) и неподържане от процесора нa NX(то е за АМД, за интела ми е XD еквивалента, но тъжното е, че процесора ми не го поддържа) няма да може да го инсталира :( Плач за бозата. Уин 8.1 е в класи по-лек, бърз и по-добър от уин7 :( ЩЕ пробвам да сваля харда и да инсталирам в единия дял , Уин 8.1 се нагажда при смяна на дъна и процесори към хардуера. Дано стане, инак, ще трябва да се примиря с този стареж Уин7 :(
..И моля ви давайте предложения за линукс дистрибуции! Моля Ви!
« Последна редакция: Dec 07, 2015, 02:36 от ignorant »
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
https://www.youtube.com/watch?v=II8OiGm7h2s
https://www.youtube.com/watch?v=8pU6Clj5wS8
Някой правил ли е това? Получава ли се? И като го инсталирам, но не се поддържа NX/XD ще ми умира ОС-а в произволни моменти, или само когато опитам да активирам нещо което е свързанос NX/XD от някоя програма или функция на ОС-а?
Активен