Автор Тема: Как да инсталирам AV Linux 6.04 в следната ситуация..  (Прочетена 762 пъти)

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
Здравейте след 2дни опити и четене в интернет стигнах до състояние на тотална фрустрация. Искам да инсталирам AV Linux 6.04 на машината ми, но имам повреден  grub 2 от Ubuntu 15.10( инсталиран в "/" "ext4" с различен swap дял и boot loader в /dev/sda). Убунтуто не бе добра идея заради липса на драйвър за видеокартата ми а беше много тежък за слабата машина на която го сложих, особено с липсата на подходящ драйвър, та реших да го разкарам да не го инсталирам повече. Избрах Apodio 10 за нова дистро. Пуснах инсталационна live флашка на Apodio 10, форматирах дяла където бе инсталирано убунту, този път с др. файлова с-ма(BTRFS) указвайки да e пак "/" и в/у същия дял пробвах да инсталирам Apodio 10, като boot loader указах пак в /dev/sda . Инсталацията протичаше успешно почти до края, но накрая изписа фатална грешка, че неможе да инсталира grub. След Reboot-ването машината изписа:

Цитат
"Searching for Boot Record from IDE-0..OK
    error: unknown file system.

Entering resque mode...

grub resque>_"

И тогава разбрах, че grub 2 се е скапал. На нетбука ми EeePC  900 имаше работеща същата версия на

Ubuntu 15.10(която работеше доста прилично заради липса на проблеми с видеокартата, тоест нямаше никакви проблеми), но реших да я махна и да я заменя с Apodio 10 защото ми се видя по-добро заради намушкания креативен софтуер за аудио-видео обработка и т.н. На нетбучето ми EeePC  900, Инсталацията отне над 20 часа, повече от които проспах, но бе успешна за разлика от тази на настолната ми машина. По абсолютно същия начин форматирах дяла на убунту и сложих новия във новата различна файлова с-ма(BTRFS), указах да е "/" и boot loader-а да е в /dev/sda и всичко си бе успешно. Защо на нетбучето ми бе успешно, а на настолната ми машина се скапа grub? Във форума на убунту е писано, че не бива да се преинсталира по такъв начин ако има повече дялове, ОС-и, boot loader-и. На нетбука ми нямаше други, на настолната ми машина имаше. Настолната ми машина имаше инсталиран уин8.1 и убунту, съответно с двата им boot loader-a, и мн дялове. Вследствие на употребата ми на Apodio 10 от нетбучето ми установих, че е бъгава ос. Има проблем със смяната на езиците и се отказах от нея (въпреки че на нетбучето ще си я оставя защото преди нея пробвах да инсталирам ubuntu studio и AV Linux 6.04, но е невъзможно, колкото и да ми се иска да му натикам AV Linux 6.04), та отказах се от Аpodio 10 заради бъговете и избрах AV Linux 6.04 за настолната машина(за нетбука е невъзможно, макар да ми се иска). Та пробвам аз да инсталирам AV Linux на настолната машина с повредения grub, пробвам, мъча се, чета в нета, пробвам какво ли не, 2 дни не успявам и се фрустрирах тотално :( AV Linux, просто искам да инсталирам AV Linux на настолната машина. Влизам от Live флашка в AV Linux, пускам инсталатора и ми показва: Избор на sda(единствения харддиск) и sdb(флашката), избирам sda(харда) и GParted в /dev/sda(114GiB) ми показва:

/dev/sd1(ntfs) 24,48GiB(12,91used) Flags: boot тука има един уин7 който преди седмица не даваше да се форматира, изтрих му ръчно някви файлове от яд, че не даваше да се форматира. Трябва да го форматирам но пише boot

/dev/sd2 extended 90.01GiB Използвано място странно защо ми изписва "---", на неизползвано също "---" Flags:lba
И тук следващите дялови ми ги показва като разклонение, сякаш са част от sd2. Част ли са, що за шантава програма?
  /dev/sd5 ntfs 45.63GiB Използвано и неизползвано все са означени с "---"
имам и unallocated 376.00MiB

/dev/sda7  linux swap 2.86GiB

/dev/sda8 reisefs 16.29GiB Used 32.59 MiB - тук се опитах да го инсталирам в тази файлова с-ма.

/dev/sda6 ntfs Label: Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB
втори unalloacated 6.95MiB О тая програма не ми дава да съединявам дялове и неизползваното място на едно.

Като съответно направя дяла за SWAP и друг за AV Linux 6.04 в съответната файлова с-ма. Давам Аpplying pending operations, затварям прозореца за да продължи инсталатора и после той(инсталатора) ме пита кой дял да бъде за swap, избирам sda7, После ме пита къде да инсталирам root system, избирам sda8 и ме пита да избера файлова система за root дяла, избирам ext4, после ме пита да избера дял за инсталиране на дял за /home. Избирам отново root дяла (put home on the root partition). Да не би тук да греша, че не ми е в различен дял?  И накрая ме пита къде да инсталира grub, в root или в mbr, аз избирам root. да не би да трябва да е mbr?
 И инсталирам..

Моля вземете и това в предвид:

Цитат
  **AV Linux does not install on newer Windows 8 UEFI computers with GPT partitions, an MSDOS partition table is required.
    **PAE enables access to up to 64gb of RAM, however any single application can only access a maximum of 4Gb of RAM.
    **AV Linux is currently customized. tested and intended for English locales only, it does support international keyboard layouts.

« Последна редакция: Dec 21, 2015, 08:40 от ignorant »
Активен

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
И накрая ме пита къде да инсталира grub, в root или в mbr, аз избирам root. да не би да трябва да е mbr?

Смених в mbr и стана чудото! Немоа повервам..
Активен