Автор Тема: Linux не се изключва помощ!!!!  (Прочетена 3052 пъти)

gabrielbelchev

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте!

Имам ужасния проблем  при който лаптопа ми не иска да се изключи.Когато се опитам да го изключа от горния десен ъгъл,както и през терминала с различни команди като shutdown -r now shutdown -h now ,лаптопа ми като че ли започва да се гаси,екрана става черен но вентилатора продължава да работи и така може да изкара с часове, и единствения начин да го изключа е като задържам копчето продължително.И при Ubuntu е така, сега си инсталирах Fedora и пак нищо не помага. Пробвах всякакви начини от интернет от сорта на това да променям /etc/default/grub файла и да му го слагам acpi=off acpi=force, нищо не става. От биоса пробвах с Wakeup on LAN както чето из други форуми,но пак не става. Лаптопа ми е http://ardes.bg/laptop/Acer+Extensa+2508+4--67459 само, че имаше възможност да ми сложат 8гб рам а не 4 както е в сайта, и така и направиха, възможно ли е да има няква хардуерна несъвместимост... Имам втора ОС Windows 10, при който този проблем го има само понякога, но в повечето пъти се изключва и рестартира нормално.Надявам се да ми помогнете,защото съм отчаян супер много вече. Поздрави !!!
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Linux не се изключва помощ!!!!
« Отговор #1 -: Jan 10, 2016, 15:57 »
sudo poweroff
е командата за изключване.
Това, обаче не е нормална ситуация. Коя версия на Ubuntu сте ползвали ?
Лаптопчето е добро и трябва да работи добре под Linux. Единствения проблем, който бихте могли да имате е с Upstart в Ubuntu 14.04. Там, при вградени интелски видеокарти се наблюдава забиване при изключване, защото системата за инициализация се проваля при запазване на потребителските настройки при изход.
« Последна редакция: Jan 10, 2016, 16:02 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gabrielbelchev

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 10, 2016, 16:07 »
Ами инсталирал съм Ubuntu 14.04.3 LTS ,също така съм го ъпгрейдвал на 15, в момента съм с Fedora последната от сайта и пак същите неща се случват, да опитам ли с с Ubuntu 10-11-12 ?
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 10, 2016, 16:29 »
Номерът след 14.04 защото си е същото издания снови драйвъри и ядро. Но, системата за инициализация е същата.
Сложи Ubuntu 15.04/15.10. По- добре го стартирай от жив диск и му дай изключване без да инсталираш. Ако прави проблеми - смени дистрибуцията.
« Последна редакция: Jan 10, 2016, 16:32 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gabrielbelchev

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 10, 2016, 16:59 »
Току що опитах с live cd с Ubuntu 15.1 същата история. След като цъкна да се гаси, екрана става черен, но вентилатора продължава да върти и нищо не се променя, ще му дам шанс с 12, дано вземе да стане някое чудо.
Активен

malin

• Гост
« Отговор #5 -: Jan 10, 2016, 17:49 »
Защо си мисля, че заглавието на темата трябва да е различно. И проблема да се търси там. И ако е гаранционен - да му "побаят" в сервиза.
Активен

gabrielbelchev

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 10, 2016, 18:10 »
Инсталирах си 12 версията и сега всичко е наред [_]3
Активен

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 11, 2016, 16:21 »
Това има някакъв дерт с ACPI-то или драйвъра за него.
12-та версия не би ти решила проблема щото е дърта.  [_]3

Пробвай да добавиш опцията acpi=noirq към ядрото:
http://askubuntu.com/questions/160036/how-do-i-disable-acpi-when-booting
и кажи какво става.

PS. От статията да не сложиш параметър acpi=off а acpi=noirq. Това в случай, че copy/paste
Активен

malin

• Гост
« Отговор #8 -: Jan 11, 2016, 17:43 »

И при Ubuntu е така, сега си инсталирах Fedora и пак нищо ...

Имам втора ОС Windows 10, при който този проблем го има само понякога, но в повечето пъти се изключва и рестартира нормално.

Лаптопа ми е http://ardes.bg/laptop/Acer+Extensa+2508+4--67459 само, че имаше възможност да ми сложат 8гб рам а не 4 както е в сайта, и така и направиха...

Да се вижда все пак.
Активен

buserg

• Напреднали
  • Публикации: 24
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 12, 2016, 07:39 »
Скоро писах и аз по същия въпрос.
С дебиан 8 нямах проблем и с линукс минт 17.1.
Дебиана беше с ядро 3.16.04 и работи без проблем, но ако решиш да ъпгрееднеш ядрото се започва с мъките.

Линукс минт 17.1 е с ядро 3.13.37 и също работи без проблем, но решиш ли да ъпгрееднеш ядрото се получава същата история.

Можеш да пробваш с линукс минт 17.3, но после трябва да даунгрееднеш кернела до 3.13.37.

Като за начало бих те посътветвал да пробваш или с линукс минт 17.1 или дебиан 8 и да кажеш дали всичко е нормално.
Активен

bILLY

• Напреднали
  • Публикации: 159
  • Distribution: Red Hat 7
  • Window Manager: Windows 10
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 14, 2016, 23:21 »
Видях заглавието на темата, стана ми смешно и реших да проверя за що иде реч. Зачетох се и ми стана интересно.

След малко ресърч намерих някаква официална информация:
Цитат
Fixing reboot/shutdown freezes
If your machine freezes upon attempts to shutdown or reboot, try modifying /etc/default/grub. Open the file with gksudo gedit /etc/default/grub (graphical interface) or sudo nano /etc/default/grub (command-line). Any other plaintext editor (Vim, Emacs, Kate, Leafpad) is fine too. Find the line that starts with GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT and add reboot=bios to the end.

If done properly it should result in something like GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash reboot=bios"

Then save the file, run sudo update-grub and reboot in any way that's possible for you. After that, reboots and shutdowns should start working properly.

With certain hardware (notably DELL) the kernel parameter that you add needs to be reboot=pci (instead of reboot=bios), the procedure remains the same.

Източник: https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Fixing_reboot.2Fshutdown_freezes

За съжаление няма допълнително обяснение за това поведение, но има предложение за предотвратяването му.

А този уоркараунд беше провайднът в един блог в  коментарите и двама от общо двама коментирали, бяха отбелязали, че това при тях работи успешно.

Това което ми направи впечатление е, релийза на GRUB2 е малко след първия релийз на Ubuntu 12 бранша.

И все пак като за допълнителна информация, можеш ли да споделиш съдържанието на сегашния ти GRUB на Ubuntu 12 ?

Поздрави!
« Последна редакция: Jan 15, 2016, 09:25 от bILLY »
Активен

"UNIX is like sex: If you don't know it, you don't miss it. But if you know it, you'll need it!"
Lars Eilebrecht

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 15, 2016, 08:51 »
До сега практиката е показвала, че надали изобщо ще влезе отново във форума за да сподели  [_]3
Активен