Автор Тема: Съвет за сетъп на машини с голямо натоварване  (Прочетена 2212 пъти)

elllmo

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Здравейте, налага ми се да сетъпна няколко сървъра, но тъй като съм поизостанал с модерните технологии, ми е нужен съвет.
Разполагам с 4 хардуерни машини на които ще трябва да има апликейшън сървъри (няква java) които да се обръща към едни ДБ сървъри и няколко уеб интерфейста дето управляват цялата тая работа.

Понеже няма да имам физически достъп до машините, ми се иска да използвам някаква виртуализация. За да мога лесно да си добавям машини за тест или друго.
Не вярвам да ми отпуснат пари за Vmware или Citrix, ще трябва да е нещо безплатно.
Аз лично си харесвам virtualbox с phpvirtualbox. Чувал съм хубави неща за KVM, но понеже няма аз да го съпортвам, ми се иска да е нещо шарено с картинки на което лесно да се казва Старт, Стоп, Снапшот... през някакъв графичен интерфейс. т.е. минимум конфигуриране по хост ОС-а и максимум кликане с мишката.

Тук очаквам вашите съвети за виртуализация... Благодаря!

Другото нещо за което се колебая са файловата система и райда. Тъй като не съм голям фен на LVM ми се искаше да ползвам BTRFS. За съжаление има бъг с виртуализацията, когато гест машината е на BTRFS, след рестарт гръба крашва.

Дали е вариант да инсталирам Хост ОС-а върху BTRFS а виртуалките да са на ext4?
Има ли някакво значение каква е файловата система на партишъна на който се съхраняват виртуалните дискове?
Също така се чудя mdraid ли да използвам или райда на btrfs?
Ако някой има опит с btrfs, нека го сподели,,,

За бозата данни мисля да сетъпна 4 виртуалки на 4-те физически машини, с MariaDB и Galera Cluster в мулти мастър конфигурация.
Някой ползвал ли го е това и какво ви е мнението за Galera?

Всякакви други предложения са добре дошли, благодаря :)
Активен

glupostta nikoga ne svyrshva dotuk unless defined($dotuk);

10101

• Напреднали
  • Публикации: 384
  • Distribution: GNU LINUX
    • Профил
Разгледай това.

Server virtualization management with Proxmox VE

https://www.proxmox.com/en/proxmox-ve
Активен

А печат ?

elllmo

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Страхотно, има ZFS поддръжка със софт раид 10-ка. Само трябва да се науча как се работи с него.
Благодаря!
Активен

glupostta nikoga ne svyrshva dotuk unless defined($dotuk);

Ipolit

• Напреднали
  • Публикации: 418
    • Профил
Citrix Xen Server е безплатен, освен ако не искаш платен, който предлага high availability и поддръжка от ситрикс. От 7-8 години ползвам продуктивно, вече повече 10 сървъра и няма проблем. Единственото дето не ме кефи е, че хипервайзора (xen server-a) изяжда един процесор (ядро). Ма моите сървъри са с по 32 или повече процесори, тъй че не ме интересува особено. Другото е че Xen Center - туй от което се менажират с картинка, работи само на уиндоус. Но иначе са много лесни за управление - снапшоти, експорти, импорти. Самият Xen server поддържа почти всякакво желязо, райд контролери и прочие.
Активен

Face Your FreeBSD at http://ipolit.hit.bg