Е те тук ти е грешката че мислиш за ИИ като БД а то не е (баш така)
Аз пък твърдя че АКО е (било) обучено върху тези ЗНАНИЯ (напр. че точно тия -2 плюс точно тия +5 не е равно на +3) то е щяло да ги "запомни" т.е. отново опира до обучението т.е. БЗ (знания) а не БД (данни)
..
Баш така си е, база данни, картотека, но в никакъв случай не е знание.
Подобни клипчета си поствал и преди, да, интересни са, с тези нива и т.н. Но това не е обучение, ако ще и така да го наричат. Даже един още по-красивичък клип беше пускал тук, но е някъде назад из темата, как цифричката разделена на 4-5 елемента (до най-малките възможни, в БД), се подава, минава през 2-3 нива, алгоритъмът на първо ниво сверява примерно подадената нуличка с елементите в картотеката, опс, намерихме два елемента, подава на следващото ниво, там пак търсим елементи, опс, ето още два елемента, там след N брой ето я накрая сглобена нуличката, бравос, истински интелект!
Правото (в случая наказателното, но и като цяло) не е математика. Не е единички или нули (това -2+5 равно на +3, или пък това -2+5 не е равно на +3), нито пък можеш да предвидиш колко варианта на -2 плюс +5 е/не е равно на +3. Имаш базовото- закона, оттам имаш дееца и деянието, с техните характеристики + обстоятелствата. Аз една тъпа кражба бях задал на грока. Да речем, че тези казуси в едно 80% са стандартни. Но и да му ги наблъскаш всичките 80% + всичките нестандартни, известни до момента, от което файда няма, то винаги излиза и по някой нов (прецедент, както му казват там вашите). Интелектът си проличава в непозната ситуация- човекът разсъждава, мисли. И създава тоя прецедент.
А какво прави изкуственият "интелект"- ами няма такова нещо в БД, няма какво да му събере алгоритъмът. И просто пресмята- "ми ето го, тука две отегчаващи, и пет смекчаващи, отрицателна двойка събрана с положителна петица дава плюс тройка. Но правоприлагането и правораздаването изобщо не е алгоритъм. И се почва с глупостите - "измислял", както неправилно го пишат, защото това нещо не мисли- на оня адвокат, дето сме го писали тук, несъществуващи дела на някой си върховен съд, на тия в по-горе цитирания форум на ЗУТ и т.н. Изчислява си нещо, и айде- ето. Да, ама не.
Самият ти пишеш за моделчета и фитване. Е, нЕма го това моделче, дето да фитне, че точно това конкретно -2 +5 не е равно на +3 и се дъним в резултата. Аааа, ма то не било "обучено"- демек празни са му кутийките, а пък то собствени кутийки не може да създава, греда..
Виж, в сфери и със задачи, където математиката е универсал, където се ползват разни формули, физика, химия, ако щеш, грижа няма- няма нужда да му вкарваш всички възможни числа, като има формулата, то ще си изчисли. Но това не е знание, а софтуер с БД. Нищо общо нито със знание, нито с интелект.
П.П. Днес по обед нямаше достъп до форума.