« Отговор #8 -: Feb 04, 2022, 20:37 »
Има нещо, което много ме е дразнело в ClamAV, когато го ползвах на предната си работа под XP (2017 год.). Тогава ми се наложи да се ограмотявам за вирусите, защото за първи път нямахме техническо лице дори на договор, а за втори път не работех в корпоративна мрежа. Та реално за първи път се сблъсквах с вируси (заселили се преди да ида). За мой късмет, беше и за последен. За почти 40 (39 по-точно) години занимавки с компютри, не е зле един път да си пипал трипер. ГНУ/Линукс наистина е блаженство. Язък, че мога да го ползвам само вкъщи.
За Клам идеше реч — той не чисти вируси. Взима exe-тата, слага им едно affected или нещо подобно беше за разширение и ги местеше някъде по диска. Затова се изпидепсах. Използвах доклада му, какво е открил, но после ходех на страницата на Аваст¹. Там има безплатни инструментчета за премахване на точно конкретни вируси. Проблема е, че не точно за всички има. В редките такива случаи, подменях ръчно екзетата.
===
¹/ Стар познайник, който пишман админите слагаха навсякъде, но все пак безкрайно по-добре от това да слагат фалшивото, уродливо нещо наречено Eset Nod32, чиито автори трябва да получат доживотни присъди за измама в особено големи размери.
« Последна редакция: Feb 04, 2022, 20:45 от go_fire »

Активен
В $por4e2 e истината

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри
Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear