Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 91396 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9088
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #855 -: Днес в 01:06 »
Не са взели наименованията от нашия език, защото за научни наименования са решили да взимат от латинския.

Някаква групово извращение  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4644
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #856 -: Днес в 08:16 »
Латински съм учил в университета. Но не цялостно, т.е. да мога да пиша и чета на този мъртъв език, а азбуката, разни юридически изрази, и тяхното значение. Май само юристи и доктори го учат. Почти нищо не ми е останало в главата.
Да, има някои баби, дето леят "куршум"- от турски е. Както и за златото- "алтън". И тая думичка е останала при нас от турците- възрастните хора казват на златна пара "алтън". Както и "гюмЮш" - сребро. Така наричат по нашия край една дребна морска сребриста рибка :)
Ремотекс, да, за двуокиса- навремето учихме окиси, двуокиси, сега в учебниците по химия е оксиди, диоксиди, и аз съм се чудил що са сменили наименованията.

Е, друг пример- азотът в нашия си език, на латински Nitrogenium, нищо общо :)
П.П. А сега например кислородната вода, H2O2, която учихме като водороден прекис,как ще е по новому?
« Последна редакция: Днес в 08:20 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 8380
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #857 -: Днес в 09:22 »
Как се дава властта на други:

https://novini.bg/article/2026022105342503147
Активен

MB - ECS G41T-M2; CPU - INTEL Core 2 Quad Q8400 2.66 GHz; Fan - Intel BOX; Memory - Kingston HyperX 2X2 GB; Video - Intel G41; HDD - Seagate 1TB SATAIII; SB - Realt ek HD Audio; DVD-RW - SONY DVD-RAM; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller 1 Gbps; PSU - Fortron Gold80 500Watt APFC; Monitor - LG 1600X900

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #858 -: Днес в 10:12 »
Диоксид си е английска думи за двуокис.
Нямам представа, защо са минали на нея.

Сигурно, за да е по-лесно на нашенските студенти като завършат и отидат в чужбина, по-лесно да бъдат разбрани.

Ще забравим българския така.
Колко турцизми използваме?
Английските думи ще са повече.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6578
    • Профил
« Отговор #859 -: Днес в 12:21 »
Латински съм учил в университета. Но не цялостно, т.е. да мога да пиша и чета на този мъртъв език, а азбуката, разни юридически изрази, и тяхното значение. Май само юристи и доктори го учат. Почти нищо не ми е останало в главата.
Да, има някои баби, дето леят "куршум"- от турски е. Както и за златото- "алтън". И тая думичка е останала при нас от турците- възрастните хора казват на златна пара "алтън". Както и "гюмЮш" - сребро. Така наричат по нашия край една дребна морска сребриста рибка :)
Ремотекс, да, за двуокиса- навремето учихме окиси, двуокиси, сега в учебниците по химия е оксиди, диоксиди, и аз съм се чудил що са сменили наименованията.

Е, друг пример- азотът в нашия си език, на латински Nitrogenium, нищо общо :)
П.П. А сега например кислородната вода, H2O2, която учихме като водороден прекис,как ще е по новому?

Винаги съм се канел да те питам:
Какво толкова ценно има в т.нар. "римско право", та в някои държави
се изучава задължително в юридическите факултети ?

Древният Рим: брутална,робовладелска държава; войниците й
са избили милиони и са осакатили още повече.
Логично: шибаната империя се е разпаднала.
Та,какво е ценното ?  ???
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #860 -: Днес в 13:28 »
Римската империя не се е разпаднала заради римското право.

Просто са се разрастнали повече, отколкото са можели да удържат.
Някои от управниците на провинции са станали неимоверно богати до степен, да се превърнат в опасност за империята - да искат да се отцепят и да имат силата да го направят.
Да не забравяме и оловните тръби.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4644
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #861 -: Днес в 18:00 »
..
   Винаги съм се канел да те питам:
Какво толкова ценно има в т.нар. "римско право", та в някои държави
се изучава задължително в юридическите факултети ?
..

Латинският език и римското право са основата на съвременното право. Почти всички основни правни принципи са развити именно в римското право по онова време, някои още по време на Римската република, преди принципата и последвалата го империя. Затова се изучава. Няма как да построиш къща, ако не знаеш как се копаят основи, така да го кажа :)

Защо се изучава и в медицинските факултети, не знам.

П.П. Дори широко използваните днес изрази "де юре" и "де факто" са от латинския език и римското право. Посочването на парична стойност с думи и с цифри също е от римското право. Принцепсът Тиберий Цезар прибрал по-голямата част от парите по някакви завещания, защото пишело само цифрово (което реално пак е било с букви от латинската азбука- част от тях имат цифрово значение), но не било изписано с думи като стойност/сума, какви суми са за принцепса и какви- за разни роднини. И се произнесъл, че били грешно изписани цифрите, налапал по-голямата пара на завещателите (тогава е имало практика богатите да завещават някаква част на принцепса). И после въвели правилото- става ли дума за пари в официални документи, пише се с цифри и думи. Да е пределно ясно.

П.П.П. И държавната субсидия е от римското време- безплатното раздаване на жито за гражданите на град Рим  :D
« Последна редакция: Днес в 18:26 от Nik123 »
Активен