Автор Тема: CLI задачка-закачка, която е толкова проста, че никой не може да познае :)  (Прочетена 36 пъти)

rado84

• Напреднали
  • Публикации: 113
  • Window Manager: Cinnamon
    • Профил
Бях ви позабравил малко, но откакто се оказа, че въпросът "ЗАЩО", свързан с тази закачка затруднява всички ИИ, за които се сетих + маса жив човек (макар че съдейки по отговорите е трудно да ги наречеш така), реших да намина да питам малкото мислещи линукс юзъри у нас. Скрипта си го писах аз и това, което прави е да създава бекъп на всичките ми скриптове, които не са никак малко. Въпросът е обаче не е "какво" или "къде" (както отговориха някои - facepalm), а З-А-Щ-О скриптът има парола? И не, не е за сигурност за криене на данни. Причината е много по-прозаична, почти като cheat code в игра (безобидна за системата, но адски полезна за потребителя), но, както казах, все още никой не е успял да познае причината.  ;D
Нека чесането по главата започне сега!  ;D ;D

Пак пояснявам, че задачката е "ЗАЩО има парола", А НЕ "КЪДЕ Е ПАРОЛАТА"!  ;)

Код:
#!/usr/bin/env bash

aliasdir=/B/ALIASES
aliasbackup=/BACKUP/LINUX/ALIASES
archname="CLI-SCRIPTS-AND-ALIASES.7z"
options9="-mx9 -mmt20 -md=460m"
password="-p@@1234@@ -mhe"
scripts="/B/CLI/SCRIPTS"
hidden_files=(
    ~/.aliases-txt
    ~/.bashrc
    ~/.bash_profile
    ~/.inputrc
    ~/.XSession
    ~/.XCompose
)

7z a $aliasdir/$archname "${hidden_files[@]}" $scripts $password $options9 &&
cp -v $aliasdir/$archname $aliasbackup &&
cp -v $aliasdir/$archname /B/123
Активен

RESIST OS Cinnamon; Core i7-12700F; RTX 3070 Ti 8 GiB, 62.62 GiB DDR5-4800 (5200).

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9546
    • Профил
Архива трябва да е с парола, защото ако на всички скриптове паролата е по същия начин написана в прав текст, определено архива трябва да е защитен.

Моя въпрос е, защо не питаш потерителя за парола за архива, вместо да я задаваш в прав текст в скрипта, видима за всички?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.