Автор Тема: Android враг на човечеството  (Прочетена 444 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5894
    • Профил
Android враг на човечеството
« -: Jun 25, 2026, 06:00 »
Мастиите са навсякъде.

Мдам, колкото по-нависоко - толкова по-големи
..след нахапаните (ябълки) и андроида повлече крак - взе да хваща ръжда вече (не е като едно време) и край на безплатния обяд

https://keepandroidopen.org/

Your phone is about to stop being yours.
98 days until lockdown

Starting September 2026, a silent update, nonconsensually pushed by Google, will block every Android app whose developer hasn't registered with Google, signed their contract, paid up, and handed over government ID.

Every app and every device, worldwide, with no opt-out.

П.П. Гогааа кой да ти знае навремето че само след малко повечко от четвърт век отново ще събаряме АПК-та и ще връщаме всичко в ръцете на "новите" честни частници
Макар че.. АПК(тата) може и да си платят - кой ги знае, а колегата дето си гу рутваше и си им слагаше каквoто си иска... ще видим след няколко месеца, чувам че рут не рут ако не е подписано с правилния ключ (директно от ръцете на шефа) нямало да минва и тоя номер вече..

П.П.П. Аре за вас пак има надежда - надявайте се там евро..мастиите (както им казвате) да направят нещо за вас ама вие ще си продължавате да си ги плюете - както преди така и след (още не можете да им простите за краставиците)  8)
« Последна редакция: Jun 25, 2026, 06:04 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9182
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Android враг на човечеството
« Отговор #1 -: Aug 07, 2026, 17:16 »
Сигурен съм, че не си имал предвид, че Гългъл са вредни на общочовешка основа. Позволих си своеволието да задам заглавието спрямо собствените си разбирания.

Но понеже според мен това е най-важната новина за годината, затова си позволих да отделя мнението ти като отделна тема. Аз също попаднах на това покрай заниманията си с Андроид. Май го има даже на f-droid. Сетиха се. Те самите са безкрайни боклуци, но сега се жалват.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9777
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 07, 2026, 18:03 »
Гугъл и Ябълката са най-вредните компании на планетата.
Като оставим настрана, че таксата им за плащания през мобилни приложения е отвратително висока, те съзнателно ни набутват в екосистемите им, от които после няма измъкване.

Андроид телефон няма да си купя може би никога заради това, а нахапана ябълка пък твърдо никога.
По-добре да си купя китайски със системата на 华为 отколкото тези двата.
Или някой от линукс телефоните.

Най-добре някой елементарен с бутони и яка батерия, пред тези двата.
Ако утре извънземни им ударят заводите и офисите, няма да ги оплаквам изобщо. Нито ще ми мигне окото.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 7002
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 12, 2026, 15:00 »
   Изводът: качваме си Линукс на смартфоните и си свиркаме.
Има такива дистрибуции от години ,напр. fish - нещо си,не помня точно...
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 12, 2026, 15:19 »
   Изводът: качваме си Линукс на смартфоните и си свиркаме.
Има такива дистрибуции от години ,напр. fish - нещо си,не помня точно...
На моя стар Blackberry не мога да кача нищо, а телефон за експериментиране само за това не виждам смисъл да купувам в момента.
Преди време бях купил един с Андроид за играчка и го ползвах и за музикален плеър, като излизах нанякъде.
Развали му се нещо буксата за слушалките и го подарих.

Ако имам телефон с линукс в джоба, ще искам да му пусна интернет. Нямам желание да съм свързан нон-стоп.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4943
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 12, 2026, 20:18 »
Тези са доста напреднали в линукс за телефон:

https://postmarketos.org/

Имам резервни два стари, но работещи андроидски апарата- едно леново и един хубавей. Но не са все още в списъка с поддържани устройста на постмаркета, иначе бих пробвал инсталация, и как ще работи после. Попрочетох доста по темата, инсталацията става от машина с линукс, не е ядрена физика. Аз и без това използвам стар телефон, бих пробвал с удоволствие линукс на телефон. Както казах, проблемът е, че и тоя, който ползвам в момента, и два резервни, които имам, още не са в списъка с поддъжани устройства.

П.П. Ако линукса работи нормално на телефона, би трябвало да "си взема" нет чрез сим-картата от мрежата на оператора, или поне така си мисля аз. Виждам само предимства- нямаш акаунт в гугъл, дърпаш си каквото ти трябва от хранилищата на дистрото, и вероятно телефонът ще е по-бърз. Доп. И най-вече, ще можеш да си използваш стария телефон не 2-3 години, докато му изтече гаранцията и пуснат новата версия на андроида, а в пъти повече от това време. Една нова батерия за стар телефон е малък разход.
« Последна редакция: Aug 12, 2026, 20:48 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 12, 2026, 22:21 »
PostmarketOS не е от вчера и моделите, с които е съвместима не са от вчера.
Трябва много старателно да търсиш въпросните модели телефона на пазара, ако изобщо намериш нещо.

Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Днес в 15:06 »
Да преработиш телефон с Андроид е голямо предизвикателство. Само началото е да подкараш KernelSU и/или Magissk и/или APatch, а само за това ти трябва най-малко магистратура по операционни системи. Поне у нас това го няма като отделна специалност, а е свободно избираема дисциплина.

Постмаркета не е лош, но като цяло е сборка от полу-направени, полу-неработещи опити за ОС, изоставени от компаниите си или изобщо фалирали, или без финансиране (като нещата на КДЕ).

Изобщо много е тегаво.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Днес в 15:24 »
Има алтернативи.
Ако ми трябва истински линукс телефон, бих си купил един Пиксел и бих му нахакал GrapheneOS.
Или просто бих си купил някой от вече съществуващите.
Има няколко, които са работещи и не са лоши за всекидневно ползване.
Основния проблем с тези телефони са банковите приложения.

Според мен това е основната пречка.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4943
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #9 -: Днес в 16:56 »
Не съм опитвал инсталация на линукс на андроидски телефон. Както писах, имам два резервни телефона, и идеята ми е някой път да опитам, като влязат в списъка за поддръжка на постмаркета- техния сайт го преглеждам от време на време. Прочетох им там техните уикита и хауту, мисля, че ще се справя, макар че може и да се надценявам, разбира се, ще разбера, като опитам.
В интерес на истината съм гледал само постмаркета, не съм ровил за други телефонни линукси. Но като идея ми стои в главата и един ден непременно ще пробвам линукс на телефон, въпросът е кога ще ми дойде музата :)

Банкиране на телефона не ползвам, значи за мен тоя недостатък (евентуалната му липса в телефон с линукс) не е от значение. Всъщност ми трябват на телефона като приложения уеб браузър, вайбър и телеграм, освен чистата телефония и SMS, и толкова. Е, хубаво би било да имам и Waze, но не ги знам имат ли версия за линукс.

П.П. Всъщност сега се разрових набързо, гледам че някои вече работят по въпроса да изкарат на пазара направо готов продукт:

https://tecnobits.com/bg/%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD-Jolla-%D1%81%D1%8A%D1%81-Sailfish-OS-5-European-Linux-Mobile/

Преводът на БГ малко куца, вероятно е машинен. Но колкото да се ориентираш, става. А финландците знаят как да правят телефони.

А, то го имало като новина и в калдата:
https://www.kaldata.com/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-linux-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE-687180.html
« Последна редакция: Днес в 17:13 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Днес в 17:15 »
Банкиране на телефона не ползвам, значи за мен тоя недостатък (евентуалната му липса в телефон с линукс) не е от значение. Всъщност ми трябват на телефона като приложения уеб браузър, вайбър и телеграм, освен чистата телефония и SMS, и толкова. Е, хубаво би било да имам и Waze, но не ги знам имат ли версия за линукс.

Не работи, защото ползва същите шпионски протоколи, „защитени“ хранилища и хардуер, които ползват самите Гългъл с тяхно разрешение, че са си и платили.

За твое добро е да не ползваш нищо финансово на телефон.

П.П. Всъщност сега се разрових набързо, гледам че някои вече работят по въпроса да изкарат на пазара направо готов продукт:

https://tecnobits.com/bg/%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD-Jolla-%D1%81%D1%8A%D1%81-Sailfish-OS-5-European-Linux-Mobile/

Преводът на БГ малко куца, вероятно е машинен. Но колкото да се ориентираш, става.

Ще изкарат, но ще е абсурдно скъп, кекав и ще го чакаш с месеци, ако изобщо доставят до България, което почти сигурно не е случая.

Не е за първи път. И това ще е провал като останалите опити преди тях.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Днес в 18:54 »
За мое добро?
И как ще стане?

Днес си говорех с едно приятелче по въпроса.
Руутнал е телефона на майка си и е инсталирал нещо по-леко и не толкова шпионско.
Отново някакъв андроид, но без повечето неща на Гугъл.
От банката ѝ настояват за приложение на телефона и през него става всичко.
На него си получава някакъв токен, който е нужен за удостоверяване на връзката или пък за идентификация.
Не съм питал чак за такива подробности.

Приложението не работи с новата система, която е инсталирал въпреки, че всяко едно друго, което тя ползва бачка.
Там, една камара месинджъри и не зная какво още.
Нищо от софтуера няма против това, че телефона е руутнат и системат върху него не е оригиналната.
Само банковото реве.
След този проблем е инсталирал нормален андроид, с всички Гугъл простотии.
Банковото приложение отново било отказало да работи.
Значи целия проблем е свързан с буутлоудъра.
И явно гугъл с фърмуера дава и някакви сертификати на производителя, а нищо чудно и някакви токени още, с които след това могат да те следят, каквото и да направиш. Дори да инсталираш VPN-и и да прекараш всичко през тях или през TOR, все тая.
Онова е във фърмуера и който иска, чете и те знае кой си.
Нещо като глобалното ID на Windows.

Пипнеш ли буутлоудъра и край.

И когато банката ти изисква приложение, какво правиш?
А както е тръгнало, всичко ще минава от там.
Например 2fA при плащане на някаква малко по-голяма сума.

Та, явно приложението проверява нещо във фърмуера, което после сравнява със записи при Гугъл.
Не зная, как това гарантира някаква сигурност, освен, че фърмуера на телефона не е пипан.
Но го правят.
« Последна редакция: Днес в 18:57 от 4096bits »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5894
    • Профил
« Отговор #12 -: Днес в 20:21 »
само са вметна че 2FA не е това дето си го мислите понеже не зависи от телефона т.е. не винаги (само ако сте на СМС който идва на тел. но пък СМС вече е остарял и пробит и не се препоръчва дa се ползва въобще) най-сигурно е ако си купите хардуерен ключ (YubiKey или подобен) който върви почти навсякъде. Другото з акеото веряотно също си мислите неправилно е т.нар. OTP и то върви навсякъде - алгоритъма е общодостъпен всеки може да си напише приложение което да ти показва текущия код от водящия URI - там пороблемът е че често го преставят като QR код а повечето четци за за/на тел. но итам алогритъма е известен/публичен и има и четци за комп.

https://en.wikipedia.org/wiki/Time-based_one-time_password
Цитат
The secret is encoded as RFC 4648 Base32, with padding omitted. For example, the URI otpauth://totp/Wikipedian?secret=JBSWY3DPFQQHO33SNRSCC represents a TOTP token labeled "Wikipedian" with the secret Hello, world! encoded as ASCII.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Днес в 21:27 »
Не съм казал, че 2FA зависи от телефона, а че може двуфакторното потвърждение да минава през приложението.

Активен