Автор Тема: Големи IT и технологични успехи  (Прочетена 1884 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8921
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Големи IT и технологични успехи
« Отговор #30 -: Aug 30, 2025, 22:00 »
Не грешат по няколко причини. Най-важната е, че ние все пак трябва да изпием чашата, която сами си сипахме. Изглежда страшно, но много по-страшно, невъобразимо ще става. Нека се сетим за един Калигула например. Прекалено е лесно всички да изчезнем в една, ядрена зима.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4607
    • Профил
« Отговор #31 -: Aug 30, 2025, 22:07 »
   Т.е. трябва да им дойде акъла на евроГейските педали.

Че сега ли го разбра?

Континент управляван от немски уруспии, френски макарони и особено английска кир, няма какво друго да стане. Ще завършим като ядрено бунище. Поне успокояващото е, че няма да е сега и няма да го видим. Има почти триста години до тогава.

А, Гога и теб да те питам, че другите мълчат като партизани на разпит, а ти.. направо го пропусна тоя разпит  ;D Та ти за повече държава ли си в упралението (тип ЕС) или за повече частник (типа САЩ) или... не вярвам да си за тия...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: Днес в 08:19 »
Ами аз съм либерал. Това ефективно значи, че съм за възможно най-малко държава, а най-добре е без хич изобщо. Но последното засега само в мечтите.

А и колкото и да ми е тежко да го призная, държавата има една, полезна функция. Създава общност. Иначе разединението върви много бързо.

Но дори така, не искам да има държави.

Което не значи, че не искам още по-плътна интеграция. Ако е възможно искам света да стане един голям ЕС.

Обаче в Брюксел под интеграция вече не се разбира свободно движение на хора, стоки и капитали, а затвор и казарма в едно. Не, че между двете има особена разлика.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8373
    • Профил
« Отговор #33 -: Днес в 09:40 »
Ами аз съм либерал. Това ефективно значи, че съм за възможно най-малко държава, а най-добре е без хич изобщо. Но последното засега само в мечтите.

А и колкото и да ми е тежко да го призная, държавата има една, полезна функция. Създава общност. Иначе разединението върви много бързо.

Но дори така, не искам да има държави.

Което не значи, че не искам още по-плътна интеграция. Ако е възможно искам света да стане един голям ЕС.

Обаче в Брюксел под интеграция вече не се разбира свободно движение на хора, стоки и капитали, а затвор и казарма в едно. Не, че между двете има особена разлика.
Гога, властта корумпира.
Дали ще е държава или див капитализъм, властта корумпира.
Диктаторът си е диктатор, независимо дали се крие зад правителство или борд на директорите.
Погледни, в какво се превърнаха Майкрософт, Гугъл и Фейсбук.
И в какво либералите във Вашингтон преди тръмп.

Единствения изход този капан е, хората да имат достатъчно инструменти, за да не допускат да се случва нещо такова.
Това включва както достъп до обучение, пари за започване и развиване на бизнес, свободен пазар на труда, така и до оръжия.
Когато всеки диктатор е застрашен, той гледа да ограничи възможностите на хората да се движат. Буквално и преносно. Да могат да маневрират в какъвто и климат диктаторчето се опита да създаде и така да му противостоят.
Първия признак, дали нещата вървят в тази посока, са регулациите.

Пълна лъжа е, че ако регулираш мощен инструмент, ще ограничиш вредите.
Въпросния инструмент просто ще попадне под контрола на правителството или пък на мощна корпорация.
Обратното е вярно - дай го в ръцете на всеки.
Какво би станало досега със света, ако само една държава имаше ядрено оръжие?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6072
    • Профил
« Отговор #34 -: Днес в 11:08 »
   Така и така пак заговорихме за ядрен сценарии:

Всички баш мангизлии от световния топ 10 си имат бункери, в които
могат да изкарат доста години,независимо какво се случва.
   Щом най-големите световни тарикати правят това, означава, че
те може би знаят неща,които ние не знаем.

Ще е добре и ние да вземем някакви мерки ...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #35 -: Днес в 12:17 »
Гога, властта корумпира.
Дали ще е държава или див капитализъм, властта корумпира.
Диктаторът си е диктатор, независимо дали се крие зад правителство или борд на директорите.
Погледни, в какво се превърнаха Майкрософт, Гугъл и Фейсбук.

При либерален модел големи просто не могат да съществуват. Никой не може да порасне до толкова, че да доминира над другите. И да успее ще е за някакво много кратко време, преди да е настигнат от всички останали, просто защото няма да има конкурентно предимство, сиреч непазарно.

И в какво либералите във Вашингтон преди тръмп.

Либерали никога не са идвали на власт. Този в Аржентина до някъде има нещо допирателно, но и той не е либерал. А тези във Вашингтон си бяха чисти демони. Не, че сегашните са по-добри.

Единствения изход този капан е, хората да имат достатъчно инструменти, за да не допускат да се случва нещо такова.
Това включва както достъп до обучение, пари за започване и развиване на бизнес, свободен пазар на труда, така и до оръжия.

Буквално това са основите на либерализма. Без просвещение не може да се постигне нищо от останалото. Човек, който не знае, с какво разполага, ефективно е роб, а не свободен човек.

Затова задължително условие е, преди да се прави, какъвто и да е либерализъм — пълен достъп за всички до всяка, възможна информация и никакви тайни за нищо.

Когато всеки диктатор е застрашен, той гледа да ограничи възможностите на хората да се движат. Буквално и преносно. Да могат да маневрират в какъвто и климат диктаторчето се опита да създаде и така да му противостоят.
Първия признак, дали нещата вървят в тази посока, са регулациите.

Което с думи прости означава, че на континента Европа, в никоя негова част, никога не са управлявали либерали. Ние си живеем още в деспотично средновековие.

Пълна лъжа е, че ако регулираш мощен инструмент, ще ограничиш вредите.
Въпросния инструмент просто ще попадне под контрола на правителството или пък на мощна корпорация.

Мощен инструмент са — за отнемане на свободи.

В твоя пример — комисията за защита от конкуренцията, прави точно това — унищожава конкуренцията, за да може големите да си останат големи. Каквито и правила да се въвеждат, само големия може да ги спази. А за по-сигурно направо той си ги написва.

И това изобщо не е ограничено до безобразната ни родина. Това е универсална истина. Повече регулации, по-малко свобода.

Обратното е вярно - дай го в ръцете на всеки.

Основната либерална идея.

Какво би станало досега със света, ако само една държава имаше ядрено оръжие?

Точно поради тази причина, учените създали Манхатън, същата секунда дават всичко това на Съюза, точно, защото най-добре са знаели, какво би било да е в ръцете само на чудовища като Труман.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)