« -: May 02, 2005, 08:07 »
Здравейте,
Аз съме един сравнително нов Linux потребител. Има няма от 1 месец се лутам из сайтовете но искам да попитам някои неща тези които разбират. До тук което разбрах е, че определено Linux ме кефи но е доста сложенс конфигуриране за Desktop компютър (в което няма нищо лошо стига да се научиш).
Пробвах следните дистрибуции SUSE 9.3, Slakware 9.1 и 10.1 (в офиса сървъра е на 9.1 и работи прекрасно естествено не е правен от мен), Mandrake 10.1 и Knopix.
До някаква степен подкарах harware (принтер, скенер, ТВ и Радиото, Bluetooth, Infrared, sound, Video (ATI Radeon 9600 256MB но само в OpenGL) остана да пусна logitech Desktop MX мишка и клавиатура с доста мултимедиини бутони.
Но ще карам по същество, че иначе няма кой да чете дълги постове и за което моля за обективни и конкретни отговори. Не искам да ми казвате почети и ще разбереш, защото доста изчетох но след 6 години работа с Windows малко или много навика си е навик.
Значи, кажете какво и от къде да си набавя като начало заместител на някои WIN програми и какво да направя за да имам Desktop работещо PC под Linux.
По WIN ползвам следните програми като за някои от тях съм намерил заместители.
1. Flash Get -> KGet
2. ICQ -> LIcq
3. MS Outlook -> KMail ( ползвам нея защото Evolution ми дава CRASH но ако има някой подобена по интерфейс на MS кажете)
4. AbbYY fine reader -> .... (тък така и не намерих заместител как да скенирам текстове на БГ с open office)
5. Dreamweaver -> (подобно на AbbYY – четох за някаква емулация с wine но така и не тръгна)
6. CuteFTP -> ……… (има някои които са с дистрибуциите но незнам коя да ползвам)
7. ACDSee 7 -> …………..
8. DU Meter -> ……….
9. eMule -> има ли такова нещо за линукс
10. Azureus -> има го и за линукс и много се кефя
11. Roxio Media creator 7.5 – има записващи програми но за видео обработка и запис не видях.
12. Имам SE P900 които се бръзва с Bluetooth но соф за синхронизация не намерих за съжаление
13. Ultra ISO -> ……
14. Soft за видео обработка от сорта на (winavi converter, virtual Dub, Adobe premiere, subtitle workshop и т.н.)
15. Почти най-важното BsPlayer -> пробвах да кача MPlayer но така и не успях въпреки че следвах ръководството на сайта.
16. Кирилизация -> на SUSE 9.3 пробвах с BG Linux но и там нещо се омаза някои програми станаха на БГ което не искам и кирилицата отново се четеше на маймуни от другите с които споделях файлове.
17. BackUP -> с Norton Ghost става ли или по точно с какво да си направя имидж защото след 4 дено конфигуриране от опити все нещо се прецаква и ами писна да инстал на ново.
Ще съм ви благодаре на изчерпателни отговори как да мигрирам от Windows на Linux