забележка:
Писанието е адресирано както към linux-bg, така и към всеки "ламер", който иска да пробва, пита, инсталира дистрибуция на Линукс и най-важното - да я ползва реално.
1. В началото
- изходното ми ниво бе следното - Win юзер във всичките му формации...от 3.1 до ХР SP2, със съответните Офис-и и всички Win вървящи програми.
- умения /не толкова големи

'> /, но все пак включващи самостоятелно извършване на следните операции: формат на диска, партитиране, инстал/деинстал на Win98, XP и всичко дето върви на тях, работа с VNC сървър и вюер, доколкото понякога ми се налага да оправя белите на жената, дето ги прави на другия ми комп

'> , някакви минимални познания в сферата на сигурността - антивирусни програми /ползвах AntivirGuard/, Firewall-и, от потребителските неща - нямам никакви проблеми с Word, Excel, Coreldraw - нещата, които ползвам ежедневно /не броя ICQ и подобни, щото не им отделям някакво особено време/, Nero - все пак записваме всички /пирати и непирати

'> /... та...на тази база и след дългогодишно ползване на Виндоуса /съпроводено с множество преинсталации...сещате се.../ сериозно се заинтересувах от Линукс... що е то, ще ми върши ли работа - най-вече, защото не ми се искаше да му ставам роб, т.е. само с него да се занимавам като самоцел, тъй като имам достатъчно много друга работа.
2. Информацията
Стана малко случайно...попаднах на
http://georgi.unixsol.org/, зачетох се, прегледах връзките, разбрах, че идеята на свободния софтуер има много поддръжници и в БГ, стигнах и до
http://www.linux-bg.org, доста почетох, но като един обикновен "ламер" /май звучи презрително/ ми се стори доста сложничко с всички тези командни редове, писане на команди и какво ли още не. Въпреки това реших да пробвам.
3. Първа среща с Линукс
Реших да си поръчам СД, тъй като разчитах, че е все пак професионално пипнато от хора, които знаят какво правят, а не да си изтегля нещо от нета, което е непълно, бъгаво и да си го бия в главата после. Получих си СД-то с Кнопикс 4.02, хубавото /поне така казват/ при него е, че не е необходимо да го инсталираш....но....това е хубаво и лошо. Чудесно е за запознаване с основните неща - интерфейс, възможности, четене....първоначална ориентация и до там. В чисто практичен план, за да се ползва пълноценно - трябва ИНСТАЛ - да, но както казах вече, "уменията" ми не са толкова големи, че да се справя с това. Гледках си го от време на време, ровичках го... и толкова, но продължавах да чета, особено в този форум, сайта и връзките в него.
4. Какво ми трябва всъщност ?
В крайна сметка, след като изчетох много неща за различните дистрибуции ОТКРИХ какво ми върши работа ЛИЧНО НА МЕН: дистрибуция с графичен интерфейс, възможност да имам на комп две ОС - WinXP /поне в началото/ и дистрибуция на Линукс, с графична среда, която да ме улеснява максимално както при инсталацията, така и при последващата работа, или поне докато напредна още малко
/ПРЕПОРЪКА към всеки начинаещ, извлечена от личния ми опит: поне в началото ползвайте и двете ОС, за всеки случай/.
5. Втора среща с Линукс
Спрях се на Mandrake 10.1 /достъпна за сваляне от "Файлове" в сайта/. Свалих си я, направих си СД-та и започнах да се "трудя".
Партитирах си диска на комп, заделих за дистрибуцията 10-на ГБ, инсталирах я ... LILO-то /докато разбера какво е това изчетох маса редове/ любезно ми помагаше при стартиране да пусна Уин-а или Мандрейка, само че Мандрейка тръгваше до някъде....забиваше и край. Следва - пак четене, мнения, статии, проблеми, съмнения защо става така, проблем в комп-а ли имам, аз ли съм най-тъпият, че един Линукс не мога да подкарам.
Комп ми не е хеликоптер, но е приличен: AMD Duron 1800+, 256 RAM, HDD 40 GB и т.н., със стандартни видео карта, аудио-карта, монитор LG-Flatron, CD-RW Sony някакво си, сглобен е 2004 г., т.е. - не е някоя антика, като периферии ползвам "вехт" принтер HP IIIp LaserJet, Lexmark Z25, скенер Umax Astra 2000 P, стандартен Bluetooth адаптер, USB Flash Drive Mini "Imation" - нещата, за които за мен беше мн. важно да вървят под Линукс-а.
Та...Мандрейк-а направо ме отчая...но....пак четох /междувременно се прекръстили на Мандрива/... видях дистрибуцията Mandriva 2006 - и давай пак /добре че продавам по занятие СД-та, че бая изхвърлих/.
6. Трета среща с Линукс /успешна !!!/
Позната процедура - сваляне на софтеура - 3 бр. ISO-та, изпичане...и инсталиране. Е, тръгна, направо да не повярваш, но пък тръгна и ми хареса. /тук пропускам патилата, за тях - по-късно....все пак съм "ламер" и от къде да знам, че трябва комп да boot-ва от СД-то първо, и за целта трябва да вляза в BIOS-а и да променя настройките му/.
Mandriva 2006 според мен е нещото, което може да помогне на всеки Уин-юзер да го забрави /НЕ Е РЕКЛАМА !!!/. Но трябва доста четене и тук идва проблема и причината да пиша в раздел "Предложения".
Сайтът е супер, форумът ми помогна много, но за да стигне човек до "истината" и до "неговата си дистрибуция" трябва да остане без очи от четене, освен това - да отсее много и противоречиви мнения. Това би отказало много "ламери" като мен /и съм сигурен, че ги отказва/ да пробват Линукс, а доколкото схващам с простия си акъл, идеята на сайта и в частност на форума е точно обратната.