Автор Тема: Настроика на pppoe проблем.  (Прочетена 2221 пъти)

neptun

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
Настроика на pppoe проблем.
« -: May 29, 2005, 23:07 »
Интернета ми минава през 2 връзки.Едната си е мрежова връзка за локалната мрежа с вътрешно IP от типа на 10.0.0.х като има и DHCP сървър.Втората е pppoe връзка и тя ми създава проблеми.Дистрибуцията е Gentoo 2005.0 universal CD x86.Настроивам си интернета както си пише на сайта на доставчика ми и като напиша adsl-start ми пише connected , но не мога да отворя или пингна нищо извън локалната мрежа.DNS сървъра работи , но като пусна route -n ми прави впечатление , че на ppp0 няма назначен gateway.Дали е от това проблема и ако е така как точно мога да задам на ppp0 gateway?Благодаря предварително.

На сайта на доставчика ми пише това :
http://unitednet.bg/help/HelpPppoeLinux.htm

Конкретно моят проблем май е това с gateway-a ако може някой да ми разясни това как да го направя ще съм му много благодарен :

С командата: route -n проверете рутиращата таблица. Трябва да има назачен default fateway използващ създадената връзка (ppp0).

Ако това не е така, то погледнете срипта /etc/ppp/ip-up, където тази конфигурация се задава. Ако не съществува - създайте го
Активен

Ако имате някакъв въпрос за линукс на който никой не желае да ви отговори пишете ми на лично съобщение.Не се притеснявайте ако въпросът ви ви се струва тъп.Никой не се е родил научен.Въпреки , че още не съм експерт в областта на линукс , ще опитам да помогна според възможностите си.

firlin

• Напреднали
  • Публикации: 39
    • Профил
« Отговор #1 -: May 30, 2005, 12:43 »
Дали съм разбрал правилно имасх 2 ланки едната е пппо и от нея ти идва нета, а другата ти е за локалната мрежа?
Ако е така: При маскерадинг на пппо-то то си прави гейтуей на ппо мрежови интерфейс.Аз съм по същият начин.Затова само пишеш
iptables -t nat -A POSTROUTING -0 ppp0 -j MASQUERADE
и трябва да ти тръгнат нещата.Другото което може да ти е проблем е сигурен ли си че не ти ограничават ICMP пакетите с ТТЛ?Ако е така става по друг начин.
Също при мен в file: /etc/ppp/options всичко трябва да е изтрито,но без да изтривам самия файл.И тогава си е ок.
адсл-старт.
дано ти помогнах.
Активен

firlin

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: May 30, 2005, 12:45 »
И още нещо.На този въпрос
6.8. The firewall choices are:
0 - NONE: This script will not set any firewall rules. You are responsible
for ensuring the security of your machine. You are STRONGLY
recommended to use some kind of firewall rules.
1 - STANDALONE: Appropriate for a basic stand-alone web-surfing workstation
2 - MASQUERADE: Appropriate for a machine acting as an Internet gateway
for a LAN
>>> Choose a type of firewall (0-2):

В общия случай, се отговаря с 0

НЕ ОТГОВАРЯЙ с "0" ако мислиш да рутираш.Отгорови с "2".
Активен

neptun

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: May 30, 2005, 14:02 »
явно не си ме разбрал съвсем.Една ми е ЛАН картата , но просто освен нормалната връзка пускам и пппое през нея , защото през обикновенната връзка имам достъп само до локалната мрежа , а през другата и до интернет.Обикновенната връзка става без проблем и си работи , но като настроя пппое връзката и напиша adsl-start ми дава Connected , но не мога да се свържа с никакъв сайт извън мрежата , а ДНС сървъра работи.Като му дам route -n ми прави впечатление , че няма зададен gateway на ppp0 и може би в това е проблема.Като опитам обаче да му задам gateway-a на ppp0 връзката чрез route add default gw 83.148.99.xxx и ми казва network unreachable.На сайта на доставчика пише това :

С командата: route -n проверете рутиращата таблица. Трябва да има назачен default fateway използващ създадената връзка (ppp0).
Ако това не е така, то погледнете срипта /etc/ppp/ip-up, където тази конфигурация се задава. Ако не съществува - създайте го.

Та въпроса ми е как точно да направя това.
Активен

Ако имате някакъв въпрос за линукс на който никой не желае да ви отговори пишете ми на лично съобщение.Не се притеснявайте ако въпросът ви ви се струва тъп.Никой не се е родил научен.Въпреки , че още не съм експерт в областта на линукс , ще опитам да помогна според възможностите си.

firlin

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: May 30, 2005, 14:28 »
що не погледнеш тези работи
# Do you want to clamp the MSS?  Here's how to decide:
# - If you have only a SINGLE computer connected to the ADSL modem, choose
#   "no".
# - If you have a computer acting as a gateway for a LAN, choose "1412".
#   The setting of 1412 is safe for either setup, but uses slightly more
#   CPU power.
CLAMPMSS=1412
#CLAMPMSS=no

Това ми е по default от pppoe.conf
Опита ли да изтриеш съдържанието на options (копирай си го някъде преди това)?
Активен

neptun

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: May 30, 2005, 15:59 »
тази опция в pppoe.conf ми е така , но аз се чудех какво точно се има предвид под "Ако това не е така, то погледнете срипта /etc/ppp/ip-up, където тази конфигурация се задава. Ако не съществува - създайте го.".Аз наистина нямам назначен default gateway на ppp0 , но като отворя с редактора файла ip-up нищо не му разбирам и не знам как да го настроя да назначи default gateway на ppp0.
Активен

firlin

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: May 30, 2005, 18:37 »
Аз при мен нямам файл ip-up.Затова ти обясних как го правя и работи без проблем.Сори.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #7 -: May 31, 2005, 09:38 »
Какво стана? Заработи ли? Не ги ползвам тези работи, но попрочетох... Значи adsl-start стартира adsl-connect, от където пък се стартира pppoe. А пък man pppoe казва между другото
Цитат
The interface should be "up" before you start pppoe, but should NOT be configured to have an IP address.
, а твоята ланка предполагам, че вече е получила такъв от вътрешната ти мрежа. Бих ти предложил да опиташ да я ползваш само за pppoe и ако тръгне, тогава да опиташ да и зададеш и IP за вътрешната мрежа.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

toxigen

• Напреднали
  • Публикации: 243
    • Профил
« Отговор #8 -: May 31, 2005, 11:25 »
iptables -t nat -A POSTROUTING -d ! 10.0.0.0/24 -o ppp0 -j MASQUERADE

и ще тръгне.
Активен

neptun

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jun 01, 2005, 18:33 »
Благодаря на всички.За съжаление вече не разполагам с дисковете на дистрибуцията за да пробвам предложеното в последнита 2 поста , но мисля , че така трябва вече да стане.Още веднъж благодаря.
Активен

neptun

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jun 04, 2005, 21:14 »
Стана по следния начин.Ако си настроя лан картата през DHCP и след това настроя пппое връзката и я стартирам тунела се получава , но няма интернет.Ако обаче след всичко това спра първо пппое връзката с adsl-stop а след това и лан картата с ifconfig eth0 down и след това пусна пак лан връзката и пппоето вече нещата работят.Това го пробвах на 2 линукса и при двата стана така.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
about PPPoE
Настройка на програми
fonzi 0 5087 Последна публикация May 12, 2002, 15:31
от fonzi
pppoe
Настройка на програми
nulll 0 4269 Последна публикация Oct 08, 2002, 14:09
от nulll
Проблем с pppoe
Настройка на програми