За образованието в МЕИ-то, известно още като ТУ - какъв технически университет какви 5 лева

'> Проклинам деня в който се излъгах да запиша Компютърни системи и технологии там... Тя програмата и на хартия не изглежда много добре, ама на практика какво е... Нека направя разбор на нещата:
1ви курс: Предметите свързани с компютри въобще са 2 - програмиране и използване на компютри 1 и 2 - в едно се учи малко паскал, в 2 малко делфи.
2ри курс: Първия семестър няма НИТО ЕДИН предмет дори делчно свързан с щайгите, втория имаме синтез и анализ на алгоритми - една пародия водена от Стойчо Мъглата, който лошо е превеждал разни чужди добри учебници за алгоритми и ти пише 2ка ако решаваш задачите на език различен от Бат Паскал...
3ти курс: Пояснение - него сега го карам. Поглеждам програмата - Операционни системи, бази данни, програмни езици, организация на компютри, микропроцесорна техника - не звучи зле. Отиваш да видиш и какво се оказва - по ОС се учи ДОС, по бази данни Аксес, по програмни езици за един семестър се преподават С, С++, Асемблер и Джава, по ОК превръщаме числа между различни бройни системи, а по МПТ учим някъф 8битов процесор на моторола по-стар и от мен...
Никфо ТУ не е това, това си е същия ВМЕИ "Ленин" отпреди 20 години - и хоарата и манталитета там са същите - затова и името трябва да е същото. Съжалавям искрено всичките си колеги там защото ако някой си мисли че ще научи нещо там - жестоко се лъже. А това което споменах е само върха на айсберга - предполагам на всеки който има познати МЕИ-то му говорят нещо имената Брандиски, Станчев...
Та толкова за образованието у нас де - дето се вика където и да учиш без желание няма да научиш нищо...
Аз самия работя като програмист, макар да съм доста скромен програмист, изживявам се и малко като админ и виждам че наистина нещата отиват много на зле - куцо и сакато се точи за работа в ИТ сферата без желание и възможности привлечени само от аромата на парите, които да си го кажем честно не са чак толкова много и тук или поне не и преди да придобиеш много сериозен опит и качества. Гледам коите колеги в университета - повечето не могат да напишат програмат тип Hello, World, за админските им качества няма да говоря... Колежките пък просто се чудя кфо правят там - на тях ВЪОБЩЕ не им се занимава с компютри - за какво тогава си губят времето там??!?! ПАРОДИЯ!!! Или пък невероятните богове от ТУЕС дето се мислят за номер 1, писали някфи "култови " дипломни работи по 10 000 реда, знаели да коудват на 8 езика за 3 ОС и накрая се оказва че за 1 седмица не могат да измислят как се решат Ханойските кули... Които пишат един main class дето отпечатва Hello, World за да добавят в CV-тата си познания по Джава и после да се хвалят какво невероятно портване на игри правели в GameLoft... ПАРОДИЯ!!! Или пък разни колеги дето ходят на CCNA, изкарват добри оценки там и после не могат си конфигурират мрежовия адаптер под Уиндоус...
Тъжно е... Трябва да се наложат много по-сериозни изисквания и критерии за работа в ИТ сферата у нас иначе не ни чака нищо хубаво...
Гилдия на админите ми се види малко прекален ход. Обаче ми се види разумно фирмите да плащат за сертифициране и допълнително обучение на персонала и сертификати като ЛПИ, MCP, Sun Ceritified Programmer и т.н. да се вземат винаги под внимание, защото макар те да не те правят някъф Бог - гарантират познаване и някаква поне минимална работа с материала. Стига съм писал че вече кипвам...
П.С. Да не си помислите само че аз се мисля за нещо особено както споменах аз съм един доста скромен програмист, който разбира и малко от администрация, но на който му пука и който иска нещата тук да се пооправят...