Защо лично аз предпочитам Windows. Еми просто защото искам да правя това което правят всички по света без един тон усилия дори и ако това означава да си инсталирам несвободни програми или несвободни драйвери. Сега за да не кажете че говоря наизус ще кажа само някои от проблемите които срещнах наскоро под Линукс и които ме отказват да го пускам.
Дистрибуцията с която съм в момента е Слак 10.1
РУНД 1
Цел: Да мога да си виждам температурите на компютърa
Решении: Инсталираш sensors и ги конфигурираш
Проблеми: 2.4.xx ядрата не поддържат sysfs следователно трябва да се прекомпилира ново ядро.
1.1 Свалих сорса на 2.6.xx, обаче установих че няма къде да го разархивирам след половин часова борба успях да създам image на ext устройство на fat32 дяла си и да го монтирам като Loop устройство.
1.2 След около още два часа успях да конфигурирам ядрото и да го прекомпилирам.
1.3 Установявам че няма инсталиран пакета с headers на ядрото и съответно не може да се компилира модула на драйвера на NVidia.
1.4 Някакав български мирър на slack откривам сорса на 2.6.XX заедно с хедърите и т.н обаче тъй като не е същата версия която бях прекомпилирал преди това се наложи отново да мина през т. 1.2. (още два часа).
1.5 (Нов ден нов късмет) Установявам че драйверите пак не искат да се качат и от тука започват големите кошмари докато разбера къде е грешката. Както и да е няколко дена по късно разбрах че съм пуснал nv framebuffer или нещо такова и за това не щат се компилирват драйверите. Проблема го реших като изтрих модула от /либ/модюлс/...
1.6 Ураа вече имам X с драйверите на нвидиа

'>). Час по късно вече имам работещ lmsensors.
1.7 Реших да се изгъзаря и да си пусна superkaramba-та та и на мене да ми излизат разните шарении заедно с температурата. Тука ме очакваше поредният студен душ който замрази и без това охладнелият ми ентусиазъм:
"Python: Unable to load math" или нещо в тоя стил. След като лицето ми премина през всички нюанси на червеното и синьото поех дълбоко дъх и реших да преинсталирам Python
1.8 Естествено първото което се сетих са инсталационните дискове на Slack. Махнах всички пакети и ги качих нанови и тогава !@%$#@%@!!!!

'>(( (Виж т. 1.7). Както и да е преглътнах и това поражения в битката "Aз vs Линукс" и се надигнах готов за да продължа рунда.
1.9 Свалих най новата версия от
http://www.python.org, направих както си го пишеше всичко и ..... вече не ми бяха останали нерви за това единственото нещо което което се получи като видях надписа ("Python: Unable to load math") беше полуидиотска, полусатанинска усмивка на лицето ми докато през главата ми преминаваха утопични видения на света от преди 200 години, преди Джон и Бери да продадът душите си на дявола и в замяна да получат чертежите на ABC.
Linux Wins
Flawless Victory
В следващият епизод ще видите:
Рунд 2 (или "Как (не)подкарах bluetooth" )
Рунд 3 ("Как подкарах 5.1" или "Ебавките на един dmix" )
Както и да ако сте останали с погрешното впечатление, че мразя линукс искам да го опровергая. След всеки Рунд се изправям и приятелски му подавам ръка и обаче винаги получавам ъпъркът в замяна. Стигна се дори до там, че нощем вместо да сънувам прекрасните хавайски плажове, да чувствам вятъра в косите си и сърфа под краката докато се спускам по склона на някоя вълна, аз съм принуден като истински Ван Хелсинг с арбалет в ръка да преследвам кръвожадните трансилвански пингвини тероризиращи мирното румънско население

'>)) Иначе както виждате въпреки че сега съм под Уиндовс, продължавам да влизам в linux-bg.org и да помагам на хората от форума колкото и когато мога. Не, не съм се отказал от борбата аз съм оптимист по природа и вярвам, че някой ден ще слеземе като приятели от ринга колкото и зъба да ми струва това

'>) Надявам се Линукс да продължи да се развива със същите главозамайващи темпове и някой ден когато и двамата сме готови за това да вляза под конзолата и да напиша "format /dev/hda1" или там какъвто беше еквивалента под линукс.
P.S. Надявям се че не се получи много дълъг пост просто исках максимално добре да опиша чувствата ми свързани с линукс. Искам да ми простите и за евентуалните правописни грешки, просто не ми остана време да проверя всичко което изписах до сега.