Автор Тема: Kak da zapo4na da programirvam na C?  (Прочетена 1857 пъти)

rip_darkman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« -: Aug 21, 2003, 23:52 »
Ot kude moga da namerq C compilator?Vsqkakuv tekstov redaktor li vur6i rabota za vuvejdane na source? '<img'>  '<img'>  '<img'>
Активен

kolio_kolev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 356
  • Distribution: Mandriva 2011, Mandriva Cooker
  • Window Manager: KDE 4.6.x
    • Профил
    • WWW
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« Отговор #1 -: Aug 22, 2003, 10:28 »
Почни с KDevelop или Anjuta.
Аз лично препоръчвам KDevelop + QT Designer като най добрата за момента Open source среда за програмиране.
Библиотеката QT3 е портната за Windows и MAC и следователно след прекомпилиране (ако пишеш QT, а не KDE приложения), QT програмите за Linux могат да се прехвърлт на Windows и обратното. На сайта на Trolltech (разработчиците на QT) има много примери, ръководства и пр.
Лошата новина е, че QT за Windosw е платена...  '<img'>
Успех!

Кольо Колев
Biotronica Ltd.

P.S. Всяка Linux дистрибуция включва задължително компилаторът GCC  '<img'> . Ако не искаш да използваш среда, то можеш да ползваш следната схема:

Пример Hello World:

1. Създаваш текстовия файл helloworld.c със source code -а на програмата с някъкъв тестов редактор (например kate - с оцветяване на синтаксиса за C/C++).

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
  printf("Hello, world!\n");
  
  return 0;
}
    
2. Компилираш програмата , като отидеш в директорията с файлът helloworld.c и изпълниш от командния ред:
gcc -o helloworld  helloworld.c

Ако има грешки, ще ти бъдат показани. При успех ще се създаде изпълним файл с име helloworld .

3. Стартиране на изпълнимия файл:
./helloworld

4. С дебъгера gdb можеш да трасираш програмата, да задаваш точко на прекъсване и пр. За повече информация прочети  
GCC-HOWTO

Това са първите стъпки...  '<img'>
Активен

Кольо Колев
Mandriva BG: http://mandriva.biotronica.net
Bitronica.Net форуми: http://forum.biotronica.net

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« Отговор #2 -: Aug 24, 2003, 15:51 »
za textow redaktor ti prepora4wam "emacs" pone za men e naj-dobroto.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

Acidtrance

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« Отговор #3 -: Aug 25, 2003, 07:19 »
Anjuta + gcc (g++)
Активен

paveldikov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 502
  • Ultra God Master
    • Профил
    • WWW
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« Отговор #4 -: Sep 21, 2003, 17:37 »
polzvai redaktor specialno za pedaktirane na source-ove.
taka koda 6te bude po ka4estven '<img'>
Активен

FreeBSD 6.1-RELEASE - The Power To Serve | Slackware Linux 10.0

The Dark Star - YOUR next operating system

ogi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 33
    • Профил
    • WWW
Kak da zapo4na da programirvam na C?
« Отговор #5 -: Sep 22, 2003, 09:09 »
Eclipse е много добра среда за Java.  Има и поддръжка за C/C++, но не съм го пробвал.
Активен