dpkg всъщност е пакетния мениджър на Debain (dpkg = Debian PacKaGe). Той е low-level инструмента, който реално върши инсталиранет/деинсталирането на пакетите и още куп др. неща. Останалите програми са негови front-ends:
apt-get е тектови фронтенд
aptitude също текстови, но си има менюта, прозорец(и) и пр. Има мн. повече възможности от apt-get (ако питаш мен от всички останали)
synaptic - графичен фронтенд
В крайна сметка всички викат скрито от тебе dpkg с разни параметри, за да им свърши работата

'>
Та по същество:
dpkg -r <ime_na_paket>
премахва (-r = remove) указания пакет. Идеята ми е че вероятно поради счупени зависимости upgrade-а на lilo-то не е минал и в момента си в разкрачено състояние. Поради това исках да си деинсталираш lilo и grub и след това начисто да си инсталираш grub. Очевидно не е станало и този шанс сме го пропуснали вече.
Между другото успяваш ли да стартираш от харда или само от live cd? Съдейки по статията, която се опитваш да пследваш, си точно в тази ситуация. Много е важно да монтираш (mount) верния дял.
За да успеем да ти помогнем по-добре дай съдържанието на /etc/fstab след като си стартирал от live cd-то (какво live cd ползваш?). Опитай се да монтираш всички дялове на харда, които live cd-то е намерило и в някой от тях ще намериш директория /etc - това е etc-то на Дебиана. Дай съдържанието на fstab, който ще намериш там. От него ще се ориентираме къде по дяволите ти е инсталиран Debian-а и ще ти кажем кой дял и как да го минтираш.
Сега като ти гледам поста опитваш се да монтираш hdc1, което ще рече опитваш се да монтираш първия дял на master IDE устройството, закачено на втория канал на IDE-to! С други думи или имаш 2 харда (от които едивия е мастер на второто IDE) или само 1, закачен там. Струва ми се малко вероятно да е така - най вероятно се опитваш да си монтираш CD-то.
Така или иначе без да ни кажеш горните два fstab-а ще ни е трудно да се справим. Ако live cd-то е кнопикс (или някой негов дериват) на десктопа ще ти е наредил икони на дяловете, които е открил - просто ги отвори и намери файловете.
Пример: Допускаме че кореновата папка на Дебиан-а ти е на първия логически дял на харда, който пък от своя страна е мастер на първото IDE (това е hda5, защото от hda1 до hda4 са т. нар. primary и extended partitions, а после са логическите дялове на първия extended partition и т.н.). Допускаме, че live cd-то ти монтира въпросната коренова папка в /mnt/hda5. Следователно от гледна точка на live cd-то нужните ни файлове се намират на следните места:
/etc/fstab - кой дял къде и как да бъде монтиран от live ce-то
/mnt/hda5/etc/fstab - кой дял къде и как да бъде монтиран от Дебиан-а
Многословно стана, но дано си ме разбрал.
PS! (hd0,1) наистина е /dev/hda2, т.е. харддиск 0, дял 1 (от гледна точка на grub номерацията започва от нула. Следователно /dev/hdc1 би трябвало да е (hd2,0)