Автор Тема: инсталиране на Дебиан  (Прочетена 2367 пъти)

PERMANENT

• Напреднали
  • Публикации: 94
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« -: Jan 19, 2007, 16:07 »
Здравеите
Реших да си къча дебиан и си дръпнах всичките 15 диска.Почнах да го инсталирам и за мое учудване всичко свърши за две минути.Рестартнах системата отговорих на няколко въпросчета и накрая имаше само един шел.Какво да правя след това как да си инсталирам необходимите пакети въобще това нормално ли е
Активен

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #1 -: Jan 19, 2007, 16:15 »
Защо не слoжи чавка там където пишеше?
install X window system

пп: или редактирай /etc/inittab
да стане на

# The default runlevel.
id:5:initdefault:

или инсталирай и стартирай kdm или gdm

Активен

live free or die хард :)

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #2 -: Jan 19, 2007, 18:11 »
Я виж тук:
http://mylinuxtoni.hit.bg
в раздела със статиите съм обяснил инсталацията на Дебиан.Нищо че е за инсталация от интернет,в случая вместо от интернет ще дръпне от СД тата.Има и картинки.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

PERMANENT

• Напреднали
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #3 -: Jan 19, 2007, 18:38 »
Да ти кажа тази инсталация на напълно збъркана абсолутно никъде не си избирам какъв софтуер да се инсталира.В началото след като си настроя дяловете автоматично се качва base system-а вади ми диска и се ребутва.Като се стартира на ново си задава стандартните въпроси за чесовника  страната и другите подобни.След това му отказвам настроиките за мрежата и му избирам инсталация от сд-то.После пак без нищо да попита почва да си качва.По конзолата разбрах че качи перл и разни модули.За цялата инсталация ми потрябва само първия диск въпреки че бях сканнал всички дискове и броя на засечените пакети постоянно растеше.Дебияна които ползвам е за архитектура i386  и е 3.1 r4 дръпнах го от ftp://ftp.uni-sofia.bg
Ще се радвам на всякъкви идеи за помощ
Активен

daxen

• Напреднали
  • Публикации: 31
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #4 -: Jan 19, 2007, 18:57 »
apt-get install xfonts-base xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-scalable discover mdetect read-edid libglide2 xfs xserver-common xserver-xfree86 xbase-clients  rcconf patch make autoconf automake gcc cpp  libncurses5-dev nasm ssh libstdc++5 libstdc++6 libstdc++6-4.0-dev libstdc++6-dev libstdc++6-4.0-pic libstdc++6-4.1-dev libstdc++5-3.3-pic libgmp3-dev libg++2.8.1.3-dbg

Друго не се сещам

Активен

PERMANENT

• Напреднали
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #5 -: Jan 19, 2007, 19:05 »
Вече  ми стана по-ясно сега устава да се хващам за работа
мерси на всички
Активен

kgochev

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #6 -: Jan 24, 2007, 20:23 »
Проблемът на колегата с инсталирането на DEBIAN при мене се появи по комплицирано. По същия начин ми се "качи" само shell, но аз си инсталирах KDE с apt-get install kde като root. След това се опитах да пусна X server с команда startx, но не стана. Написа ми следните "работи":

main:~# startx
Using authority file /root/.Xauthority
Writing authority file /root/.Xauthority

/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: line2: /usr/bin/X11/X: No such file or directory

/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: line2: exec /usr/bin/X11/X: Cannot execute: No such file or directory
giving up
xinit:No such file or directory (err no2): unable to connect to Xserver
xinit:No such process (err no3):Server error

Ако някой може да помогне, ще съм много благодарен. Всъщност го няма изпълнимия файл на Х, доколкото разбирам, ама не знам какво да направя по въпроса. Тъй като кода съм го преписвал от екрана на shell, може да има някакви грешки, за което се извинявам.
Активен

Slevin_

• Напреднали
  • Публикации: 182
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #7 -: Jan 24, 2007, 20:52 »
Цитат (kgochev @ Ян. 24 2007,21:23)
Написа ми следните "работи":

main:~# startx

/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: line2: /usr/bin/X11/X: No such file or directory

/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: line2: exec /usr/bin/X11/X: Cannot execute: No such file or directory
giving up
xinit:No such file or directory (err no2): unable to connect to Xserver
xinit:No such process (err no3):Server error

Като гледам, каква грешка ти е дало, въпросът ми е? Самия Х сървър инсталирал ли си с apt-get. Без него няма да стартира графичната среда. До колкото си спомням трябва да инсталираш
Примерен код
apt-get install x-window-system
Ако греша нека някой ме поправи. Сега се сещам, може да изпълниш командата,
Примерен код
apt-cache search x-window-system
ако ти се появи такъв пакет, инсталирай го.

Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

winman

• Напреднали
  • Публикации: 311
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #8 -: Jan 24, 2007, 21:27 »
И аз мисля, не ти е инсталиран Х сървъра. Има мета пакет:

apt-get install xorg

И би трябвало да си готов със всичко необходимо.  Като си инсталирал KDE със сигурност са ти качени всички необходими пакети за KDE, но и аз незнам защо, при дебиан можеш да инсталираш KDE, или Gnome, а Х не е включен в зависимостите. Като че ли можеш да ползваш графика без Х. А после разправят, че rpm базираните дистрибуции са скапани. Но при тях това не може да се получи.

Оня ден си играх с Debian Testing. Може и да е много стабилна, но беше с толкова дърти версии на всичко, че се отказах ... Според мен дистрибуцията е супер за сървъри, но за десктоп, човек трябва да е много на зор, за  да я изтърпи . Или доста да си поиграе, за да я вкара що годе в час със съвременните версии. Преди да са ревнали дебианците: Човек трябва да пробва и да си избере. Не отричам вашия избор, но и вие не закачайте моя!
Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

ovivenad

• Напреднали
  • Публикации: 22
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #9 -: Jan 24, 2007, 22:25 »
то и аз тръгнах да го слагам дебиан, ама ми се случи същото и не си спомням някъде да е имало отметка за Х! ама както каза последния колега туй нещо май не е за начинаещи
Активен

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #10 -: Jan 25, 2007, 05:01 »
Сложи си "unstable"  , там пакетите са много по - нови .И нищо ,че се казва  "unstable"  или още "sid" ,версията е много железна,
Ще харешеш Debian след време , като поработиш с него.Защото
е много лесен за подрьжка ,нищо че изгежда труден.Разликата
между Дебиан и Убунту е само в това , че Дебиана е по-стабилен , а Убунту по-шарен.

За  "Х" са .Ботни ако имаш "Кнопикс" и си копирай
"xorg.conf"
Активен

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #11 -: Jan 25, 2007, 05:07 »
Сложи си "unstable"  , там пакетите са много по - нови .И нищо ,че се казва  "unstable"  или още "sid" ,версията е много железна,
Ще харешеш Debian след време , като поработиш с него.Защото
е много лесен за подрьжка ,нищо че изгежда труден.Разликата
между Дебиан и Убунту е само в това , че Дебиана е по-стабилен , а Убунту по-шарен.

За  "Х" са .Ботни ако имаш LiveCD  "Кнопикс" и си копирай
"xorg.conf"   -> /etc/X11/xorg.conf
В минималната конфигурация на Дебиан има програмата  "aptitude" ,може би  е по -лесно е да работиш с нея .
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #12 -: Jan 25, 2007, 07:18 »
Има едно златно правило в Линукс-първо прочети документацията и каквото намериш в интернет и тогава се захващай.По напред бях дал линк,ама никой не чете.Не съм много пристрастен,щото съм ползвал рпм базирани дистрибуции и мога да сравня кое е по удобно.Дебиан си е най-удобен според мен,просто трябва да знаеш как да използваш apt.
Та за инсталирането-най-добре си инсталирайте Дебиан test,той си е достатъчно стабилен и с достатъчно нови пакети,като може да ги омешате и с unstable пакети без ядове.Тоест да си имате най-новото по най-лесния начин.Има много инфо за apt в нета и то на български,включително и подходящи хранилища.Като вземете в предвид,че в хранилищата има компилирани повече от 18 000 пакета ,което май-си е най-голямата колекция от софт в сравнение с другите дистрибуции.Тоест всичко което си заслужава може да се намери с apt и да се инсталира лесно.
Колкото до инсталирането на самия Дебиан,еми в tasksell като маркираш десктоп система и се инсталира Гном и около1000 пакета,тоест пълна система.Вече ако искаш ти да си изградиш по-малка система с това което ти е необходимо,тогава не маркираш нищо и получаваш гол базов дебиан,който обзавеждаш с apt.Е тук вече ти трябват познания какво ти трябва,и ако си нямаш понятие примерно,че за КДЕ преди това ти трябва Х сървъра,еми не се хващай със занимание за експерт с познания нула.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

kgochev

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #13 -: Jan 25, 2007, 08:09 »
Благодаря на колегите, наистина не ми е инсталиран Х сървъра и като прочетох поста за инсталирането на DEBIAN от интернет, го инсталирах. Сега ми казва, че не ми познава мишката и не ще да го качи, ама се надявам да се оправя. В тази инсталация (дисковете от интернет) наистина не се появяват два прозореца от статията на колегата (Debian software selection и следващия поред след него от приложените скрийн шотове) и това доста променя начина на инсталиране.
Активен

Slevin_

• Напреднали
  • Публикации: 182
    • Профил
инсталиране на Дебиан
« Отговор #14 -: Jan 25, 2007, 18:06 »
Цитат (kgochev @ Ян. 25 2007,09:09)
Сега ми казва, че не ми познава мишката и не ще да го качи, ама се надявам да се оправя.

Я пробвай, с команда в конзолата:
Примерен код
modprobe mousedev
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн