Много постна информация за действията си си дал, човече. Аз лично нищо не схванах, но ще се опитам да налучкам проблема ти. ClamAV е антивирусна защита. Може да се върже и към сървъри, за да проверяваш файловете още докато се извършва обмена (аз го ползвам за пощенските сървъри). Когато изпълниш команда clamscan, ClamAV започва да сканира за вируси, но сканира само текущата папка (не други, не и нейни подпапки, само текущата), тъй като това е по подразбиране. За повече инфо:
clamscan --help
man clamscan
Дали си постъпил добре? Ами... как да ти кажа, ако нямаш сървъри, от които бозави потребители могат да изтеглят или да получат нещо заразено... види ми се безсмислено. Така и така с вирус няма да се заразиш, най-много да го складираш на машината ти. За мен например пък е задължителен (ако не той, то друга антивирусна), защото ако някой потребител се зарази от нещо от моите сървъри, ще трябва да плащам компенсации. Можеш да използваш clam-а и с друга цел - да сканираш файловете на приятелите си с Windows, за да не се заразят и да им дадеш файла след това да си го ползват. На мен ми се е случвало. Както си решиш

'>