Windows XP работи по-бързо. За съжаление е така. Особено ако се изцеди, както трябва и си направиш да изглежда като Win2000. Сега пак ще започнат коментари, но каквото и да си говорим истината е една.
Та зависи за какво ти е Линукс. Някои го ползват за обучение, други просто протестират по този начин. Не ме питай кой ги чува. Имаше преди много години едно Хипи движение. И те така... Трети ползват някои хубавини на Линукс, които са трудно направими, или невъзможни във Windows.
Аз специално ползвам Линукс защото ми е много по-лесно да постигна сигурност /security/. Това е необходимо за мен и ми помага да изтърпя всички Линукс недъзи. Всяко нещо има цена. Та и ти. Сложи една дистрибуция. Не бързай непременно да сравняваш с Windows. Изтърпи бавнодействието. С времето, ако ти е интересно, ще задълбаеш и ще започнеш да си настройваш нещата. Всяка дистрибуция се инсталира по "дефолт" не по наи-добрия начин за теб. Ето и с Windows казваш лети, но се е наложило да настройваш. Така е и с Линукс.
Относно графичните среди. Аз пак ти препоръчвам да инсталираш Gnome, или KDE. Паралелно и други по-леки. Gnome /същото важи и за KDE/ идва с много служебни, необходими за теб програми. Можеш да започнеш с Дебиан нет инстал и да добавяш, "градиш", системата по твой вкус, но за целта трябват знания. Ако знаеш какво е Xorg, Alsa, custom cernel и др и как се настройват. тогава нямаше да питаш тук, ами да си настройваш.
Xfce. Това беше една много лека и лесна за употреба графична среда до версия 3.х. За съжаления я развалиха девелоперите. Нещо започнаха да пунтират Gnomе ли, Mac OS X ли, незнам. Но стана тутава и бавна. На всичкото отгоре е много бъгава. Който казва обратното, или използва бърз компютър, или е сляп за разликите, или е просто един фанатичен фен на xfce. Но ти го опитай. Иначе как ще сравняваш? Според мен в момента няма особена разлика в бързодействие между xfce и Gnome. Разликата е в много повечето бъгове на xfce.
Ако питаш мен най-бързото и функционално за момента е WindowMaker. Той обаче е толкова различен от Windows, че обикновено при първи досег един Win юзер изпада в шок. Но виж го и него. Fluxbox е лека среда, но както вече някой ти каза, твърде възможно е да кажеш "е.. ти линукса", след първи досег. Просто си е различно от Windows. Има нещо по-добро за Windows юзер. Хем леко, хем много функционално. Казва се IceWM. Това чудо се инсталира по дефолт заедно с Gnome, или KDE в Mandriva. Или ако махнеш и Gnome, и KDE при инсталация, а избереш Other Windows managers. Ще го видиш от къде, един прозорец при инсталация.
IceWM и Fluxbox са много мощни, но се настройват от конфигурационни файлове. Та пак повтарям, не бързай да правиш заключения и да сравняваш с Windows. Просто ползвай едно от двете да си стартираш програмите, а ако не ти харесва нещо като функционалност, или външен вид, то попрочети и промени в съответния файл. Това е една от хубавините на Линукс. Всичко е достъпно за промени, но трябва да знаеш как.
Пак ще ти кажа. Спирай да питаш, че се изморихме да пишем. Инсталирай нещо. Чукай, тракай докато го счупиш. Ако ти е интересно, ремонтирай го. И чак тогава задавай въпроси. Стигнеш ли този етап, въпросите ти ще са конкретни и ще ти е ясно какво ти отговарят хората. Сега усещам, че искаш питайки да се образоваш. Това добре, но да е с мярка, че иначе леко полеко ще спрем да ти отговаряме. Не за друго, но и да напише човек нещо във форума си иска време, а толкова хубави неща има освен форума...

'>
/edit
Забравих за ефектите. Ами Мандрива е интелигентна. Като ти види видеото и не слага излишни шарении, ако е слабо.