Убунто. Това е избора няма да губиш време да настройваш к'ви ли не простотии всичко си идва настроено сядаш инсталираш(по-лесно дори от Win-a е) и си джъткаш! До сега не бях чувал, че е бъгав Убунтуто! При мен се държи перфектно.
От около две години не бях си инсталирал Линукс на компютъра и преди около 4-5 месеца реших да видя до къде са стигнали нещата с Линукса и да поизпробвам някоя и друга дистрибуция(преди това ползвах Slackware) делнах си едно партишънче със swap-a стават две и започнах да пробвам:
1. Mandriva викам си това ми беше първата дистрибуция която пробвах някога преди много години

'> да видим до къде са я докарали. Заключение - разочарова ме, нещо ме издразни тромава ми се стори не ми се занимаваше да я настройвам оптимизирам и... А бе не ме кефеше нещо. А иначе е доста лесна дистибуция ако мога така да се изразя.
2. Sabayon изчетох хубави неща за него в
http://distrowatch.com/ базиран на Gentoo много неща имало вътре наблъскани, бърз и красив. И понеже преди години се блъсках да инсталирам Gentoo и все не успявах реших да инсталирам Sabayon. Заключение - По претрупан Десктоп не съм имал никога, то са наблъскали в таз дистрибуция к'от са сетиш едни цветове е гати кича, не ми хареса.
3. Gentoo. Sabayon ми вдъхна надежда викам си тез от Gentoo сигурно най-после са направили инсталатор ша го пробвам може сега да успея да го инсталирам. Успях, ма що ми трябваше компютъра ми ме намрази то голяма компилация падна голяма работа ти казвам с дни, накрая успях да подкарам един Gnome та да видя и аз как се работи на оптимизирана за моя компютър система.Добре че имам два компютъра та през това време на компилация да работя на другия. И к'во мислиш, а? Бърз е наистина, но не чак кой знае колко, за мен не си заслужава чакането пак повтарям с дни да компилира(А, ако имаше токов удар, нали се сещаш?).
4. Ubuntu - Това е човече не случайно е на първо място в distrowatch, не случайно! Инсталира се като на майтап лесно, пакетите се управляват лесно, не е чак кой знае колко по-бавна от Gentoo дори, ако никога не си инсталирал или ползвал Линукс това ти трябва, а дори и да си ползвал пак ти го препоръчвам поне със сигурност няма да си губиш времето да настройваш хиляда неща, за мен е Перфектен.
5. Slackware любимата ми дистрибуция преди години отново не ме разочарова! Тук нямам забележки освен това, че ти трябва малко време и четене да си я понапрайш както искаш, ма то всички дистрибуции са така!
6. Arch Linux - четох някъде, че е оптимизиран за i686 кавто е моя "дзвер"

'>, а сигурно и твоя и да ти кажа доста ми допадна този Линукс даже сега в момента сам с него и с Убунтуто на компютъра, значи щом се задържа повече от 2-3 седмици ми е харесал. Бърз е, лесно се инсталират пакетите сваля си кот ти трябва към тях, става.
Та това е моето скромно мнение, не съм специалист, а съм средностатистически потребител и за мен ако всички дистрибуции се бяха насочили към леснотата на използването им до сега хората нямаше да ползват Win а Linux. В тази връзка стискам палци на Ubuntu за мен той върви в правилна посока, а другите дистрибуции... За всеки влак си има пътници, све пак хубавото на Линукс, е че има разнообразие и право на избор.