Здравейте! Напълно нов линукс потребител съм (макар и с dos опит), искам да мигрирам от Windows към Ubuntu, но не мога да си подкарам нета (доставчик - homelan). Вероятно е заради това, че не мога да настроя servicename на pppoe връзка.
(За админите: оценявам, ако не ми изтриете поста. Ровя го този проблем от 1 седмица, изчетох какво ли не, както в ubuntu форумите, така и по българските форуми, но нямам решение
'> )
Дистрибуция: Ubuntu 7.04 Fiesty (built-in pppoe support, а не roaring penguin)
Хардуер: 2 мрежови карти, eth1 е тази, която е свързана, обменя пакети с доставчика, листва се с HWD атрибутите при ifconfig, т.е. според мен е ок с драйверите.
Доставчик: HomeLan, изисква pppoe връзка, както и име на услугата (servicename), за мен е gm1
PPPOE: не успях да инсталирам roaring penguin, по-точно не успях да го конфигурирам преди компилация, така че използвам pppoeconf (sudo pppoeconf)
Скрипта се изпълнява без проблем, намира ми pppoe концентратора на мрежовата карта, но когато след това изпълна pon dsl-provider не може да се завърши PAP authentification, т.е. pppoe връзка не може да се установи (не се открива при ifconfig, нито при ifconfig ppp0)
plog връща "PAP authentification failed. Disconnected". Не се появява WAN miniport в network connections
DNS-ите са настроени. Те са единствените редове в /etc/resolv.conf
Трябва да посоча servicename но не знам как.
'>(( ( n00B ). Не е със SERVICENAME=gm1, това е не е приложима команда с моя pppoe клиент/софтуер, а само с roaring penguin. Пробвах в dsl-provider да добавя линията pty "........ -S gm1" но скрипта не я разпознава като валидна команда (май) - тъй като добави любимия # пред нея.
Не съм настройвал gateway. Интернет настройките може да са "взети" от Windows, тъй като използвах
WuBi за да си сложа Убунту.
Четох вътрешната документация на Убунту, официалния и неофициални форуми, unofficial guide, и др. но няма информация коя е приложимата команда за servicename в моя случай.
Всякакъв съвет ще ми е от полза. Проблема може да е друг, и аз да не съм го идентифицирал правилно. Ще се радвам, ако ми помогнете. Моля обяснявайте като за идиот, защото това ми е първия контакт с линукс и не знам добре bash командите.
Да знаете дали в Gutsy Gibbon е включен графичен интерфейс за настройка на pppoe?? (n00b again:)