Автор Тема: Искам да питам нещо.  (Прочетена 6623 пъти)

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« -: Nov 09, 2007, 20:11 »
Защо обикновения потребител да използва линукс, като всичко се прави много по-сложно от в Windows>
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:54 от myventsi »
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #1 -: Nov 09, 2007, 20:26 »
За разлика от повечето Линукс фенове, аз не смятам, че има операционна система, която е подходяща за всички потребители и всички дейности. Затова не виждам нищо лошо в това "дебелата лелка" да използва Windows ако това и върши работа.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #2 -: Nov 09, 2007, 21:15 »
Дебелата лелка хич няма да разбере, дали работи на Уин или Линукс. Дебелата лелка няма да вземе на девствен компютър да завира CD та и да инсталира операционни системи, били те Уин или Линукс. Работата на дебелата лелка в учреждението или фирмата е , да пише с клавиатурата там каквото си пише, и като не гледа шефа - да си чати с приятелки, или да цъка тетрис, мини или там некви такива игрици.
70 или колкото са там обикновени потребители също не си инсталират сами Уиндоса, а при най-малкият проблем търчат по приятели или по сервизи да им преинсталират системата , или да им чистят вируси или регистри.
Да не говорим за геймърите, които дават луди пари за хардуер, само и само да трепят разни чудовища или квото там има да се трепе в съвременните страшно красиви, но малоумни игри.
Така че пич, вместо да задаваш т... въпроси , в случая риторични, вземи сам си отговори. Ако можеш да мислиш, де.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #3 -: Nov 09, 2007, 21:30 »
В крайна сметка въпросът е доколко кадърно дебелата лелка си върши нейната работа. Операционната система има твърде малко общо с това. Дебелата лелка е като робот, каквото и набият в дебелата глава (така де, отиде на курс по намсиква грамотност), тва и ще прави.

Не мисля, че целта на линукс като ОС е да накара дебелите лелки да работят под нея. Това е една фикс-идея на група малоумници, за които операционната система е един вид религия.

Що се отнася до мене, предпочитам лелката да си върши работата, за която й плащат. Единствено ме дразнят кретени, които не знаят какво говорят, а имат претенции да знаят.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #4 -: Nov 09, 2007, 21:55 »
Мисля, че не си ме разбрал. Лелката е свикнала на приятелския интерфейс на уин дори и само за чаткане на word и други лесни неща в системата, и не мисля че има време да учи линукс. Така е с повечето потребители на компютри, не мислиш ли. Кой човек, който си ползва компютъра за колекциониране на домашни снимки и правене на малки video работи с MM, ще си смени ос на лин, след като win му върши работа. Не съм геймър, но геймърите не правят кой знае какво на компютрите си и не разбират кой знае колко освен да цъкат игри. Линукс не мисля, че е подходящ за такива хора, а геймърите винги, ще са много. Та да повторя пак въпроса си: Линукс за ентусиасти, програмисти и хакери ли е или за обикновения потребител.

...

Когато попитах нещо, което мисля, че е различно от баналната тема Win vs. Lin и е хубава тема за дебатиране тук ми отговарят някви настръхнали и настървени фенове на линукс, които само се заяждат. Постнах темата с нищо лошо наум, така че внимавай и ти как се изразяваш.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:57 от myventsi »
Активен

BOT_ev

• Напреднали
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #5 -: Nov 09, 2007, 22:01 »
Е ок ти какво разбираш под приятелски интерфейс ? KDE и Gnome определено не са по-малко шарени и дружелюбни от шела на Windows. А и какво трябва да ме боли мене за дебели лелки. Кой каквото го кефи или му набиват у тиквата тва да си ползва.
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #6 -: Nov 09, 2007, 22:04 »
Виждал съм и KDE и Gnome. не може да не признаеш обаче, че windows е по-лесен за настройване.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:54 от myventsi »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #7 -: Nov 09, 2007, 22:13 »
За настройване на какво? Аз като заредя например някакъв тъп кнопикс от CD си имам годна за използване операционна система. Това е доста по-лесно от инсталиране и настройване на висти и тем подобни. Да не говорим, че софтуерът, който лично на мен ми е необходим, или си идва с инсталацията, или се инсталира с 1 команда. Докато тва да си го смъквам от интернет и да инсталирам...блах. Най-малкото никога не бих използвал интернет експлорър като браузър, ужасно е калпав и недодялан..
Активен

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #8 -: Nov 09, 2007, 22:17 »
Представи си колко по лесно е да цъкаш само бутони.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:55 от myventsi »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #9 -: Nov 09, 2007, 22:19 »
Ми има си пакетни мениджъри под X, там става с цък-цък. Аз предпочитам да си ползвам командите, щото съм им свикнал и за мен така е по-лесно. Инсталацията на софтуер под линукс в повечето дистрибуции според мен е доста по-лесно, отколкото под уиндоус.
Активен

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #10 -: Nov 09, 2007, 22:20 »
Защо?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #11 -: Nov 09, 2007, 22:21 »
Цитат (myventsi @ Ноември 09 2007,22:55)
Цитат (tonitochev @ Ноември 09 2007,22:15)
Дебелата лелка хич няма да разбере, дали работи на Уин или Линукс. Дебелата лелка няма да вземе на девствен компютър да завира CD та и да инсталира операционни системи, били те Уин или Линукс.
...
Така че пич, вместо да задаваш т... въпроси , в случая риторични, вземи сам си отговори. Ако можеш да мислиш, де.

Мисля, че не си ме разбрал. Лелката е свикнала на приятелския интерфейс на уин дори и само за чаткане на word и други лесни неща в системата, и не мисля че има време да учи линукс. Така е с повечето потребители на компютри, не мислиш ли. Кой човек, който си ползва компютъра за колекциониране на домашни снимки и правене на малки video работи с MM, ще си смени ос на лин, след като win му върши работа. Не съм геймър, но геймърите не правят кой знае какво на компютрите си и не разбират кой знае колко освен да цъкат игри. Линукс не мисля, че е подходящ за такива хора, а геймърите винги, ще са много. Та да повторя пак въпроса си: Линукс за ентусиасти, програмисти и хакери ли е или за обикновения потребител.

...

Когато попитах нещо, което мисля, че е различно от баналната тема Win vs. Lin и е хубава тема за дебатиране тук ми отговарят някви настръхнали и настървени фенове на линукс, които само се заяждат. Постнах темата с нищо лошо наум, така че внимавай и ти как се изразяваш.

Ами интерфейса на Линукс може да бъде направен също толкова дружелюбен и наподобяващ този на WIndows, че разликата да е минимална и лелката със същия успех да пише на Word и чати с приятелки. Просто ще има нужда от 15-тина минути за да усети разликите (те са наистина малки) и да продължи да си работи
Активен

0x2B|~0x2B

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Искам да питам нещо.
« Отговор #12 -: Nov 09, 2007, 22:25 »
Защото някакви хора в общият случай са се старали да си правят repositories, да си build-ват пакети и тем подобни неща, при това (в повечето случаи) без да ти искат пари, без да ти искат серийни номера, без да се налага да търсиш кракове и тем подобни глупости. Като си инсталираш дистрибуцията, тя си знае за тези repos и всичкото което ти трябва е да кажеш "искам да инсталирам еди кой си пакет". Пакетният мениджър се свързва с тези сървъри, тегли каквото трябва, ако трябва да тегли нещо друго, има си система от зависимости, при което ти тегли и пакетите, от които зависи, инсталира ги и им прави  някаква основна конфигурация, която в общият случай би следвало да ти върши работа. Абе имам чувството че обяснявам ужасно прости неща. Ти да не би да си ползвал някоя прекрасна дистрибуция от сорта на слакуер или дженту, че не знаеш за това?
Активен

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #13 -: Nov 09, 2007, 22:27 »
Майка ми не може да се оправи с Линукс. Така е с много хора.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:56 от myventsi »
Активен

myventsi

• Гост
Искам да питам нещо.
« Отговор #14 -: Nov 09, 2007, 22:30 »
Цъкал съм малко на Ubuntu и bg linux.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 12:57 от myventsi »
Активен