Ъъъъм, виж кво, много грубо е да кажеш, че е почти неизползваемо. Принципно, потребителите слабо ги вълнува бъркотията, свързана с кърнъл АПИ-то. Дори ако девелоп-ваш някакъв userspace софтуер по принцип малко ти се налага да знаеш какво се било променило там: има си съответни библиотеки, те си викат разните там syscalls и се занимават с разликите в параметрите им, те си комуникират с ядрото и т.н.
От друга страна, откъм документация нещата са наистина зле. Но пък си съществуват разните там ЛКМЛ, чат-пат статии по въпроса се пишат, така че не е толкова загубена кауза.
Между другото има що-годе удобни web-based интерфейси, през които можеш да видиш кой експортнат symbol къде е деклариран, къде се използва и донякъде какво прави. Аз лично поне през гугъл съм попадал на такива неща. Друг е въпроса че ако си имаш kernel source-а, винаги можеш да ползваш grep

'>
Бих казал, че писането дори на дребни кърнълспейс неща е доста забавна работа. И да, изисква се четене и ровене.
Не знам коя компания има проблем с писането на драйвери, ако има такива, вероятно са свързани със спазването на GPL лиценза и прочее политически проблеми. Ако си имаш спецификациите на хардуера, не вярвам да ти е зор да си направиш драйвер за джаджата. Има си определени нива на абстракция (layers) - например block, vfs, etc. Там нещата са си дефинирани ясно и не ти се налага да се занимаваш с прекалено много неща, просто дефинираш определени callback функции, които се викат, когато се върши някаква работа.
P.S обаче е проблем, при видеодрайвери и някои драйвери за 802.11 джаджи. Но пак главно поради политически въпроси. Твоята карта, с драйвера дето зарежда firmware е пример за това. Сходни неща доколкото знам се случват и с някакви карти на Нвидия ако не се лъжа. Но това са частни случаи, в които инатът прецаква нещата. Това е малко дълга тема за размисъл, защото ако се замислиш примерно boot процеса при itanium2 например пак е свързан с зареждане на интелски фърмуер от файловата система...и в този ред на мисли една линукс инсталация на такава машина не е чак толкова свободна и отворена

'>