Преди две години, когато почнах да се занимавам с Линукс, машината ми беше IBM 350 Mx с 192 Mb RAM. И първата ми работа беше, да пробвам голям брой дистрибуции. Трябва да кажа, че всички, опитани от мен, се справяха добре в предвид хардуера. И живите си работеха нормално и бавно.
Тук проблема е, че cruout е новак (е, и аз бях такъв, но без очаквания Линукс да ми замести бозата и бях наясно, че с моите знания не мога да очаквам много). С неговият хардуер всичко ще върви перфектно, даже и KDE (което ми е фаворит и субективно ми се струва, че е по-пъргаво от Gnome то ми на другия дял). Имам и Xfce на един друг дял и не е справедливо да го обвиняват в бавност спрямо Gnome. Но все пак тези резултати са на моята машина с Debian с никакви излишни услуги и бъзикни.
Та съвета ми е - сваляй и печи на дискове колкото дистрота имаш любопитството и нервите да издържиш да пробваш и ще намериш "своят" линукс.
За такава малка памет не са подходящи масовите дистрибуции за новаци по простата причина, че при тях са пуснати всички възможни услуги наготово и естествено гълтат повече ресурси. С повече памет ще си доволен от този факт, но в случая лимитиращ фактор в линукс е паметта и скоростта на хард диска.
И накрая - погледни едно българско дистро - VSLive , сега наречено VAST
http://vslivecd.openfmi.net/То е слак базирано и бързо, локализирано на bg и има всички кодеци за мултимедия, които са необходими.
Успех в борбата.