Спомени, спомени...
Първата ми ОС беше IBM PC-DOS 1.10. Хубавото му беше големината. Лесно беше да го обемеш, да му научиш всички команди - влизаш в неговата директория, хващаш всички .COM и .EXE файлове, пускаш ги един по един и гледаш какво правят. Имаше ръководства на IBM, пълни с разпечатки с коментари на целия BIOS - всичко можеше да направи човек на системно ниво.
Norton Commander и PC Shell не ми харесваха достатъчно и написах собствен файлов мениджър, по-бърз, по-малък и по-удобен от всички останали. Е, не поддържаше връзка между два компютъра. Едва ли са го виждали повече от 50 души, DOS междувременно беше зарязан и трудът ми замина. Това ми беше първият урок да не задълбавам в ОС с ограничен живот.
Заради това, че работех сам, имаше сериозни проблеми в дизайна - статична памет, прекалено оптимизиране - критичните функции бях пренаписал ръчно на асемблер. Ако човек е в екип, ще му посочат грешките навреме, но тогава и интернет нямаше.
А вълнението, когато си купих Borland C++ 3.1 ($500) най-вече заради документацията, и открих, че има сорсовете на библиотеките...
Сега имам и сорсовете на компилатора даже

'> , само дето вече не програмирам.

'>