Честно казано, не виждам причина да се чудиш коя да е дистрибуцията. Ако правилно съм разбрал, то имаш няколко машини с ntfs файлови системи на дисковете, върху които трябва да се разархивира резервно копие със система, което резервно копие се намира на някакъв samba сървър. Което и да е по-разпространено LiveCD ще ти свърши работата - да заредиш система от LiveCD-то, от там да монтираш ntfs дяла и да се свържеш към samba сървъра, да изтеглиш копието и да го плеснеш на монтирания ntfs дял. Никое от LiveCD-тата няма да пристигне нагласено за твоята мрежа, така че или ще трябва да гласиш мрежата при всяко пускане на LiveCD-то, или ще трябва сам да си скалъпиш някакво LiveCD. А така и така и при двата варианта трябва да правиш настройки, то не ти пречи да добавиш и ntfs-3g, ако го няма в LiveCD-то. Избери си дистрибуция, организацията на която познаваш или би се ориентирал бързо в нея и си свърши работата с нея. Излишно е да губиш време в избор на дистрибуция за тази цел. Ако аз трябваше да свърша поставената ти задача и както имам един Sidux на диск, въобще не бих си играл да избирам дистрибуция, пускам го и отмятам точката. В LiveCD-то на Sidux няма ntfs-3g, но добавянето му отделя много по-малко време, отколкото избор на дистрибуция, която точно да пасва на целта. Ти решаваш

'>