Автор Тема: Защо , linux?  (Прочетена 23077 пъти)

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Защо , linux?
« Отговор #15 -: Dec 31, 2008, 20:51 »
Цитат
Смятайте, че съм казал, че всеки, който смята, че компютър = Уиндоус е тъп и ограничен.
Така съм 100 % съгласен с тебе. Поне нещо трябва да се напише в учебниците по компютърна грамотност за това какво е операционна система и каква е ролята на Windows/Linux/OS X (поне) сред операционните системи. Тъжно е, когато гледаш фешънчета (хаусърчета, обикновено на моята възраст) да се правят на разбирачи, а фактически да не знаят какво е операционна система.
Веднъж, много се смяхме с приятели, се натъкнах на едно съобщение във vbox7 (един клип на Ubuntu, демо на компиз): "toq windows sam go probval mnogo e skapan". Или пък в клип на Mandriva Linux (демо на компиз) бях срещнал "kak se instalira taq programa".
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #16 -: Dec 31, 2008, 23:41 »
И защо точно потребителите трябва да знаят какво е операционна система? Ти знаеш ли каква е операционната система на DVD player-a ти? Има много умни и интелигентни професионалисти, които нямат идея какво е операционна система. Горките, не знаят че са по-тъпи и ограничени от някои Линукс потребители, които кой знае защо въпреки умността и "неограничеността" си работят като автомонтьори. :)

tonitochev, те и филмите струват пари, ама ги гледат(е) без да плащат(е), нали? И защо трябва да се притесняват, че не плащат за Windows тогава?
« Последна редакция: Dec 31, 2008, 23:47 от tarator »
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #17 -: Jan 01, 2009, 01:31 »
И защо точно потребителите трябва да знаят какво е операционна система? Ти знаеш ли каква е операционната система на DVD player-a ти? Има много умни и интелигентни професионалисти, които нямат идея какво е операционна система. Горките, не знаят че са по-тъпи и ограничени от някои Линукс потребители, които кой знае защо въпреки умността и "неограничеността" си работят като автомонтьори. :)

tonitochev, те и филмите струват пари, ама ги гледат(е) без да плащат(е), нали? И защо трябва да се притесняват, че не плащат за Windows тогава?
Ще престанеш ли да обиждаш, тъпчо? И кво като работи/ят като автомонтьор, теб като те използват разни престъпници да им правиш виртуализации, да не си нещо повече от него?
Всеки има мнение и ти като потребител и участник в този форум си длъжен да уважаваш другите. Ако си забравил дните, в които си ял лайна, сега нямаш правото да се отнасяш така.
Извинявам се на участниците за грубия си тон, но промития мозък на безличното янки почва да ме дразни, а и мисля че нарушава правилата на форума.
Иначе ти пожелавам здраве и човешки емоции през следващата година! Дано твоята страна не ни унищожи през следващите 12 месеца!
п.п.Не, не гледаме филми, четем книги, имаме семейства и приятели, общуваме с тях, ако и ти имаше такива, нямаше да избиваш комплекси тук.
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #18 -: Jan 01, 2009, 02:05 »
Поздрави на всички и Честита Нова Година!

На всеки да донесе това за което е мечтал и се е борил и здраве, много здраве на всички пожелавам!

Поздрави специални и за младият момък на 14- години. Младежо поздравявам те за мъдрото ти поведение и смислени постове!

За другите - не се заяждайте за глупости. Всеки има право ( и то пожизнено) на избор. В случая на ОС.

А това е и част от смисъла на Open Source - правото на избор,

Изберете само поведението си и във форума.

С пожелание за успешна и безаварийна година!
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Jan 01, 2009, 02:20 »
Я, пора пак изтрещя. :)

Нищо лошо няма да работи като автомонтьор, стига да си знае мястото и да не обижда хора, знаещи и постигнали много повече от него. Фактът, че знае какво е операционна система определено не го прави по-умен или "неограничен" от например майката на Emoo.

Доста си забавен с опитите за манипулация за книгите и семействата :) Пожелавам ти да поумнееш, та да започнеш да се държиш адекватно и някой ден и ти да имаш семейство :)
« Последна редакция: Jan 01, 2009, 02:22 от tarator »
Активен

mat

• Напреднали
  • Публикации: 96
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #20 -: Jan 01, 2009, 02:32 »
Честно да ви кажа не съм доволен от Linux.Ще изложа доводите си...
<!--EDIT|WindowsVista|Март 21 2008,12:04-->

Реших и аз да се включа. Първо 4НГ2009!

Windows Vista Home Basic: $199
Microsoft Office Home and Student 2007: 99 лв (на промоция до 31.12.2008) иначе е 230 лв.
Visual Studio Professional with MSDN Professional: $1200.
Adobe Photoshop CS4 11.0: 1695 лв.
Adobe PageMaker 7.0. 2rn: 1647 лв.
CorelDRAW Graphics Suite X4: 1404 лв.
Nero 9: $80 (не че няма безплатни за Windows, но нали сме тарикати - що да не си сложим най-добрата).
Игри: стотици/хиляди лева.
И много други знайни и незнайни, но с някаква цена (левче по левче... стотици левчета).

Аз нямам пари да си ги купя но ти явно имаш и затова можеш да си позволиш да говориш против "бъгавия" Линукс.
Аз СЪМ СВОБОДЕН! НЕ съм крадец!!! И Линукса ми НЕ забива!!!
Ако събереш горните цифрички ще получиш сумата необходима да си купиш добре запазен Мерцедес.
Ако все пак не си купил този софтуер, но го ползваш, то с какво си по-различен от един обикновен крадец на коли?
Но вярвам, че при теб всичко е законно иначе не знам с какви очи излизаш с тази тема "Моя краден Windows Vista е по-добър от вашия безплатен Линукс"...
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #21 -: Jan 01, 2009, 02:51 »
Защото сме социалисти (tm)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #22 -: Jan 01, 2009, 08:31 »

Еми много просто. За да можеш да употребяваш нещо, трябва да знаеш как става това. Тук не говорим за дълбоко познание. Няма човек, който знае абсолютно всичко за Уиндоус или абсолютно всичко за Линукс. Но все пак трябва да знаеш нещичко. Като например, как да си пуснеш компа, кое е програма, кое е интернет страница и има ли разлика между тях, и така нататък.
Добре, щом говорим за професионалисти, например лекари, еми те хората са свикнали да учат, това правят цял живот. И за да са професионалисти трябва да продължават в същият дух. Еми човек, свикнал да чете и осмисля, знаещ английски език, просто няма извинение да не успее за час два да се ориентира в Линукс и да не успее да го ползва успешно, например в къщи. Не говорим за програмиране, а за просто използване. Да вземем Убунту. Има сайт, има документация, има вики.
Същото е, когато си купуваш телевизор. Взимаш го, отваряш му документацията, прочиташ я и вече знаеш кое копче за какво е.
Да, и пак да повторя, не съм казал, че всеки , който не ползва Линукс, е тъп и ограничен. Всеки си има причини да ползва едно или друго. И не говоря за използване на Линукс на професионална основа, а в къщи, за съвсем прозаичните неща. Но все пак има и хора, които успяват да ползват Линукс и за професионални цели. Евала им.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Jan 01, 2009, 09:43 »
Виж сега, тези небивалиц че за 2-3 часа ще се оправиш с Линукс ги разправяй на някой друг. На мен самият, въпреки 14-те години използване на Линукс, повечето от тях и на работа, ми отне няколко дни докато си оправя Линукса на новия лаптоп да работи поносимо. И въпреки това в следващите няколко седмици постоянно изникваха разни досадни проблемчета.

Хората знаят как да използват Windows и са намерили решения на всички проблеми, включително и чрез преинсталиране. Теб това може да те дразни, но те го намират за нормално и не им прави впечатление. Като започвах да се забавлявам с Линукс, единствение диск, на който можех да го инсталирам беше повреден и омазваше всичко средно на всеки 2 дни. Но преинсталирането през 2 дни не ми пречеше да използвам Линукс.

Ами не искат да знаят какво е операционна система хората. Както ти не искаш да знаеш каква е операционната система на телевизора ти. Както и аз не искам да знам каква е операционната система на колата ми. На всеки времето е ограничено и не за всички компютрите са хоби. За тях е важно като натиснат копчето то да направи каквото очакват. Всеки път. Линукс това все още не го прави. Мога до утре да пиша за разни недомислия, бъгове и подобни идиотщини, но няма смисъл. Както на теб "всичко ти работи" в Линукс, така има и много хора на които "всичко им работи" в Windows. E, има и такива като мен, за които никоя операционна система не работи достатъчно добре :)

Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #24 -: Jan 01, 2009, 10:57 »
Добре, нека са небивалици това за два-три часа. В зависимост от дистрото може да са толкоз, може и да са няколко пъти по толкова. Особено ако се отнася за лаптоп. Особено за лаптоп. Добре. Само че, аз нямам желание и не планирам да се заимвам с лаптоп, въпреки модата. Чак когато ги направят да са леки и малки и батериите им да им изтрайват поне 10 - 12 часа работа на максимум, тогава бих намерил смисъл в тях. Хем са скъпи, хем за тея пари мога да имам два пъти по-мощна настолна машина. Отделно, лесно се крадат, лесно падат , лесно се заливат и т.н. Но хората си ги харесват и обичат да си ги мъкнат, лошо няма. Да се оправят както могат.
Еми аз съм си свикнал с дебиана и горе долу за 2 часа се оправям с инсталацията, като повечето време е очакване да се изтеглят пакетите от репотата. И после дотъкмяването се състои в ровене в synaptic и отмятане на желаните пакети. Толкоз. И това е, ако го правя на някой познат - моя дебиан просто си е железен.
Сега, ако трябва да пусна някой нов хардуер, определено на линукс или ще запали веднага, или ще падне ровене по интернет и евентуално прекомпилиране. Но това не става винаги и на всички машини. А и дистрибуцията няма вина, ако някой производител е сметнал за неуместно да се занимава с драйвери за непопулярната ОС.
Виж пич, съгласен съм, че в белите страни хората не се интересуват кво има под капака. Искат като натиснат копчето, и ма-ината да бачка. Съответно си плащат добросъвестно за това. Това е тънката разлика, дето малко не я забелязваш. Един бизнесмен си купува лаптопа (мой познат) и казва - искам това и това, плаща си и очаква всичко да е перфектно. При първата нередност отива да връща компа на продавача (е, естествено, Уиндоса се беше усрал). И си плаща човека да получи работещ компютър. Трябва ли да подчертавам Плаща, или ти е ясно вече.
А тука какво се случва - разни мушмороци се сдобиват с исо от замунда на ХП, виста или Вин7 и голям кеф, колямо чудо. Колко прекрасни били. Да, прекрасни са ден два и после върви в калдата във форума на уиндоулс или на дир. Проблеми от най-различни видове, че и комични. Пак там, в тези форуми, нееднократно се казва, че за проблемите е виновно задклавиатурното устройство. Е, добре де, щом с удобният и лесен Уиндоус повечето потребители се усират, щом и за там се иска пипе, къде ти отива тезата, приятелю?
Преди време, когато се заимах с компютър, и аз бях неук и не знаех. Еми да, почнал съм с Уин 98. Не знаех как се инсталира, почетох тук там, научих се. Почетох литература, научих се как да се оправям с ХП - услуги и разни там други хитринки. За мой срам, така и не се научих да ползвам краковете и лекарствата за крадените програми. Не ми харесва да ползвам такива програми от тогава. Оттогава предпочитам отвореният код. И пак съм чел, и то не много повече от преди, та съм се заимал със линукс.
И за едното се иска четене, и за другото. Много повече четене се иска да усвоиш работата с една програма, между другото. Някой тук да се похвали че може да бачка перфектно и на сто процента с GIMP, или Фотошоп ?
Цитат "За тях е важно като натиснат копчето то да направи каквото очакват. Всеки път. Линукс това все още не го прави."
Все още и Уиндоус не го прави. Само това ще кажа.Особено ако потребителя не знае какво иска.
Цитат"Както ти не искаш да знаеш каква е операционната система на телевизора ти. Както и аз не искам да знам каква е операционната система на колата ми. На всеки времето е ограничено и не за всички компютрите са хоби."
Бах мама му, я кажи кви са тези операжионни системи за телевизори, че направо се смаях. Ми не знаех също така, че и колите имали операционни системи ... Брех,брех...А, между другото, за да караш кола, трябва да имаш книжка. А тя се взима, като положиш изпит. А изпита се взима, като научиш некои работи на курс. А тея работи освен правилника са и устройство на автомобила (в основни линии де, няма нужда да учиш като мен 5 години това, ама все трябва да имаш представа кое е двигател, скоростна кутия, волан и т.н)
И аз не винаги съм доволен от моята операционна система, но от уиндоус бях доста повече недоволен. Но на всичкото отгоре, просто си ми харесва Дебиана и КДе. Мога например още повече да ти говоря против Гном например, дето ми е по-гнусен и от средата на Уиндоус, но това е друга тема . Но имам избор и си ползвам това, което ме кефи...
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

ivanatora

• Напреднали
  • Публикации: 658
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
« Отговор #25 -: Jan 01, 2009, 12:12 »
tldr
Честно да ви кажа не съм доволен от Linux.Ще изложа доводите си , защо избирам Windows Vista.Може някой да даде информация и да променя решението си , а може и някой да промени своето решение и да се завърне към Windows.
Всеки има право да не е доволен. Ти изкарваш доводи - аз ще се опитам да ги оборя :) Това "може и някой да промени своето решение и да се завърне към Windows"
 ми звучи малко пресилено, защото не вярвам да "завърнеш" някого към Windows, нито аз да "обърна" някого към Linux. Все пак това е форум и всеки може да си чеше езика колкото си иска, та да видим :)

Цитат
1.Основите на двете ОС.
Колкото и автоматично да са направени Линукс дитрибуцийте в един момент ти се налага да се върнеш към основите.Командния ред и конфигурациони файлове.Това е основата на Линукс.За да се справи човек там трябва да чете док. , да търси, да експериментира.А това е непосилна задача , за потребителя.
От другата страна основите на Windows са "Add/Remove programs" , Control Panel-a и инсталиране на драйвер.Драйвер лесно се намира.
User friendly интерфейса не е Основата на една ОС! Основата от потребителска гледна точка е stability, performance, usability. Първите две са абсолютни и по тях може да се каже по нещо за Windows и за Linux, а третото е субективно за всеки различен човек. Примерно за мен Windows не е friendly - няма виртуални десктопи.

Цитат
2.Игрите
Тук темата е дълга ,ще говоря за комерсиалните игри.
В Линукс имаме Wine , Cedega за пускане на игри.Но и с тях игри не се пускат лесно.Игри като Crysis , не могат да тръгрна в пълния си потенциал.В Windows имаме инсталация с двоен клик.Игрите тръгват с пълния потенциял , който ти позволява машината.
Но това не е най-големия проблем.Проблемът е , че няма алтернатива на DirectX.Не говоря за имплементация на API-то на DirectX , говоря за алтернатива.Тази алтернатива може да има различно API и същите и по-добри възможности.Ако имаше разработчиците на игри , щяха да потдържат и двата снадарта.
Counter Strike върви по-меко и по-добре в Wine от колкото на истински Windows.
Алтернатива на Direct3D има - OpenGL.

Цитат
3.Графичната среда.
Графичните среди за Линукс имат много бъгове и периодично забиват.След един автоматичен ъбдейт графичната ми среда представляваше само един бял екран.Не се оправи след рестарт.Четох , търсих , накрая преинсталирах.В Windows рестарта оправя всичко.Когато Линукс забие , нещата не се оправят рестарт.Самият факт , че след атоматичния ъпдайт(системата да е up-to-date e един от принципите на линукс) , ми казва , че това може да се случи отново.Ако трябваше да свърша важна работа на компютъра си и нямах Windows , това щеше да е голям проблем.За щастие имам Windows.За мен Windows e по-стабилен от графичните среди за Линукс.
Не, не и не! Имал си проблем, който си е бил твой. След рестарт не се е оправило, защото е трябвало да пипнеш нещо и да си го оправиш. Рестартиране на системата в Linux е _наложително_ само при инсталиране на нов хардуер :P И в Windows рестарта не оправя всичко. Самия факт че повечетo Windows РАЗБИРАЧИ препоръчват "рестартирай и ще се оправи" вместо да намерят решение на конкретния проблем и да го фикснат...  ::)

Цитат
4.Eclipse
Аз съм програмист на Java и Eclipse е наистина грозен.Под Windows изглежда много по добре.
Това си е твой проблем и не мисля че някой не-програмист на Eclipse би го оценил. Все пак ако пуснеш тема във форума "Eclipse ми стои грозно, как да го разкрася?" предполагам че биха ти помогнали?

За финал ще кажа че не можеш да слагаш под общ знаменател Windows и Linux. "Linux" е само и единствено ядрото. От там нататък сравняваш отделни приложения и дистрибуции.
« Последна редакция: Jan 01, 2009, 12:17 от ivanatora »
Активен

Inferlin

• Напреднали
  • Публикации: 33
    • Профил
« Отговор #26 -: Jan 01, 2009, 12:18 »
Не може ли такива смешни теми да се забранят от правилата на форума. Как може изобщо да се сравняват две несравними неща?! Тема - глупост.

Имам няколко простички изисквания от системата: трябва да работи постоянно - не съм хвърлил пари в тези железа да стоят изключени, интерфейса да е бърз (не бърз, трябва да е МНОГО бърз) и да е с всякакви 3D глезотии - не съм дал толкова пари за видеокарта за да не се използва, да си виси поне една виртуална машина (за да си тествам проектчетата), да работи постоянно и торент клиент (хах не... , имам най - вече, колекция с филми на Discovery - само с тях мога да по разпусна в края на работния ден/нощ или денонощие :)), да си висят на друг десктоп десетките терминални прозорци към някакви си сървъри + още един куп програми и Firefox с минимум 10 таба, някакъв плеър постоянно циклещ някоя серийка Discovery или направо пуснат този канал и... казах ли, че интерфейса трябва да е бърз :) - ако цъкна на някоя иконка, меню и т.нт. трябва МОМЕНТАЛНО да стане нещо (но не някакъв син екран) и най - важното, като ми писне от глупости свързани със поддръжка на черчевета, да си пусна (без да спирам нищо от изброеното) някой 3D екшън от колекцията си с игри  и той да работи перфектно - да, не крия, направо съм болен на тема игри (турнири някога на DOOM, NFS и т.нт. лудост направо :)).

Как би изглеждало всичко това под Windows ?

В интерес на истината имам и Vista -  и един ден/нощ в седмицата (ако е хубава седмица) обикновено отива за някоя игра. Ако в този момент телефоните ми звъннат на пожар за някой проблем и се опитам уж за по - бързо да подкарам много малка част от изброеното под Vista - и да... СТРАШНО е... Какво става след 24 часа непрекъсната работа или една седмица. При това торент клиент и игра = абсурд. Дори при малко заредените неща диска понякога от стъргане направо ще пусне стружка. Може рестарт, но времето в рестарти е най - пропиляното време.

С адски много (платени) програми, мога да го докарам до поносим вид, но пак няма да ми отговаря на изискванията по - горе и при това ще изисква постоянно грижи като тамагочи и ще изисква пари - едно е да гледаш филм, друго е да използваш софтуер за стотици $$$ и пак няма нещата да са ОК. Не мразя Windows, той е причината да има стотици фирми за поддръжка и за мен е направо идеален... но само ако го ползва друг и да си/ми плаща за поддръжка >:D

Естествено, че Windows за някой със скромни изисквания, възможности (и интелект ;)) е перфектен, но не и за тези, които искат максимума от желязото, за което са дали едно малко състояние. Не е и за тези, които имат 400MHz машина с 256MB RAM  и искат да вървят перфектно филми и музика на нея.

Леко консервативен съм и се занимавам предимно с FreeBSD (включително до скоро и за десктоп). За съжаление трябва да поддържам доста Windows-и  (и 2003 сървъри дори - ужас) и на главния си десктоп не желая да пипам и да човъркам нищо. Преди няколко месеца реших (главно заради 64 Bit поддръжката на Nvidia) да пробвам някоя дистрибуция на Linux с основен фокус - лесна инсталация и поддръжка. Естествено Mandriva 64-Bit (Mandrake ми е познат от преди) отговаря на условията. Инсталира се, тръгна целия хардуер веднага, актуализира си се без проблем и нямаше час да си наглася всичко. Естествено, че Compiz Fusion работи перфектно и изброените по - горе неща летят и най - важното работи БЪРЗО и стабилно. За съжаление е малко скучна система - всичко просто си работи и досега НЕ ми се е налагало да човъркам някакъв проблем в конзола, ако не се брои само един път, колкото да подкарам Flash. Понеже не темите не ми харесват напълно на SuperKaramba, много лесно с 10/15 реда съм си направил такива каквито ме кефят. Загубих няколко часа да издирвам за Vista SlideBar теми, които освен, че не са перфектни, е и невъзможно да се променят.

Най - ме подразни, че се говори и за професии... Какво общо има това с професиите ? ОК, истинската ми професия, в която бих се чувствал перфектно е, автомонтьор, сервиз за коли или камиони изобщо нещо в областта, но съм изостанал много и разбирам горе/долу само от ретро коли :D (имам познат който има сервиз и адски му завиждам, той пък ми завижда на мен... странна работа). Имам собствена малка работилница, само колкото да си поддържам 50 годишния джип. Работил съм много неща включително и в банка...та даже за малко и счетоводител, бил съм и кадрови военен, но най - трудната работа  ми е била Support и да понасям по телефона такива, които да ме учат за професията или за "най - добрата операционна система"
« Последна редакция: Jan 01, 2009, 13:51 от Inferlin »
Активен

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
    • Профил
« Отговор #27 -: Jan 01, 2009, 12:20 »
Честита нова година още веднъж, вече наистина като сме нова година :D

Plamen_f, мерси за хубавите думи.

Относно драйверите, едва ли може да се изброят много производители освен Nvidia (много се радвам, че избрах тяхна видео карта преди година, когато играх Live For Speed), които предоставят готови драйвери за Linux. В Linux повечето драйвери се правят на принципа на "reverse engineering", например gspca драйвера.

Tldr, съгласен съм. Като си ни е добре с Linux, притрябвал ни някой да ни убеждава, че Windows е по-добър за нашите цели.
Ако намекваш, че Wine се държи по-добре от самия Windows, не съм съгласен. От стария ми дял, където имам игри, само половината тръгнаха (все пак, не е малко, предвид това, че Wine разработчиците практически нямат никакви средства за направата на слой за съвместимост). Все пак, видях сам, че някои игри вървят по-бързо под Wine. Предполагам, че това се дължи на добре написана игра :) Това с eclipse-а направо изби рибата, това се оправя лесно, а в същото време прави оценка между 2 OS.

Активен

BULFON

• Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
    • Профил
« Отговор #28 -: Jan 01, 2009, 12:57 »
Поздрави и благопожелания!
Много успехи през новата година!

И пожелания на всички, вместо да се занимаваме с душвевните терзания на хората, дали да целунат или да не целунат жабата, да пишат статии за това, с какво да се натрием, ако жабата се окаже леко крастава.

Повече смислени мисли и действия през новата година!
Активен

фонокартен телефонен апарат

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #29 -: Jan 01, 2009, 13:18 »
Тоя gspca драйвер е голяма гавра. Подариха ми една камера с zc3xxx чипсет и драйвера я открива, писането и четенето от регистрите й е успешно, но сива картина. След няколкодневно ръчкане по сорсовете, копи-пействане на некакви ID-та и експерименти с разни стойности, върнати от хардуера, успях да го докарам до положение вместо сива картина да изкарва едни случайни точки които зависят от камерата (като я мърдам се променят, като стои на едно място и няма движение си стоят). Затва мразим уиндоус - тъпите китайци пишат драйвери само за него. А пък като си подкарам уиндоус във виртуална машина само докато инсталирам драйверите на камерата и си сваля и инсталирам скайп и почват да се появяват някакви аномалии, това е като някаква платформа за разработване на malware ебаси.

Животът е скапан :(
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon