Автор Тема: Защо , linux?  (Прочетена 23103 пъти)

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Защо , linux?
« Отговор #30 -: Jan 01, 2009, 14:56 »
Моята камера е със същия чипсет. Оправих го като накарам скайпа да зарежда няква v4l библиотека преди да тръгне (LD_PRELOAD).

Ама ти да не ползваш вградения драйвер в ядрото? Недей!
blacklist-ни gspca_main и го инсталирай от нещо като това (Slackware-ско, в моя случай):
http://www.slackware.com/~alien/slackbuilds/gspcav1/
Много полезен слакбилд. Аз го компилирам от него, защото ползвам кернел, компилиран със Slax скриптовете за правене на ядро, и ползвам друга версия от тази в Slackware 12.2 (ползвам 2.6.27.8 )
« Последна редакция: Jan 01, 2009, 14:58 от Ivshti »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #31 -: Jan 01, 2009, 15:31 »
Пробвах с gspcav1 от някакъв френски сайт, последната версия беше от 2007. Някъде там са го merge-нали в ядрото. Изтеглих най-новия development snapshot на v4l, но същата работа. В смисъл по никакъв начин не се подкара камерата.

Хм, и с тва не стана, пак никакъв образ :(
« Последна редакция: Jan 01, 2009, 15:41 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Emooo

• Гост
« Отговор #32 -: Jan 01, 2009, 16:56 »
Мисля че последните 3 поста най-добре описват защо някой хора ползват Уиндовс.
Активен

anstas

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Debian Mandriva Sabayon
  • Window Manager: Gnome & KDE
    • Профил
« Отговор #33 -: Jan 01, 2009, 18:08 »
Честита Нова Година! 2009
Живот и Здраве за всички съфорумници!

gat3way,прегледай това видео...
http://www.linuxjournal.com/video/get-your-webcam-working-gspca

С най-добри пожелания!
Активен

Ако Господ се бе посъветвал с мен, когато е  създавал света,  щях да му препоръчам да го устрои по-просто.     Алфонс X МЪДРИ, крал на Кастилия.

GNU/Linux user 462005

tweeg

• Напреднали
  • Публикации: 51
  • Distribution: openSuSE 10.0
  • Window Manager: KDE 3.4.2
    • Профил
« Отговор #34 -: Jan 01, 2009, 18:55 »
Подариха ми една камера с zc3xxx чипсет ...

Знаеш ли по какво се различава Window от Linux потребителя.

Като трябва да се купи камера Windows потребителят отива и купува една от съседния плод-зеленчук ръчка я в ПЦ-то, пуска Skype-a и е готов.

Linux потребителя (в случая визирам себе си) първо чака няколко години за видео поддръжка в Skype. След като се е появила рови из нета как се подкарва камера. Намира разни драйвери (gspca), след това гледа кои камери се поддържат (аз избрах Labtec Webцam Pro), след това търси в кой магазин я има, след това отива да си я купува.

Все още не мога да я накарам да върви като с Windows драйвера. На светлината на лампа почти нищо не се вижда, а в Windows има някакъв режим дето вади добър образ. Как ли не го ръчках gspca (/sys/module/gspca/parameters/) - не става.

Колкото и странно да звучи единствения начин за разпространение на свободен софтуер е ако поддръжниците му започнат да апелират за спазване на авторските права. Да странно звучи - да се бориш за нещо като подкрепяш опонентите си. Ама това е единствения начин един човек да предпочете Linux пред Windows. Докато Windows и куп други (айде да си го кажем всички) програми са "безплатни" в милата ни Татковина - ще се ползва Windows.
Активен

Gaara

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
« Отговор #35 -: Jan 01, 2009, 19:46 »
Абе толкова ли сте зле, че почвате да пишете в тема, пусната от WindowsVista? Самият му ник е доста пошъл опит за интелигентност, а темата му в линукс форумът е направо душевна еякулация.

Подобни "баш майстори" можеш да ги ринеш с лопата и в работа и в ежедневието, но да се търпят и в уж уважаван форум.... не знам.

А самата тема се изчерпва точно с едно изречение, което е:" Няма калпава ОС, а има само каплава периферия (пред/зад/под/над клавиатурно у-во)"

Честита нова година и желая на форума само нови (ползотворни) попълнения и колкото се може по-малко онанисти като автора на темата.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

tweeg

• Напреднали
  • Публикации: 51
  • Distribution: openSuSE 10.0
  • Window Manager: KDE 3.4.2
    • Профил
« Отговор #36 -: Jan 01, 2009, 20:35 »
Gaara, само така!

Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.
Активен

SK0RP10N

• Напреднали
  • Публикации: 216
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #37 -: Jan 01, 2009, 20:50 »
А това е поредната тема, която ще породи война между двата лагера - WinDOS & Linux
Избрах Linux.Защо ли ?
- Не смятам за нормално да се чувствам "застрашен" в интернет от вируси и подобни неща, които ще възпрепятсват нормалното използване на компютъра ми.
- Нямам желание ГДБОП като тръгнат на проверка (от време на време го правят, каквото и да си говорим) да ми правят проблеми за нелицензиран софтуер.
- Не изгарям от особено желание да чакам сайтът ми да се отваря по половин час и през това време CPU Usage да скача на 100%
- До сега не съм имал проблем с драйвърите, въпреки че съм пробвал доста дистрибуции.До сега всичко ми е вървяло по вода - както звука, така и графиката.
- Линукс идва с много повече приложения от колкото WinDOS.Под бозата ще ми отнеме почти цял ден да си изтегля и инсталирам нужните ми програми, докато Debian & Slackware (най-използваните от мен дистрибуции) си идва с всичко нужно - от GIMP (Linux аналог на Photoshop) до Karamba (доста полезно нещо, показващо данни за рс - използваемост на RAM, Hard Disc, Processor и т.н.).
На Windows трябва да си сложищ прословутите Vista Sidebars, които не показват верни стойности и ти омазват цялата работа при опит за махане.

И само един въпрос - защо се говори, че все повече и повече хора правят "малка крачка за човека, голям скок за компютъра" - преминават от WinDOS на Linux ?
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #38 -: Jan 01, 2009, 20:59 »
SK0RP10N, колко са тези "все повече и повече хора"? Днес четох, че според някаква статистика два пъти повече хора браузват от iPhone-и отколкото от компютри с Линукс. :)
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

SK0RP10N

• Напреднали
  • Публикации: 216
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #39 -: Jan 01, 2009, 21:04 »
Ами доста познати минават на линукс, а и на доста места дочувам или прочитам, че еди кое си правителство минава на линукс :)

Имам чувството, че тоя дето се е написал WindowsVista е от т.нар. "интернет тролове" - влиза, пуска някаква тема, която ще предизвика голям спор, едва ли не виртуална словестна война.
Потребителското му име и фактът, че повече не е написал каквото и да било в темата сами говорят що за човек е въпросният индивид
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #40 -: Jan 01, 2009, 21:33 »
tonitochev,

Разбира се, че телевизорите и автомобилите имат операционни системи. Защо ли ми се струва, че и ти не знаеш що е това операционна система :)
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #41 -: Jan 01, 2009, 21:59 »
SK0RP10N, колко са тези "все повече и повече хора"? Днес четох, че според някаква статистика два пъти повече хора браузват от iPhone-и отколкото от компютри с Линукс. :)
;D В Тексас ли? мнения на хора, които не знаят какво има от другата страна на океана. И кво, всяка кола ли има ОС или не различаваш автомат от компютър? :)

Абе ползвайте си квото искате, мен кво ме боли порчето, че не ти харесвал линукс или пък, че уиндоус ти харесвал. Толкова ли няма какво да правиш, че пускаш теми по форуми?
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #42 -: Jan 01, 2009, 22:07 »
Това в цял свят поре :) От другата страна на _кой_ океан? Защото не знам дали знаеш, но те са повече от един :)

Имам какво да правя поре, в момента пиша драйвър за една уайърлес карта. Но някои от нас могат да правят повече от едно нещо едновременно. :)
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #43 -: Jan 01, 2009, 22:36 »
tonitochev,

Разбира се, че телевизорите и автомобилите имат операционни системи. Защо ли ми се струва, че и ти не знаеш що е това операционна система :)

Бе може и да не знам ама ти знаеш ли?
Айде виж, потърси, намери ми инфо каква е операционната система на компютъра на инжекционната систена на Опел Астра 1.6 16 вентила, примерно.
Ти май не правиш разлика между контролери и операционна система. Айде стига глупости...Къде си видял на въпроснатасистема рам памет, хард диск, устройства за въвеждане и изход на информация и т.н.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #44 -: Jan 01, 2009, 22:42 »
И ако няма RAM и дискове значи няма операционна система, а? :) Входни устройства има, това са датчиците. И изходни устройства има. Мисля, че това го знаеш и без да ти го казвам. И да, повечето контролери имат операционни системи :)
Активен