Не може ли такива смешни теми да се забранят от правилата на форума. Как може изобщо да се сравняват две несравними неща?! Тема - глупост.
Имам няколко простички изисквания от системата: трябва да работи постоянно - не съм хвърлил пари в тези железа да стоят изключени, интерфейса да е бърз (не бърз, трябва да е МНОГО бърз) и да е с всякакви 3D глезотии - не съм дал толкова пари за видеокарта за да не се използва, да си виси поне една виртуална машина (за да си тествам проектчетата), да работи постоянно и торент клиент (хах не... , имам най - вече, колекция с филми на Discovery - само с тях мога да по разпусна в края на работния ден/нощ или денонощие

), да си висят на друг десктоп десетките терминални прозорци към някакви си сървъри + още един куп програми и Firefox с минимум 10 таба, някакъв плеър постоянно циклещ някоя серийка Discovery или направо пуснат този канал и... казах ли, че интерфейса трябва да е бърз

- ако цъкна на някоя иконка, меню и т.нт. трябва МОМЕНТАЛНО да стане нещо (но не някакъв син екран) и най - важното, като ми писне от глупости свързани със поддръжка на черчевета, да си пусна (без да спирам нищо от изброеното) някой 3D екшън от колекцията си с игри и той да работи перфектно - да, не крия, направо съм болен на тема игри (турнири някога на DOOM, NFS и т.нт. лудост направо

).
Как би изглеждало всичко това под Windows ?
В интерес на истината имам и Vista - и един ден/нощ в седмицата (ако е хубава седмица) обикновено отива за някоя игра. Ако в този момент телефоните ми звъннат на пожар за някой проблем и се опитам уж за по - бързо да подкарам много малка част от изброеното под Vista - и да... СТРАШНО е... Какво става след 24 часа непрекъсната работа или една седмица. При това торент клиент и игра = абсурд. Дори при малко заредените неща диска понякога от стъргане направо ще пусне стружка. Може рестарт, но времето в рестарти е най - пропиляното време.
С адски много (платени) програми, мога да го докарам до поносим вид, но пак няма да ми отговаря на изискванията по - горе и при това ще изисква постоянно грижи като тамагочи и ще изисква пари - едно е да гледаш филм, друго е да използваш софтуер за стотици $$$ и пак няма нещата да са ОК. Не мразя Windows, той е причината да има стотици фирми за поддръжка и за мен е направо идеален... но само ако го ползва друг и да си/ми плаща за поддръжка

Естествено, че Windows за някой със скромни изисквания, възможности (и интелект

) е перфектен, но не и за тези, които искат максимума от желязото, за което са дали едно малко състояние. Не е и за тези, които имат 400MHz машина с 256MB RAM и искат да вървят перфектно филми и музика на нея.
Леко консервативен съм и се занимавам предимно с FreeBSD (включително до скоро и за десктоп). За съжаление трябва да поддържам доста Windows-и (и 2003 сървъри дори - ужас) и на главния си десктоп не желая да пипам и да човъркам нищо. Преди няколко месеца реших (главно заради 64 Bit поддръжката на Nvidia) да пробвам някоя дистрибуция на Linux с основен фокус - лесна инсталация и поддръжка. Естествено Mandriva 64-Bit (Mandrake ми е познат от преди) отговаря на условията. Инсталира се, тръгна целия хардуер веднага, актуализира си се без проблем и нямаше час да си наглася всичко. Естествено, че Compiz Fusion работи перфектно и изброените по - горе неща летят и най - важното работи БЪРЗО и стабилно. За съжаление е малко скучна система - всичко просто си работи и досега НЕ ми се е налагало да човъркам някакъв проблем в конзола, ако не се брои само един път, колкото да подкарам Flash. Понеже не темите не ми харесват напълно на SuperKaramba, много лесно с 10/15 реда съм си направил такива каквито ме кефят. Загубих няколко часа да издирвам за Vista SlideBar теми, които освен, че не са перфектни, е и невъзможно да се променят.
Най - ме подразни, че се говори и за професии... Какво общо има това с професиите ? ОК, истинската ми професия, в която бих се чувствал перфектно е, автомонтьор, сервиз за коли или камиони изобщо нещо в областта, но съм изостанал много и разбирам горе/долу само от ретро коли

(имам познат който има сервиз и адски му завиждам, той пък ми завижда на мен... странна работа). Имам собствена малка работилница, само колкото да си поддържам 50 годишния джип. Работил съм много неща включително и в банка...та даже за малко и счетоводител, бил съм и кадрови военен, но най - трудната работа ми е била Support и да понасям по телефона такива, които да ме учат за професията или за "най - добрата операционна система"