Автор Тема: Защо , linux?  (Прочетена 23118 пъти)

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Re: Защо , linux?
« Отговор #60 -: Jan 02, 2009, 21:15 »
Не мислех да се обаждам тук, но понеже темата е вече в кошчето, както и има официално разрешение от модератор да си почесваме топките тук, айде да продължим.
Първо, да отбележа. Tarator, еми ясно ми е ,че автомобилните системи се управляват от някакви системи. То е ясно, че не ми е образованието това, и не ми е работа да задълбавам. Просто за мен интерес представлява операционната система като такава за компютрите - персонални, лаптопи и т.н. Там разните му други устройства нека се управляват от системи - наистина не ми дреме какви са, пък и наистина не е нужно. Защото те няма нужда да се управляват от крайният потребител. Всичко си им е в чипа и или бачка, или умира. Няма нужда да им инсталирам каквото и да е, пък и да искам, няма начин.
Второ. Отдавна знам, че от форум трудно ще научиш нещо. Личен опит. От една страна, неопитният потребител рядко може да формулира правилно въпросите си, точно поради неопитността си. От друга страна, адекватният отговор от знаещите трудно може да се разбере от питащите, отново поради липса на знания. Това е в идеалният случай, когато питащият задава въпросите си културно и грамотно и спазвайки правилата на форума. Най-често питащите подхождат нахално, пишат на латиница, а когато пишат нещо на български, пак не им се разбира особено, не дават достатъчно информация, и общо взето, очакват като зададат въпрос, да получат ферман със точно решение на техният проблем. Което очевидно не е възможно, дори и да се намерят ентусиасти да се опитат да отгатнат за какво става въпрос.
Ето защо си мисля (може и да не съм прав, разбира се), много по-полезно би било вместо секция за новаци, да има едно wiki с отговори на всички срещани въпроси от новаци и толкоз. А форумът би имал смисъл единствено за по-засукани неща, както и за чесане на езиците. Щото в последно време точно чесането на езици посъживява форума и го прави интересен. Амин 
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

google

• Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 3443
  • Distribution: Ubuntu, Fedora, CentOS
  • Window Manager: Gnome
  • search and you shall find
    • Профил
« Отговор #61 -: Jan 02, 2009, 22:56 »
Тони, много близо си до моите наблюдения, може би различно изказани. ;)

Напоследък ми прави впечатление непровокираната агресия - към нови и стари потребители. Влязъл някой за сефте, пита (не-както-трябва) и веднага 10 човека му набиват канчето. Всеки му се кара, никой един линк не му подава - е как тоя човек да види грешката си и да не я повтори? План Б - стари потребители: тлее някаква неприязън, която ако не я следиш от 24-ти епизод, в 2847-ми със сигурност няма да я хванеш... е*ахти сериалите, е*ахти споровете - случаен минувач ще рече, че делят диамантените залежи на Африка...

А колко малко се иска... съвсем малко възпитание и добър тон. Няма значение кой откъде е, или къде е в момента, какво работи или никога няма да работи - става дума за нормалност на комуникацията  ;) Липсва, мамка му колко само липсва...

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #62 -: Jan 03, 2009, 08:28 »
Google, скоро четох една статия, за съжаление не мога да дам линк, в която се правеше сравнение между големите и малките форуми. В общи линии, се казваше, че в големите форуми с много потребители КПД на полезността пада страшно много, избухват ей такива безмислени спорове, троловете стават неконтролируеми и т.н. Докато във форумите с малко потребители положението е доста по-добре. И съм напълно съгласен с това.
Макар и в скромен мащаб, мога да направя сравнение. Във форумът на Home Linux имаме малко потребители и никакви караници. Просто потребителите едва ли не се познаваме, свързва ни една идея и глупости не си пишем.
Странно ми е обаче едно. Във форуми на Уиндоус не възникват спорове за Линукс срещу Уиндоус. Там обикновено някой страда от нещо, други му казват нещо (обикновено нещата се въртят около вируси, преинсталации и глупави задклавиатурни устройства, драйвери и виста и уин7). Е как няма един Линукс трол да им пали от време на време фитилите? Всички ли Линуксари сме културни??? Или просто е безмислено там да се пускат такива теми.
И още нещо ми идва на ум. Защо трябва Линукс да се стреми да бъде идеален за Десктоп ала Уиндоус? Нека бъде идеален Десктоп ала Линукс. По свой си, различен начин. За това си харесвам Дебиана. Може на пръв Уиндолски поглед да е неудобен, но за мен си е най-удобното дистро. Така съм свикнал с него, че когато по принуда ползвам Уиндоус се чувствам като с вързани ръце. Ама как да го обясниш това на дървените глави ???
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

my_shadow

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #63 -: Jan 04, 2009, 03:30 »
Здравейте, да ви кажа направо много от вас се вземат на сериозно, може би професионално изкривяване [_]3
По отношение на Линукса съм пълен некадърник и съм тук в този форум за да науча нещо от вас. Ама като ви гледам как се псувате на майка като някакви трактористи.... надали ще науча нещо сериозно от толкива хора.

Това е лично мнение, не искам никой да се сърди. Сега по темата от година ползвам убунту и не заради друго - ами защото е по - бързо, досега вирус или троянец не ме е хванал. Трия и инсталирам програми на поразия, не съм го скапал. С минимум системни ресурси получавам макимум производителност.

Игри не играм, конфигурации не бъзикам. И с удоволствие мога да кажа че тази дистрибуция убунту е за мен. Разбирасе има и много друго но просто тая не съм успял още да я счупя. Иначе засечки с програми редовно особенно с такива дето още не са доизкусурени.

Мога да кажа че съм доволен :D
И така поздрави на всички ви, и спрете да се държите като трактористи бе хора, верно че живота е напрегнат ама не обръщайте внимание на идиотите......

Поздрави и наздраве от долината на седемте дерета.
Активен

jark

• Гост
« Отговор #64 -: Jan 04, 2009, 19:45 »
Ще направя малко отклонение от темата с един въпрос, който ме тормози от как започнах да чета постовете и споровете тук, макар да нямат нищо общо  ;D ;D ;D

Значи .... за да се напише програма трябва (освен познания по програмиране и програмен език) компилатор, а на компилаторът операционна ситема (ако греша ми кажете каде). Добре, а за направата на операционна система (ОС) какво трябва?
Когато се пусне нов хард без ОС, той почва да търси такава .....

На знаещите може въпросът да им е смешен, но на мен и на другите (предполагам) незнаещи ще ни е инересно да разбереме.

п.п. чисто любопитство
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #65 -: Jan 04, 2009, 20:04 »
Отговорът на твоя въпрос е и отговор на въпроса на темата:
Трябва ти ОС - ето ти ОС Linux, трябва ти компилатор ето ти компилатор - gcc.
Та на въпроса ти поне доколкото съм запознат де - взимаш ядро, компилатор и библиотеки и компилираш, след което записваш файла изображение и отиваш на новото нещо да го подкараш, като не стане пробваш наново с други опции и така.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #66 -: Jan 04, 2009, 20:08 »
jark, въпросът е подобен на този за яйцето и кокошката. компилаторите за новите архитектури се пишат да работят на вече съществуващи, там се компилират и операционните системи първоначално.

Интересно би било колко време ще отнеме на човечеството да стигно до сегашното ниво ако изведнъж всички компютри се повредят. Моят гестимейт е поне 20. Някой беше писал фантастичен разказ на тази тема...
« Последна редакция: Jan 04, 2009, 20:13 от tarator »
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #67 -: Jan 04, 2009, 20:27 »
20 какво?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

jark

• Гост
« Отговор #68 -: Jan 04, 2009, 20:28 »
Отговорът на твоя въпрос е и отговор на въпроса на темата:
Трябва ти ОС - ето ти ОС Linux, трябва ти компилатор ето ти компилатор - gcc.
Та на въпроса ти поне доколкото съм запознат де - взимаш ядро, компилатор и библиотеки и компилираш, след което записваш файла изображение и отиваш на новото нещо да го подкараш, като не стане пробваш наново с други опции и така.
Ама това не е отговор на моят въпрос, а само на темата .... това ядро от каде го взимаш нали и то е написано на нещо  ;D

jark, въпросът е подобен на този за яйцето и кокошката. .........
Май наистина въпросът е от такъв тип.

Много ми е инересно да проследя нишката, ама да му се невиди не съм толкова добре с английският, а чичко гугъл (google.com) не ми се вярва да не знае....
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #69 -: Jan 04, 2009, 20:29 »
> 20 какво?

години.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #70 -: Jan 04, 2009, 20:42 »
jark, чети за двоичен код (binary code) и асемблер (assembler) - там са основите. Работа на машина, която зависи от това кои нейни части в даден момент са включени и кои не (1 и 0) и по-човешки четимият код асемблер. Така сглобяваш машина със система без да се нуждаеш от друга машина, която да я създаде.
А ако всички компютри в един и същи момент рухнат... Най-вероятно пак ще се тръгне от там. А може и да се тръгне от код с повече стойности (зависимост от силата на тока или нещо друго). И, според мен, времето да се стигне пак до такова развитие ще е почти същото, малко забързано заради вече придобитите знания от миналото, но малко забавено от целта да се стигне до точно определено положение, вместо да се създаде нещо абсолютно ново. Все пак, бих очаквал да се създаде нещо абсолютно ново - би било по-интересно ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #71 -: Jan 04, 2009, 22:17 »
А дано да рухнат, още утре. Интересно е наистина какво ще стане, това дали сме напред или назад, не знам, нека друг се наема с категорични изказвания. Все пак е важно за какво ще се използват тези компютри, щото компютър може да се направи от дърво, огледала, бирени шишета, ракия, вино, мастика ;D , от всичко дето ти дойде на акъла, но те няма да правят анимации или да хвърлят бомби и ракети или да манипулират земните пластове и т.н.
Нека някой от учените да се изкаже, какво са дали компютрите на човечеството и какво нямаше да е така, имам предвид тези с микрочиповете, може и в друга тема. Не се заяждам, просто не се сещам от хоп нищо, може някой друг да ми помогне.
Все пак ме гложди, като теглим чертата дали сме на плюс или минус от развитието на изчислителните технологии.
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #72 -: Jan 04, 2009, 22:49 »
neter, и как записваш този машинен код без друга машина? :)
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #73 -: Jan 04, 2009, 23:01 »
neter, и как записваш този машинен код без друга машина? :)

Да го записваш?! Защо да го записваш? Говорим за основата. А в основата има две положения на всеки механичен елемент - свързан (контакт) и разкачен (без контакт). А в основата, периферията е бил човекът - мести жици или прекъсвачи по елементите. Сложиш жица тук и махнеш жицата от там, и ето че се изобразява числото 1. С друга комбинация на жиците се появява числото 2. И като добавим контакторна автоматика - ето ти памет. Къде скочи в бъдещето на процеса, където ще записваме машинния код :)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #74 -: Jan 04, 2009, 23:48 »
@jark
"Взимаш ядро" имах впредвид написваш ядро.
Как и защо ще го пишеш ти трябва да си решиш.
@tarator
Веднага се сещам за един механичен преобразувател - колектор, в електрическите машини всичките му пластини са свързани с намотка, но можеш да го програмираш - свързана пластина, несвързана и т.н. Завърташ го и получаваш код, а в зависимост от честотата на въртене и повтаряемост на кода.
Между другото на такъв принцип са устроени старите трамвайни и влакови контролери - гърбица, празно място и т.н. Машиниста върти контролера и получава определен режим на работа.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid