Автор Тема: Първи сблъсък с Линукс - помощ!  (Прочетена 3143 пъти)

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
Първи сблъсък с Линукс - помощ!
« Отговор #15 -: Mar 23, 2008, 23:40 »
Ако все пак искаш да инсталираш Win , трябва да те предупредя , че няма да ти е лесно , да възстановиш началното положение. Не че е трудно , но иска малко опит .
Гледам , проблема с инстала на  Win :
http://soulpass.com/2007....-laptop
Активен

winman

• Напреднали
  • Публикации: 311
    • Профил
« Отговор #16 -: Mar 23, 2008, 23:43 »
kikosss
Ще бъде дълго и мисля безсмислено да ти обесняваме. Не се засягай, просто иска много познание да се работи само с конзола и команден ред. Иначе всичко е възможно да се свърши от там. Моят съвет е следния:

Всъщност повтарям някои от дадените ти вече съвети. Не махай Линпус. Може да имаш проблеми. За диска ти казаха вече. Най-вероятно си със SATA диск. Промени го в биоса. Намери някой, който разбира от Линукс да ти помогне, или ако имаш време прочети внимателно как се инсталира Линукс. Там разни партишъни, GRUB-ове и т.н. Инсталирай един пълноценен Линукс. Например Mandriva, Ubuntu, PCLinuxOS, Debian. Те имат нагласена графична среда и много графични ютилита с които ще се справиш лесно.

Аз помня стреса от прехода Windows > Linux. Все едно попаднах  в чужда държава, в непознат град и всички говореха на някакъв неразбираем за мен език. Малко постоянство и ще свикнеш, даже ще усетиш хубавината на Линукс. До тогава, обаче аз ти препоръчвам: Инсталирай си ,Windows /проблема със SATA HDD го изяснихме/. След това някой ден пълноценна дистрибуция Линукс /така наречената double boot система/.

И едно питане към търговците, ако някой чете. За чий грездей мъчите хората с този Линпус? То въпроса е към производителите май, ама кой ли ще ме чуе!

/edit Писал съм заедно с mom. Тя ти обеснява по-разбрано и спокойно от мен. И аз мисля, че компа ти е перфектен. Не се шашкай. Споко, всичко ще се нареди. Питай, ако трябва отвори нова тема. Решението на проблема ти ще бъде от полза и за бъдещи собственици на същия лаптоп.

edit by neter: winman, прекаляваш.

Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

kikosss

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
« Отговор #17 -: Mar 24, 2008, 00:03 »
Отново голямо благодаря на всички, които откликнаха на молбата за помощ. Ще се мъча да изпълня вашите съвети, а междувременно, ако се затрудня, ще попитам. Макар никога да не съм ползвал Линукс, аз съм му голям фен и дори съветвам всичките си познати с частни фирми да не плащат баснословни суми за Уиндус, а да използват Линукс и Опън офис. Единственият проблем при мен е, че никога аз самият не съм го използвал за дълго (освен на едно работно място, където всичко си вървеше подобно на майкрософтския продукт). И оттам идва цялата работа. А и все пак предпочитам поне за начало да имам Уиндоус, точно защото го познавам най-добре. Иначе за изучаването на Линукс в детайли ще ми е нужно повече време, което трудно мога да отделя. Но все пак смятам да пробва козмбинирания вариант , който предлага winman скоро.
Активен

ivo1204

• Напреднали
  • Публикации: 987
    • Профил
« Отговор #18 -: Mar 24, 2008, 00:06 »
Аз не мога да взема решение вместо теб , диска обаче ти е достатъчно голям , за да си сложиш и Линукс. Не че нещо съм пристрастен де . Аз винаги  оставям място ( да кажем 10Гбайта , на края ).
Вараннти много , мога да ти кажа например следния , при положение , че си решил на инсталираш:
Теглиш Убунту :
http://www.linux-bg.org/cgi-bin....t=27037
Той има елементарно инсталиране ,всичко  в графичен режим.  Версията Kubuntu , с КДЕ 3.59 е стабилна , ако решиш , ще потърся точен линк.
С него си разделяш диска , да кажем така:
45 Г байта за първи дял - където ще инсталираш  ( ХП ? )
100Г  Допълнителен дял , за данни ,програми и т.н .
1Гбайт свап дял за линукс и там колкото е , за основен дял на Убунтуту.
Инсталираш , Убунтуту .
Но и да не инсталираш Линукс , горе долу така трябва да разделиш дяловете де. ХР , на първи дял. Ами вземи решение какво ще правиш .
Активен