Е ние успяхме да копираме 80286, тъпите руснаци стигнаха до 8086 или поне до този извод ме докараха незабравимите мигове прекарани в ЦУТНТ в Русе - имахме едни руски калорифери, клонинзи на 8086, имахме и правец 16 дето беше с копиран 286 процесор. Нищо че аз по това време вкъщи имах гаден капиталистически 386 (беше ранните 90). Надали обаче щяхме да продължим напред и смело да копираме - нататък архитектурите станаха бая сложни. Аз никога не съм бил добър програмист, но пък винаги ми е било интересно системното програмиране - та тогава нямаше интернет, имаше книжки. Имаше едни книжки за ДОС системно програмиране (мисля на Сиела), имаше онази велика лилава книжка на Аладжем за реализиране на меню-ориентирани текстови интерфейси с паскал (преди turbo vision), там се правиха фокуси с БИОС функциите за видео-то например, с прекъсванията за резидентните програми, както и да е, същият човек ми е преподавал в ТУ, беше ми идол

Но никъде нямаше книжки описващи този загадъчен "защитен режим" който дойде с 386, който ползвах с dos4gw за да си играя тогавашните игри и който беше голяма мистерия (вкл. когато се крашваше системата и излизаха неразбираемите tracedumps). Може да е много забавно, но сравнително отскоро имам идея как наистина работи тази работа, какво наистина представляват pagetables и т.н. Имам предвид че 386 излезе през 80-те все пак.
Та мисълта ми е че таратора е прав, още тогава бяхме почнали да се оакваме. Аз се радвам че се разсипа комунизма, сега поне сме в течение с нещата. Можеше да е много по-зле.