Благодаря на всички опитали се да помогнат с нещо до момента, най-вече на neter- и аз изходих от същите съображения (за тази тема специално) тук (при начинаещите) повече хора ще я видят, но по-малко ще дадат адекватен отговор... не споря за преместването, щом така си решил, обаче ей го на тук един за втори път не уцелва: първия се оправда с UPS, втория със решение за разрешаване на проблем със зависимости!?! Първо можеше постановката да е и следната напр. "ядрото изпадна в паника поради софтуерен проблем по време на инсталацията" и... какво ми помага UPS тогава и второ пак повтарям НЯМА проблем със зависимости които не могат да се разрешат "-f, --fix-broken ...to correct a system with broken dependencies in place"
Проблемът е следният (значи вече имам идея и може да се каже РЕШЕН, но само конкретния случай, а не по принцип)
Първо извинявам се на всички за неточните обяснения (машината е изкл. и в процес на очакване на ново захранване) - за момента не мога да дам конкретни команди и резултат (само твърдя че нито apt-get -f нито apt-get --configure -a правят нещо: просто и двете искат пакет който липсва). Значи постановката на задачата е следната имаме напр. .деб пакет без никакви зависимости (поне не и неразрешени) който пущаме да се инсталира и по време на инсталация изтриваме .деб пакета (някъде на около half installed в status) кеша най-вероятно ще го запази до завършване на исталацията така че не се сещам по какъв друг начин да го затрием от движение (освен хардуерен или софтуерен рестарт и после преди apt-get/aptitude правим rm -rf .deb) и пакета изчезва. Какво получваме - неработещ apt-get/aptitude който се оплаква от статуса си и пред(по)лага, че aptitude --configure -a ще реши всички проблеми, но уви

aptitude --configure -a се оплаква че конфиг. скрипта е в .деб пакета който го няма, но пък и аз не искам да го "насилвам" да приключи (с) очевдино кофти и прецакана иснталация а по-скоро да я "отмени" (нещо като чекинсталл журнал не си ли прави и само да изтрие вече копираните файлове - предполагам още са във временна директория)
Такаа... та ето ви въпрос за начинаещи:
Въпросният nvidia-kernel-legacy-96xx*.deb пакет се изгражда от module-assistant, който обаче ползва apt-get за сваляне и инсталиране на nvidia-kernel-legacy-96xx-source само дето в случая apt-get е забил и нищо не прави преди да се оправи предния проблем свързан отново с.. познайте nvidia-kernel-legacy-96xx*.deb който липсва и ни трябва module-assistant за да го изградим отново, който от своя страна иска apt-get... и така приказка безкрай
Сега сещам се за поне 2 решения които не ми харесват по следните причини
1. Толстой каза да изтрия статус файла: в случая при инсталация стигнала (според status файла) едва до half-install това не е проблем (за apt-get/aptitude), но аз не искам да ми останат нейде един билюк временни файлове, освен това status едва ли е единствения журнал в който се пише вероятно и още нещо ще трябва да се пипне на ръка и така приказка безкрай
2. Да потърся на ръка (т.е. през браузър а не през пакетен мениджър) и да сваля на ръка въпросният код nvidia-kernel-legacy-96xx-source и така да разплета възела :-), но това също не е много по дебиански..
и вариант 3.
3. Гледам по една случайност (са се засекли) пакетa е излязъл последната версия 96.43.07 за текущото ядро 2.6.26.1 та ми решава проблема - за момента разбира се още утре пак ще се разминат затова смятам да остана на module-assistant
Та хубаво беше ако имаше начин пакетните мениджъри в Дебиян да могат да си оправят сами бакиите които са забъркали т.е. то може и да има а аз да не го знам - затова разчитах на помощ тъдява... няма ли apt-нещо_си_оправи_се_след_кофти_инстал_недовършен_без_проблем_със_зависимости_при_липсващ_пакет
...пробвах с Tab completion ама работи само за вече инсталирани пакети ;-) и в man не попаднах на нещо подходящо т.е. Debian way а НЕ Slack
Според мен apt-tools би трябвало да имат начин за "измъкване" от подобни ситуации, иначе... да сядам да пиша rollback на недовършени транзакции checkinstall way т.е. и при липсващ пакет