Автор Тема: Смях  (Прочетена 224300 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7600
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #615 -: May 15, 2025, 15:15 »
Глей ся, на теб сигурно понякога ти се яде сладко, понякога солено, понякога ти се опитва киселко.

Нямам фиксиран вкус към жените.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4158
    • Профил
« Отговор #616 -: May 15, 2025, 16:59 »
Глей ся, на теб сигурно понякога ти се яде сладко, понякога солено, понякога ти се опитва киселко.

- По какво се отличават „джендърите“ в Шотландия?
- Облечени са с панталони.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5216
    • Профил
« Отговор #617 -: May 16, 2025, 11:03 »
   Аз това го знам по друг начин:

У ингилизите всичко е обратно - движението по пътищата,резбата...
Конкретно - в Шотландия нормалните мъже носят поли, а педалите - панталони.  :o

пс. Не харесвам кисело, и никога не съм харесвал.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #618 -: May 16, 2025, 21:03 »
и у комшиите е различно  ;)

Ходих до Турция. Купих си говорещ кантар. Като стъпя отгоре ми вика:
- Машалла...
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #619 -: May 17, 2025, 19:37 »
то и у нас е различно (т.е. при вас де)
казус:
Книжката ми е изтекла... Вчера  случайно забелязах и днес идвам в КАТ, подавам документи за ускорена услуга и ги питам за временен документ с който да имам право да шофирам през тези 3 дни не ми ли се издава и ми отговарят
- Не, тук е България!!

Да-а-а тук е България!

Нискън верно ли е това? Аз доколкото рабирам ти правата не си ги губиш, просто нямаш документ с който да удостовериш.. при нас издават временни бележки с които шофираш.
А за капак - наказнието е ... отнемане на книжа от 6 месеца до 1 г. т.е. вземат ти документа (удостоверението демек) дето го нямаш
мила родна картинка

П.П. за книжка експресната процедура е 3 дни, понякога даже са 5, ако хванате и бонуса през уикенда

--
Мен ми казаха че вариантите са:
25лв за месец
50лв за 10 дни
75лв за 3 дни
Кой ще седи без книжка 1 месец без временен документ с който да може да шофира
« Последна редакция: May 17, 2025, 19:40 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #620 -: May 18, 2025, 02:01 »
Разбираш че си стар.. когато първата ти мисъл е - А бе как го мият тоя декантер  :o

става и за уиски

Ако някой реши да си купи
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4076
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #621 -: May 18, 2025, 08:44 »
Тоя стъкления..  ;D ;D ;D

Ремотекс, да, изтече ли книжката, нямаш право да шофираш.
Аз за експресната поръчка платих (трите дни), защото се усетих в последния момент, а шофирам ежедневно.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5216
    • Профил
« Отговор #622 -: May 18, 2025, 10:50 »
   А,Ник,как стоят нещата с т.нар. "Гражданска отговорност" ?

Имам един познат,който има 2 коли,и на двете няма  горепосоченото.
Как му минава номера,не знам.
   Имало е случаи да го спират полицаи, показва си книжката
(тя поне е валидна  ;D ) и ... му се разминава !
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #623 -: May 18, 2025, 15:51 »
Колко водка може да събере това нещо  ;D
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #624 -: May 18, 2025, 18:04 »
   А,Ник,как стоят нещата с т.нар. "Гражданска отговорност" ?

Имам един познат,който има 2 коли,и на двете няма  горепосоченото.
Как му минава номера,не знам.
   Имало е случаи да го спират полицаи, показва си книжката
(тя поне е валидна  ;D ) и ... му се разминава !

Вариант 1 - черпи полицаите (и тук с условие, че не им работят камерите). Или пък самите полицаи вече са си изпълнили нормата за актове, и спират, колкото само да видят книжка (и това го има в зара, макар и рядко), докато им изтече смяната, без да проверяват в системите. Така, по изключение, може да мине 1-2 пъти, и то в някой краен квартал, но не-повече.
Вариант 2 - има гражданска, а те лъже, че няма.

За липса на гражданска отговорност МПС се спира от движение служебно- а ако те хванат да караш такова МПС, вече става дебела работата.
Да не говорим пък, че без гражданска не можеш да минеш преглед (ГТП). Според мен е вариант 2 - някой се прави на "Аз съм пич над системата", но само на приказка.
Е, за да завършим картинката, ако кара само в Нови Искър, да речем, или подобно село, от тях до хоремага и обратно, може да си кара така даже и без номера- няма кой да го спре  ;D

П.П. Ремотекс, да уточня нещо за книжката, или както си е по закона абревиатурата, СУМПС (Свидетелство за управление на МПС). Нямаш право у нас да караш с изтекла книжка, защото едно от изискванията, за да ти издадат нова, е медицинско свидетелство. А междувременно ти вече може да не отговаряш на медицинските критерии, за да шофираш. И затова твой си е ангажимента, да си извадиш медицинското и да си подадеш заявлението за нова книжка, преди да е изтекла старата- за да може административния орган да прецени, ти въобще отговаряш ли на изискванията на закона (в частност- медицинските), за да шофираш (и ако все още отговаряш, да ти издаде нова книжка). Няма как да ти издадат заместващ документ, за изтекла книжка- това не е лична карта, която се издава просто по силата на закона, без допълнителни изисквания.

П.П.П. Ремотекс, понеже се замислих за разни неща, персонален към теб въпрос, всъщност, два са- в САЩ при изтекла книжка, издават ли ти заместващ документ (1), докато си вземеш новата, и в САЩ има ли изискване за медицинско свидетелство, че си годен да шофираш, при преиздаване на шофьорската книжка (2) ?

Извинявам се, но ще допълня с още един въпрос (3)- в САЩ изисква ли се някаква завършена степен на образование, за да вземе книжка човечето, кандидат-шофьор?
« Последна редакция: May 18, 2025, 20:40 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #625 -: May 18, 2025, 20:53 »
Ами при нас кетапи за образование не се изискват (даже може и английски да не знаеш и пак издават - бе тук всеки кара), обаче ти преглеждат очите - там на място си имат апарат и вписват ако трябва да караш с очила, а ти караш без там вече законът те лови и като те спрат т.е. хванат има и глоби макар че обик. първия път е само предупреждение. За книжката е подобно - при насм мисля че изтекъл срок на книжката не ти спира правата за управление щото те реално не ти правят нов изпит по шофиране всеки път а и можеш да караш само с бележка че книжката ти е в процес на издаване т.е. дори и да ти първата книжка и си на 16 г. да речем можеш само с тая временна блежка да си караш докато ти стане книжката. Тук има и едни стикери  оп номерата и всякак година ги подновяваш - за тях глобяват яко (около 100 долара са), другото за което строго следят е как и къде паркираши дали имат стикер от общината по местоживеене (с него може да паркираш във вскяа друга община, но трябва да имаш такъв) тези са за паркиране на публични места... имам един познат който тяхната община не издава и е ходил да се съди и не плаща нищо защота някой общинин не издават (по-забутаните) това просто означава че могат да паркират и по другите общини /без стикер/ но и всички останли могат да паркират при тях със или без стикер (но напр. на долно уйно не му пука от т'ва)

Аз и преди съм разказвал на тръгване от БГ-то сички познати те "плашат" изкарай си книжка тука (даже международна) - нищо вярно няма (международна или не) БГ  чуждестранна книжка тук важи 6 м. дотогава трябва да си изкараш местна... обаче жената се подлъга и... 1000 лв. по-късно имаше книжка (то не беха първа помощ, БЧК допълнителнии курсове щото инструкторите са се договорили с изпитващите да късат на  общо основание че и допълнинтелинте курсове са си бизнес) а бе към 1000 лв. излезе на нея, а на мен 2-3 пъти попрочетох за изпита единия път в самолета един път като кацнахме и един преди изпита, малко шофиране из квартала с познати и роднини (тук имаш това право - казваш той ме учи да шофирам - ако те спрат) после дадох 20 долара на изпита (плащат се само ако/когатo го вземеш и всъщност това е цената на издаването) и.. тетака...
1000 лв и 40 долара по-късно и двамата имaме книжки
Оттогава досега в DMV  не съм стъпвал - ако нямаш нарушения можеш да обнонвяваш онлайн
Пращат ти предупреждение преди да изтече
Пращат ти предупреждение и когат ти е време за нов тест за емисии (за нова кола е 5г. после 3 после 2 накрая всяка година за стогодишните бракми - а една смяна на катализатор не е евтина...

• САЩ при изтекла книжка, издават ли ти заместващ документ (1), докато си вземеш новата
Yes! In Illinois, when you renew your driver's license, you receive a temporary secure paper document that serves as your valid license for up to 90 days while you wait for your permanent card to arrive in the mail
  • в САЩ има ли изискване за медицинско свидетелство, че си годен да шофираш, при преиздаване на шофьорската книжка
Всъщност има, мкар и косвен, попълваш там едни форми в които казваш че си здрав (като не лъжеш, че ако те хванат...) и на всяко подновяване, наново попълваш формата (вътре си пише кои болести ги интересуват)
Vision Test: A vision screening is required when obtaining a license. The minimum visual acuity is 20/40 with or without corrective lenses. If your vision falls between 20/41 and 20/70, you may be restricted to daylight driving only

• САЩ изисква ли се някаква завършена степен на образование, за да вземе книжка човечето, кандидат-шофьор?
In Illinois, if you're 18, 19, or 20 years old and applying for a driver’s license for the first time, you must complete a six-hour Adult Driver Education Course if you haven't taken any driver education course in high school or through a commercial driving school.
« Последна редакция: May 18, 2025, 22:23 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #626 -: May 18, 2025, 21:09 »
Благодаря, разбрах някои моменти там при вас, но при преиздаване на шофьорския кетап пак ли гледат очите, или ти издават заместващ документ, ако ти е изтекла книжката, докато отново ти прегледат очите, и евентуално ти издадат нова книжка?
Или е все тая в какво здравословно състояние се намираш, щом си минал изпита- преиздават ти книжката, като изтече срока на предходната?
А иначе то и у нас всякакви джугали карат, мен ме интересува законовата уредба как е, там при вас. Дотук разбрах, че при вас не се изисква някакъв образователен ценз, а ми остана неясно, има ли медицински критерий? Не само при първоначално получаване на книжка, а и при последващото й преиздаване?
« Последна редакция: May 18, 2025, 21:19 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #627 -: May 18, 2025, 21:21 »
У нас държавната машина изисква хора, а те са подкупни.
Нормално е да е крайно не ефективна, за да те изръсва още и още.
Ако така работеше и в САЩ, при онова население, никой нищо нямаше да може да свърши.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #628 -: May 18, 2025, 21:29 »
Ами не знам как е законовата уредба но.. явно ония болести които ги интересуват (може пък да имат достъп и до медицинските БД) обик. не можеш да скриеш защото ти първоначално си разбрал от това че си ходил на доктор (сега забранен им е достъпа до медицинските данни, но то им стига само да проверят публично по какви дотори ходиш и..) а бе не можеш да се криеш (дълго) пък и тук хората не лъжат за такива неща.

За очите те тестват всеки път като минеш през DMV-то, като обновяваш онлайн пак могат (избирателно) понякога да те привикат да минеш през DMVто , но ако не си пред пенсия обик. всичко става онлайн, вече като станеш на години , пенсионер  и нямаш какво да правиш по цял ден и почват да те привикват я DMV я jury duty пенсийките обичат да има някой да си приказват с тях  ;D

А и зрението не е толкова страшно и да почнеш да развиваш нещо (неуловимо , за тях) то там обик. се започва с лек инцидент и тогава пак ще те хванат.

За нарушенията е както навсякъде - има си камери, после полицая който те е хванал, ако не си съгласен с него ходите да се съдите и.. въобще изгледай там пак братчеда Вини т.е. или си плащаш или се съдите и там каквото реши съдът.

Наскоро гледах едно видео което вече не е налично за съжаление, но.. ако си мислите че като минете щатската граница и вече законите на другия щат не важат - не забравяйте че има и федерални закони:
https://galaxy.ai/youtube-summarizer/high-speed-pursuit-the-reckless-chase-of-rich-college-kids-A4rh6EqbYfU

П.П. Да е жив и здрав уеб архива .. обаче нещо и той не можа да ми го зареди
https://web.archive.org/web/20250412201344/https://www.youtube.com/watch?v=A4rh6EqbYfU
« Последна редакция: May 18, 2025, 21:45 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #629 -: May 18, 2025, 21:38 »
Не е само зрението, но ми беше полезна информацията, макар аз да задавах въпроси от юридическо естество, а ти да отговаряше от житейско (което е нормално, и тук нямам никакви претенции). Нямам повече въпроси по тоя казус и мерси за инфото :)
Активен