А,Ник,как стоят нещата с т.нар. "Гражданска отговорност" ?
Имам един познат,който има 2 коли,и на двете няма горепосоченото.
Как му минава номера,не знам.
Имало е случаи да го спират полицаи, показва си книжката
(тя поне е валидна
) и ... му се разминава !
Вариант 1 - черпи полицаите (и тук с условие, че не им работят камерите). Или пък самите полицаи вече са си изпълнили нормата за актове, и спират, колкото само да видят книжка (и това го има в зара, макар и рядко), докато им изтече смяната, без да проверяват в системите. Така, по изключение, може да мине 1-2 пъти, и то в някой краен квартал, но не-повече.
Вариант 2 - има гражданска, а те лъже, че няма.
За липса на гражданска отговорност МПС се спира от движение служебно- а ако те хванат да караш такова МПС, вече става дебела работата.
Да не говорим пък, че без гражданска не можеш да минеш преглед (ГТП). Според мен е вариант 2 - някой се прави на "Аз съм пич над системата", но само на приказка.
Е, за да завършим картинката, ако кара само в Нови Искър, да речем, или подобно село, от тях до хоремага и обратно, може да си кара така даже и без номера- няма кой да го спре

П.П. Ремотекс, да уточня нещо за книжката, или както си е по закона абревиатурата, СУМПС (Свидетелство за управление на МПС). Нямаш право у нас да караш с изтекла книжка, защото едно от изискванията, за да ти издадат нова, е медицинско свидетелство. А междувременно ти вече може да не отговаряш на медицинските критерии, за да шофираш. И затова твой си е ангажимента, да си извадиш медицинското и да си подадеш заявлението за нова книжка, преди да е изтекла старата- за да може административния орган да прецени, ти въобще отговаряш ли на изискванията на закона (в частност- медицинските), за да шофираш (и ако все още отговаряш, да ти издаде нова книжка). Няма как да ти издадат заместващ документ, за изтекла книжка- това не е лична карта, която се издава просто по силата на закона, без допълнителни изисквания.
П.П.П. Ремотекс, понеже се замислих за разни неща, персонален към теб въпрос, всъщност, два са- в САЩ при изтекла книжка, издават ли ти заместващ документ (1), докато си вземеш новата, и в САЩ има ли изискване за медицинско свидетелство, че си годен да шофираш, при преиздаване на шофьорската книжка (2) ?
Извинявам се, но ще допълня с още един въпрос (3)- в САЩ изисква ли се някаква завършена степен на образование, за да вземе книжка човечето, кандидат-шофьор?