Автор Тема: slackware въпрос за пакетите  (Прочетена 4135 пъти)

ivoborgir

• Напреднали
  • Публикации: 16
    • Профил
slackware въпрос за пакетите
« -: Jun 20, 2009, 21:27 »
всъщност имам няколко въпроса:
1.доколкото четох за слака трябва пакетите да са tgz a ne tar.gz тегля си опен офис и той е или второто или deb ! как да го инстална и от каде да изтегля каквото трябва моля помогнете.
2.дръпнах си флаш плеар за фаер фокса мъчих се мъчих се накрая тръна да се инсталира чрез някакъв скрипт но ми иска директорията кадето е инсталирана мозилата а не съм я слагал аз и не знам каде е беше си с слака направо. какво да правя изрових всичко.
3.с кде 3.5 съм порових се и видях че има 4.2 как да си го сложа какво да прочета моля помогнете.
 благодаря предварително на всички ако минете през балчик ще почерпя една бира :)
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Re: slackware въпрос за пакетите
« Отговор #1 -: Jun 20, 2009, 21:46 »
За openoffice погледни тук http://vestnik.hbcom.info във последният брой на вестника съм описал подробно как става.
За флашплаера е още по-просто. Вместо да стартираш инсталационният скрипт, просто си отваряш със файловият мениджър скритата папка в домашната директория .mozila, създаваш си там папка plugins (ако вече не е създадена) и поставяш в нея файла libflashplayer.so, който се намира естествено в разархивираният архив, който си изтеглил от сайта на адобе. Това е, остава да стартираш firefox.
За да си инсталираш KDE4 - теглиш го и го инсталираш. Или направо си инсталираш Slackware-curent.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #2 -: Jun 20, 2009, 22:00 »
В линукс нещата не стават по този начин. Има си пакетни мениджъри, най-малкото което е да сваляш от репота.
1. Има само SlackBuild-ове в интернет. Можеш да свалиш и да компилираш - лесно става. От Slackbuilds.org намираш openoffice, сваляш слакбилда, разархивираш го, сваляш и сорса /което не е сорс в случая на тоя слакбилд/, слагаш го в директорията на разархивираното и стартираш SlackBuild файла и после инсталираш пакета.

Ако ти се струва сложно, можеш да инсталираш sbopkg. http://sbopkg.googlecode.com/files/sbopkg-0.27.3-noarch-1_cng.tgz, после под руут рънваш командата sbopkg, намираш openoffice, избираш Build и после избираш Build & Install.

Опитай се да се справиш. В краен случай ще кача готов пакет. Само в краен :D

2. инсталирай пакет с флаша. http://repository.slacky.eu/slackware-12.2/multimedia/flash_player_standalone/9.0.21.78/flash_player_standalone-9.0.21.78-i686-3as.tgz
3. Вече спряха KDE 4.x за Slackware 12.2. Скоро ще излезне Slackware 13.0, можеш да изчакаш. А и можеш да компилираш KDE 4.2 за Slackware 12.2, ама трябва да ъпгрейднеш доста пакети. Можеш и направо да ъпгрейднеш всички пакети на тези от slackware-current. Но ако можеш да се  примириш с KDE 3.5 ще ти е много по-лесно.

пакети се инсталират така:
installpkg пътя_до_пакета
И под руут режим. пътя до пакета вместо да го пишеш можеш да драгнеш пакета в конзолата и да избереш "Поставяне" или "Paste".
В руут режим се влиза, ако не си под руут вече, с командата su. Пишеш я, натискаш ентър, въвеждаш си паролата (не се очудвай, че не излизат звездички, когато пишеш парола под линукс в конзола нищо не се показва), и пак натискаш ентър. Тогава инсталираш пакета.

tonitochev, по-добре е да инсталира флаша от пакет.
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #3 -: Jun 21, 2009, 07:16 »
Може от пакет, а може и локално, без значение е. Поне при мен си работи добре.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 21, 2009, 12:25 »
Тук за .tgz файлове.
Тук за KDE 4.2 + update tu current. (тези 2-те можеше и сам да ги намериш ако беше ползвал търсачката на форума или просто google it)

За tar.gz:
Код:
#tar zxvf /път/до/tar.gz-файла/[name].tar.gz
#cd [name]
#./configure && make && install
« Последна редакция: Jun 21, 2009, 18:36 от backtolife »
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jun 21, 2009, 13:02 »
Писна ми от тоя лош пример с make install. Колко пъти да обяснявам, че е неудачен. Вместо това се пише checkinstall и се инсталира пакета. В слак май вече няма checkinstall по дефаулт, ама мож да се инсталира от еxtra.
Активен

ivoborgir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jun 21, 2009, 13:19 »
добре ама как да отворя тази скрита папка .mozilla къде точно е тя?
а за current търсих но намерих някво исо дето е 1.6гб а 12.2 почети 4 незнам дали е това което съм намерил. пробвах slackpkg update но ма пита за някви мирари намерих файла в който ги пише прочетох там че трябва да ги "uncomment" което не знам как става.
в гоогл търсих доста по тея въпроси но проблема идва от там че не знам какво да търся :)
благодаря на отделилите време за въпросите ми.
Активен

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Jun 21, 2009, 13:24 »
В home-а ти.
iso за current?? Това не съм го чувал. Ъпгрейдни със slackpkg. Просто редактирай конфигурационния файл на slackpkg (да кажем, че е в /etc/slackpkg), под руут разбира се, намери линия с мирър, който ти харесва, и махни # пред него.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jun 21, 2009, 13:24 »
Код:
# pico /etc/slackpkg/mirrors
махни '#' на
ftp://mirrors.unixsol.org/slackware/slackware-12.2
И ще преименуваш slackware-12.2 нa slackware-current. CTRL+X да запазиш промяната "SAVE".
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

ivoborgir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jun 21, 2009, 13:34 »
Значи искам да предложа нещо което според мене ще подпомогне малко развитието и научаването на линукс. Виждам че тука има много хора които разбират не оспорвам това искам да кажа че просто информацията която се дава по проблемите е много разпокъсана и много затруднява начинаещите. не може човек който си мисли че на линукс програмите се инсталират на всички дистрибуции с нещо наподобяващо ехе и да даваш некст само да чете за пакети без да знае какво са всъщност те. аз до тук разбрах че слака е дистрибуцията която ще ме научи но просто трябва някакво систематизирано инфо от нулата както има за уиндоус. аз се садрах да чета за да мога да си сложа един драйвер на видеото при положение че поправям компютри от доста време и смея да кажа че доста разбирам от хардуер. може би аз не съм попаднал на правилната книга или не знам.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jun 21, 2009, 13:49 »
не може човек който си мисли че на линукс програмите се инсталират на всички дистрибуции с нещо наподобяващо ехе и да даваш некст само...

След като си мислиш такива неща защо махна Windows-а и сложи Linux? Ми стой си с него.

...просто трябва някакво систематизирано инфо от нулата както има за уиндоус.

Я ми го дай това инфо, ако не те затруднявам де.
Активен

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jun 21, 2009, 13:57 »
Това че разбираш от хардуер няма да ти помогне особено и едва ли има OS, в който да ти помогне. Не може ти да инсталираш драйвър монтирайки видео картата :D
Това, че си започнал със слакуер е добре, ама ще си търпиш последствията. Това е дистрибуция, която не създава проблеми само ако се ползва правилно.
А това че ти си мислиш, че програмите се инсталират по един и същ начин на всяка ОС си е само твоя вина. Поне за инсталирането трябваше да научиш преди да минаваш на слакуер.
Да не говорим, че има безплатна SlackBook. И тук не знаеш на къде да тръгнеш явно :D

Каква ти е видео картата? Аз качих пакети за nvidia драйвери.

Ами пакета представлява архив с файловете на дадената програма и информация за нея. Често една програма в линукс зависи от много други, за това се ползват пакети. В другите дистрибуции (това го има и за Slackware, казва се slapt-get) има инструменти, които при една команда или 1 клик инсталират даден пакет /свалят и инсталират/ заедно с неговите зависимости. Примерно като сложиш slapt-get на Slackware, сложиш и графичен фронтенд - gslapt, ще можеш просто да намериш пакета openoffice, да кликнеш и да се свали и инсталира, независимо дали има допълнителни зависимости, защото те ще се свалят и инсталират. И от друго имаш нужда в Slackware - източници (репота на диалект). Препоръчвам официалния източник + Slacky.еu. Все още ще се нуждаеш от допълнителни пакети като всички за nvidia драйвери и openoffice, за тях има SlackBuilds.org и инструмента sbopkg. SlackBuild се нарича скрипт, който се ползва за създаването на пакет от изходен код. SlackBuilds.org е база с такива, а sbopkg автоматизира процеса - избираш си SlackBuild, сваля го, сваля и кода, компилира, прави пакет и го инсталира. Примерно избираш openoffice, избираш Build and Install, и от там нататък не ти пука какво става, но след като процеса свърши, имаш инсталиран openoffice.
Активен

ivoborgir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jun 21, 2009, 14:43 »
ми не ме затрудняваш много мцсе мога да ти пратя това е много добра книга с много добри обяснения влез в kaldata.com има една две каруци информация за кото са сетиш за уин и програми за него всъщност има такива и за линукс но там трябва просто по стабилно встъпление се пак 99% от хората са използвали винбоза а тя няма нищо общо с линукс ама нищо. много по лесно е да тръгнеш от линукс към вин защото уина е направен като за малоумници просто четеш ко ти изписва и тва е. то навсякаде се чете това е първата стъпка. до колкото за хардуера е ти ако не можеш да си обясниш как работи той няма да можеш да разбереш аджеба защо ги има половина системни инструменти да не споменавам оувъркллокинга :) няма как просто.

пробвах да ъпдейтна по следния начин:
първо направих каквото ми каза за мирара пусна ъпдате алл и ми каза че някви пакети са збозани и трябва да ги преинстална. върнах пак на 12.2 а не на кърант и се ъпдейтнаха повечето
после дадах истал кде пакетите само инстална ги почети сичките влязах след рестарт в графичната но пак 3.5 . после отново дадох мирара на кърант пак пуснах само кде пакетите инстална ги всичките бяха доста по големи но стана. пак дадах рестарт но уви пак съм с 3.5 :)
Активен

ivoborgir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jun 21, 2009, 14:47 »
видеото ми е 8600м гс аз съм с лаптоп ацер аспаер 5520г драйверите от нвидиа станаха нали вече те сами си разработват мобил версиите преди тва с ейсърските не ставаше те направо са гавреха с подръжката :)
Активен

ivoborgir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Jun 21, 2009, 14:48 »
интересно ми е има ли смисал да си сложа 64 битов линукс май там още повече ще се омажа като пате в калчища :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Slackware help
Хардуерни и софтуерни проблеми
Emooo 2 5734 Последна публикация Oct 02, 2003, 10:14
от
Slackware 9.1 и кирилица?
Настройка на програми
pantalej 8 7842 Последна публикация Oct 02, 2003, 21:11
от nikoni
slackware 8.1