По темата. Gat3way, зависи дали искаш да ги разкараш или искаш да се поборите словестно и все пак ти да си победителят.
Първото е много лесно — просто казваш "не ме интересува" и затваряш вратата. Не съм видял вярващ, колкото и много да иска да сподели вярата си, да се опитва насила да го направи.
Обаче на мен ми изглежда, че е второто. Май искаш "да натриеш носовете на тъпите вярващи", "искаш малко да се подпукате" обаче все пак ти да не пострадаш много

Тук ще е по-трудно, но с малко подготовка, ще бъдеш номер едно.
Най-добре е да използваш Библията — с техните камъни по тяхната глава. Сигурно над 2/3 от християните не познават Библията си и основните учения в нея.
Доста от тях не знаят Десетте Божии заповеди. Намират се във
Изход 20:1-17 и
Второзаконие 5:6-21. Научи ги и изпитвай хората, с които говориш, да ти ги рецитират. Ако не могат им обясни, колко са тъпи според собствената си Библия в
Матей 5:17-20, където пише, че този, който не прави тези неща и учи другите да не ги правят е малък и жалък тип

. Питай ги дали спазват всяка от заповедите.
Ако не знаят Десетте заповеди, най-вероятно няма на какво да те научат. Кажи им да си ходят и да се върнат, когато ги научат наизуст и могат да ги цитират отпред-назад и отзад-напред.
Една точка за теб

Обаче, ако се окаже, че знаят тези заповеди, има смисъл да си поговориш с тях. Попитай ги тогава, коя е най-голямата заповед и къде се намира тя. Ако въобще знаят, повечето ще ти посочат Новия завет и ще ти кажат само част от тази заповед — нещо от сорта на "да възлюбиш, Господа, своя Бог" или може би с добавка "...с цялото си сърце, цялата си душа и всичката си сила". Покажи им оригинала на тази заповед във
Второзаконие 6:4-9 и ги питай, защо не знаят заповедта в нейната цялост. После ги прати да си ходят и да понаучат повече преди да си говорят с теб. Разбира се, пак можеш да ги изпиташ дали и как спазват тази заповед. Има много християни, които мисионерстват и се опитват да зарибяват непознати, но в собственият им дом Бог се споменава само в контекста на неделната служба. Ако човекът, с който говориш, има деца, му кажи първо да учи тях на християнство "когато става и когато ляга, когато е в дома си, или е на път" и чак после да идва при теб да те прозелитизира.
Втора точка за теб

Ако научиш тези неща, ти вече ще си по-въоръжен от 2/3 от християните днес и ще ги правиш на пух и прах. Ето още
75 въпроса, които можеш да зададеш на вярващи и те да те гледат, тъпо и да мигат с очи.
Ако пък съответните религиозни типове не християни също можеш да използваш Библията. Тя отхвърля всички останали религии, освен християнството. Исус претендира, че е единственият път към Бога в
Йоан 14.