Автор Тема: Глоба за пишещите грешно на латиница по форуми и блогове  (Прочетена 1970 пъти)

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Узакониха писането на български език с латински букви. Който не пише правилно на латиница - глоби. Обърнете внимание, че няма глоби, ако пишете неправилно на кирилица!

Глоба от 100 до 400 лв за писане на латиница в нарушение на закона за транслитерацията
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
До админите: махайте я тая точка 3 от Правилата и резервирайте някой тихоокеански остров за след 1 седмица ;)  ;D ;D ;D ;D
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
Този закон е гласуван още март месец ако се не лъжа. Друг е въпроса че има член 2 в него, който указва към кого и в какви случаи се прилага закона. В контекста му никъде не е упоменато, че се касае за гражданите на РБ. Така че публикации във форуми и блогове не влизат в контекста му.
Но съгласно конституцията на РБ не се допуска тълкуване на законови разпоредби извън техният контекст. Това означава че, тълкуване на отделни точки от закона, без разглеждане на контекста, се счита вече определено за нарушение.
В тоя дух с кмбинация от извадки от всеки закона мога да получа каквото си искам правно тълкование, както и да предизвикам дезинформация на други лица.
За това във средства за масова информация (жълтите има предвид) рядко се тълкуват членове от закона, или ако го правят то е след консултация с юрист. Най-често се споменава член и точка - без тълкование и при свършен факт, или бъдещи последствия.
Пример: Осъден по ..... или Може да бъде осъден по .... или Нарушил е ....

//офф
Освен инженерно имам и юридическо образование, въпреки че не го практикувам от 15г.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Друг е въпроса че има член 2 в него, който указва към кого и в какви случаи се прилага закона.

Прочетох внимателно член втори. Ето какво прочетох:
Цитат
Чл. 2. (1) Този закон се прилага относно дейността на органите на изпълнителната власт и на тяхната администрация.

(2) Този закон се прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт, предвидени в Конституцията.

(3) Правилата за транслитерация, определени в този закон, се прилагат и от всички юридически и физически лица, които извършват и ползват транслитерация на географски имена, имена на исторически личности и културни реалии, както и термини с български произход в съответната научна област.

(4) Лице, което притежава правоспособност да извършва дейности по картография, е длъжно да извършва възложените му работи в съответствие с изискванията на този закон.

(5) Лице, което съставя, издава или публикува речници, енциклопедии, учебници и учебни помагала, учебни, рекламни и други справочни материали, е длъжно да прилага правилата за транслитерация, установени с този закон.

Ясно е посочено, че правилата за транслитерация трябва да се прилагат от всички. Това значи, че всеки който пише текст, в който има „културни реалии“ и го разпространява по някакъв начин трябва да го прави правилно (в съответствие със закона).

В контекста му никъде не е упоменато, че се касае за гражданите на РБ. Така че публикации във форуми и блогове не влизат в контекста му.

В контекста му никъде не е упоменато, че се касае само за гражданите на РБ. Това значи, че се касае за „всички юридически и физически лица“ (цитат от закона).

Но съгласно конституцията на РБ не се допуска тълкуване на законови разпоредби извън техният контекст. Това означава че, тълкуване на отделни точки от закона, без разглеждане на контекста, се счита вече определено за нарушение.

Можете ли да цитирате част от контекста, където да пише, че правилата не важат за пишещите по блогове и форуми?

Сега забелязах нещо, което не бях видял първоначално - срещат се изразите:

Цитат
Правилата за транслитерация, определени в този закон, се прилагат
и
Цитат
Този закон се прилага

Предполагам, че смисълът да се ползват тези изрази е да се разграничи за кои важат само правилата и за кои важат правилата + глобите (т.е. целия закон). В този смисъл физическите лица по чл. 2 ал. 3 не дължат глоби, а само са длъжни да спазват правилата (без да има санкции за това).
« Последна редакция: Sep 16, 2009, 16:15 от vstoykov »
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
С две думи:
За форуми лични съобщения и т.н.т. - си пишете на латиница БЪлгария или Хемус или ... както си щете. Но ако пишете до държавната администрация или публикация (всичко което имате лична изгода). Дължите некой и друг лев.
Няма да ви го тълкувам защото е цяла пледоария само по Чл 2 точка 1. Ако някой се интересува да ползва консултация с някой колега.
Цитат
Можете ли да цитирате част от контекста, където да пише, че правилата не важат за пишещите по блогове и форуми?
Както и няма и че важат. Какво е блог? Какво е форум? Отговаря ли на изброените характеристики?
Нещата не са като в сериялите, за това се учи доста време, а и сам човек неможе да го научи само по книжки.
За следващият ми пост по тази тема с разяснения взимам 5 кинта без ДДС. Колеги за 'добър ден' ги вземат  :D 
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
@victim70 ...понеже вече го правиш с цел печалба (искаш по 5 кинта) - колко даваш за "сериялите"? ;D ;D ;D
Активен