Автор Тема: Модерни дистрибуции и проблеми със звука... ?!  (Прочетена 6704 пъти)

vyrgozunqk

• Гост
Здравейте,
става въпрос, че напоследък ми прави впречатление, че всички "модерни, нови" дистрибуции имат някакъв странен проблем или поне при мен е така със звука, говоря за дистрота от типа Убунту 9.10, Федора 12, Мандрива 2010.0...
Или по-точно всичко с кърнъл над 2.6.29  и PulseAudio над 0.9.15 ...

Така по-точно описание на проблема е, че независимо дали гледане на филм или просто слушане на музика, говорене по скайп, след известно време ( различно няма точна константа ) пулса просто спича, процесора отива на 100 %, докато не се изключи аудио приложението , тогава всичко се нормализира и пак так, до известно време.
От интернет единственото до което стигнах като извод е, че има някаква неособено добра съвместимост м/у Alsa 1.0.20 > xx и нагоре и пулсе аудио... но никаде не виждам разрешение на този проблем.

Та някой от вас сблъсквал ли се е с нещо подобно и как го оправил, ако е успял изобщо...

Хардуера ми е: Аудио 1 : C-Media CMI8738 4ch, Аудио 2 : Via 8237 5.1 ch. ( onboard )
Дъно Asrock K7Upgrade-880 :(

П.С. ДОкато ползвам по-стари дистрибуции нямам проблеми... Дебиан лени, убунту 9.04, мандрива 2009 ...

Също така и новия Хорг е много омазан, хорг.конф не работи, а с рандр-а не мога да си настроя 2-та монитора като хората, защото единия няма DDC... всичко върви от зле към по-зле, бозаджииска история.
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
Прав си че отива към по зле, стигнал съм до заключението че за да стигне управлението на звука до нивото и качеството на уиндоус, на линукс ще му трябва още някоя друга годинка...
« Последна редакция: Nov 08, 2009, 12:49 от ilian_BIOS »
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Aми да ти кажа чествно, аз бях предоволен в състоянието в което беше, но защо трябваше да омазват всичко... :'(
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
А ве да ти кажа, че и аз преди 2 години като бях с дебиан бях доволен..
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Mда с чистата алса, там проблема е друг, че при няколко приложения, които искат да ползват аудиокартата ( особено скайп ) другите звуци в системата умират... :/
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Прав си че отива към по зле, стигнал съм до заключението че за да стигне управлението на звука до нивото и качеството на уиндоус, на линукс ще му трябва още някоя друга годинка...
Качество? Че то там е пълен хаос За какво управление говориш в джама като се използват драйвери ?

P.S. Аз проблеми със звука нямам Това което е описано по-горе за пръв път го срещам Не съм и имал проблеми откакто във Fedora се използва pulseaudio
« Последна редакция: Nov 08, 2009, 15:53 от c2h5oh »
Активен

shoshon

• Гост
Цитат
P.S. Аз проблеми със звука нямам Това което е описано по-горе за пръв път го срещам Не съм и имал проблеми откакто във Fedora се използва pulseaudio
Ми ти си голям късметлия :) На мен ми пукат говорителите на лаптопа всеки път като стриминга е бил освободен и после пак зает :) Ама трая си ко да прая.
Чакам линукса да сдаде багажа, че да съм спокоен докато съм си с Win :)
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Пфф ясно, значи и други имат разни специфични проблеми, явно при всеки се проявяват по различен начин, интересно ми е дали има нещо общо с хардуера, та някой от вас ползва ли същата аудио карта CMI-8738 и с какъв хардуер, на по-ново дистро, че ми стана интересно... [_]3
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Пфф ясно, значи и други имат разни специфични проблеми, явно при всеки се проявяват по различен начин, интересно ми е дали има нещо общо с хардуера, та някой от вас ползва ли същата аудио карта CMI-8738 и с какъв хардуер, на по-ново дистро, че ми стана интересно... [_]3
CM6501 5.1 вграден (разпознава се като USB) Чипсет на дъното nForce3 Предния ми комп беше с CM8738 - никакви главоболия с него (откъм разпознаване разбира се)
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Разпознаването да, трябва ми някой друг със CMI8738, и нова версия на което и да е дистро, само да е с кърнъл над 2.6.30 и пулсе над 0.9.16 за да видим дали и той има тези проблеми. :)
Активен

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
Цитат
Mда с чистата алса, там проблема е друг, че при няколко приложения, които искат да ползват аудиокартата ( особено скайп ) другите звуци в системата умират... :/
Значи на моя дебиан, където съм с алса без pulseaudio не могат да се смесват няколко звука на веднъж - например rhythmbox и skype или някоя игра с wine и rhythmbox? Еми не е така, всички тези неща си вървят без проблем, сега положението с alsa не е каквото беше на времето, имам чувството, че 90% от проблемите са ги оправили (поне аз съм се сблъсквал с тези неща, които споменаваш на времето, но сега просто всичко е като по мед). Виж що се отнася до pulseaudio единствената читава реализация съм я виждал в Ubuntu. Там всичко си върви перфектно. При федора съм срещал най - различни проблеми с pulseaudio - например в 11 ъпдейтната до последно, когато skype (версия 2.1 дето уж поддържа pulseaudio) пусне някакво съобщение (например някой като се логне) всички други звуци спират (например rhythmbox ако е просвирвал някаква песен) - което е иронично, защото точно този тип проблеми се предполагаше, че pulseaudio трябва да премахне. До сега не съм забелязъл такова нещо, освен при ubuntu 9.10, (в старите версии имаше пак доста проблеми) която е единствената дистрибуция, където мога да кажа, че pulseaudio работи така, както се предполага, че трябва.
« Последна редакция: Nov 10, 2009, 23:40 от aaaaaa »
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

ismailov

• Напреднали
  • Публикации: 465
  • Distribution: ubuntu,mint,xubuntu
  • Window Manager: Xfce,lxde,cinamon,Gnome
    • Профил
така е и аз на мандривата имам проблеми с звука крашва пуса и
се чупи скайпе 2.1 ама дано да го фикснат скоро този проблем
Активен

vyrgozunqk

• Гост
така е и аз на мандривата имам проблеми с звука крашва пуса и
се чупи скайпе 2.1 ама дано да го фикснат скоро този проблем
Toчно за това говорех, поне се радвам, че не съм единствен и ми дава някакви надежди, с какъв аудио контролер си ?!
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
   Бе пич- сложи си един  Creative - да чуеш що е звук...правилото е като имаш проблеми, избираш дистро, дето можеш да разкараш Pulse Audio  без проблем-щото в Дебиан нестабилен вече не можело. И на мен в PCLinux ми правеше проблемв скайпа-ма като махнах Pulse Audio и всичко заспа ;D  . Въобще като инсталирам ново дистро - това ми е първата работа. А проблема ще го оправят след 2-3 години....ми стига рев- махайте го-искам щастливи физиономии тука .
« Последна редакция: Nov 11, 2009, 11:01 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

vyrgozunqk

• Гост
Toва за Creative-a е идейно, интересно ми е тогава аджеба дали тези проблеми ще се оправят  ???
Че да ходя да търся един SoundBlaster Live! настаро тогава за 15-на лв. :)
Активен