Истината е, че Мак се ползва главно от гъзарчета - хора, които искат да изпъкнат с нещо. За това и когато ги попиташ дали Мак струва, стандартният отговор е "да, много е готин, страшен е, върховен, направо никви Уиндоси и Линукси не могат да го стигнат".
И нищо чудно
Това е все едно да очакваш някое парвеню да си признае, че скъпият Мерцедес му върши същата работа като Шкода Октавия да речем, или дори Дачия.
Няма да стане. 
Сигурно си прав до голяма степен, но вероятно има причина всички, които са пробвали да си го харесват и да остават на Мак (ако могат да си го позволят).
Mac OS X е POSIX съвместима операционна система - демек си е стандартен UNIX. Това я прави стабилна и лесна за администриране. Операционната система е туй дето му викат darwin и то е опен сорс
http://developer.apple.com/Darwin/. Над тоя дарвин седи един много красив интерфейс, който не е опен сорс, обаче пък си е много готин и дава възможност за изключително лесно правене на каквото ти дойде на ума. Има възможност за инсталиране на всякакви линукс и бсд програмки, плюс тези на Мак.
Има и недомислици или по-скоро неща дето са направени нахално, че да си купиш софтуер. Примерно Finder, което им е файл браузъра - нещо като konqueror и nautilus е малко смотан. Няма cut, а само копи и пасте - туй вероятно спасява от разни унищожения, ама мене малко ме дразни. Другото гадно е програмата Preview, която като отвориш папка с картинки и цъкнеш върху една картинка, после със стрелка настрани не отваря следващата, а трябва да маркираш всички картинки, че да ги гледаш така - тука уловката е, че тряба да си купиш iLife дето съдържа iPhoto и там нещата стават вече другояче.
И за да не кажете, че аз съм от гъзарите дето са дали сума пари за туй нещо, веднага казвам, че нямам компютър произведен от Apple, а с експериментална цел си зех dell mini 9, който в общи линии е напълно съвместим с операцинната система и движи мака почти без хакове, колкото да го видя какво е. Принципно ползвам само линукс, делчето го дадох на жената и тя се кефи, още повече че има iphone и интефейса и стана познат.
Иначе никога не съм барал истински мак и вероятно като е на зъл хардуер нещата са къде къде по-яки. Ама туй ми е последното за което ще дам пари.
И накрая предлагам да погледнете демото на magicmose и съвсем да се вдъхновите - едно такоз ще ми прилегне ама 100 кинта си е една зимна гума.
http://www.apple.com/magicmouse/