Ами аз не искам да избирам - купувам си МАК и толкова

И той работи - без драйвери, без настройки, без писане на конфиг фалове

А относно лиценза на БСД - не ме интересува. Има кой да мисли за лицензи във фирмата, където работя, има си юристи за тая работа. Аз ползвам каквото си искам, а те се оправят с нещата от правна гледна точка.
И аз бях върл фен на Линукса, в периода 1999-2006 не съм имал друга ОС на компютъра си, но просто му мина времето. Дори имам доста статии по темата в download.bg - за Линукс, как да мигрираме от Вин на Линукс и така нататък...
Наистина - тогава имах страшно много свободно време да се занимавам, са пиша, да мъча да подкарамн някакъв хардуер и така нататък, а сега го нямам - искам да седна на компютъра, да си проверя мейла, да слушам музика, да гледам някой филм, понякога да понапиша някакъв софтуер и толкова... не съм програмист, а сисадмин, но мога та кажа съвсем смело - МАК е една чудесна среда за разработка! Във фирмата, където работя по-сериозните неща се пишат именно на МАК, останалото са някакви ПХП-та и Флашове - те се правят на Вин, не за друго, ами защото няма смисъл да се трошат пари за МАК, на който ще се пише ПХП...
Но тук не ми харесва едно - величае се Линукса, а всичко останало едва ли не се отрича... а вяка една операционна система, дори ДОС заслужава уважение, защото е дала своето.
Вярно, че политиката на МС е меко казано брутална, но.... коя друга компания предоставя на университетите и училищата продуктите си безплатно? Осигуряват безплатно обучение... и какво ли не. И после всичко им се възвръща многократно - ощв от ученик те обучават на техните продукти, после и като студент се изучават предимно МС технологии и така се затваря кръга.
Епъл пък са фанатици на красота и елегантност на устройствата си, както и на ефективност и лесна употреба - за това и откакто излезе ОС Х 10.5 според всички статистики продажбите им са се увеличили доста.
Не знам какво е мнението ви за iPhone, но има такива удобства, каквито едва ли някое друго устройство със същите параметри има. При Андроид нещата са подобни, но не съвсем... някак си не ми допада идеята да е задължително да имам Гоогле акаунт, за да ползвам всички функции на телефона си - ето пример за създаване на силно затворена платформа с отворен софтуер...