Вярно е, че се вбоклукчава, и то с доста тревожни темпове.
Ползвам например Астериск, веврсия 1.4. Решавам да сменям машината с по-нова (все пак всички телефони на фирмата минават през него), купувам прилична машинка, и ми идва на ум - "ами ще сложа най-новото".
Да, ама видите ли - mISDN драйверите не вървяли с последния kernel, а ZAP проекта вече не се казвал ZAP, ами DAHDI, и вече нямало да подържа XP100 карти, щото били евтини?

?? Ай сиктир, както казват някои хора.
И какво се получава? За да ползвам всичко, от което имам нужда, трябва да ползвам стара версия на астериск, стар кернел, както и стара версия на ZAP, в която има подръжка на картата ми. А, да, и стари mISDN драйвери, този път не знам защо, тъй като картата не е от евтините - 350 евро е.
В крайна сметка всичко работи, но със старите версии - файда, че съм обновил системата....
Някой ще каже - ми то е опен сорс, направи си го сам, аз пък ще кажа - ами не искам! Аз искам едно нещо да работи - компилирам, пускам и тръгва!!
Друго мое преживяване - убедих един познат да му инсталирам убунту на новият компютър - и в началото човека му се кефеше... един ден ми звъни и казва - иска да се ъпдейтва, какво да правя? Викам му - ъпдейтвай смело, човека го прави и, рестартира и.... нищо! Черен екран - даже и конзола няма. Оказа се, че има някакъв проблем с Х-а, който оправих бързо, но нямаше смисъл - човека ме помоли да махна "тая глупост" от компютъра му. И е прав - един потребител иска компютъра му просто да работи, а не да се занимава с часове с най-дребни проблеми, като пускане на уеб камера, или инсталиране на кодеци например.
За това на двата си лаптопа ползвам Виндовс 7 (лицензен), домашния ми компютър е МАК, служебният - също. И нямам проблеми.