Автор Тема: Парламентът прие промените на ЗЕС  (Прочетена 1146 пъти)

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Приеха на първо четене промените в Закона за електронните съобщения:

ЗА: 100
Против: 74
Въздържали се: 5

Прави впечатление, че депутатите от ГЕРБ и АТАКА са гласували "за", а останалите - "против" или са се въздържали (това го цитирам по памет, поправете ме ако грешно съм запомнил).

Според този законопроект, определени служители от полицията ще имат достъп до събраните трафични данни през "интерфейс". Това значи, че ако даден (недобросъвестен) служител получи разрешение за достъп до трафичните данни за телефона на един заподозрян (за извършване на тежко престъпление), ще може да източи цялата база от данни през въпросния интерфейс (включително и данните за връзките с Интернет), защото в законопроекта не е предвиден механизъм, по който да се следи до какви точно данни е имал достъп съответния служител.

Можете да прочетете законопроекта от тук:
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, 902-01-52

P.S. Пуснах това като новина на linux-bg.org, обаче все още не са я одобрили модераторите.
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
Re: Парламентът прие промените на ЗЕС
« Отговор #1 -: Dec 22, 2009, 14:58 »
Коментарът на Дир.бг:
МВР поиска ”развързани ръце” в реално време

„От ГЕРБ заявиха, че преди второто четене текстовете ще се променят, така че да не се нарушава основният закон на държавата, предаде БТА.“

Анкета от блога на Асен Генов:

« Последна редакция: Dec 22, 2009, 15:07 от vstoykov »
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 22, 2009, 15:12 »
Говорихме преди седмица по тази тема тук http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=420293793 .

Винаги ще остане открит древния въпрос въпрос "Кой ще ни пази от пазачите?"...... Във вестник капитал срещнах тази статия с това заглавие http://www.capital.bg/show.php?storyid=465121.

А виж - то се оказа, че първо ги уволняват а те после си разиграват коня и обират банки (добре, че не съм банка :D), отвличат платежоспособни.......

P.S. А и после като се изясни до какви данни е имал достъп служителя - ще ти върнат ли отвлеченото дете или ???
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 22, 2009, 15:24 »
Някои казват "мен не ме засяга, не съм богат, нямам банка, нямам богати роднини" и т.н.

Обаче не е така. Престъпността засяга всички косвено.

Например може да нямаш банка, обаче ще плащаш по-големи такси/лихви на банките, защото банките ще плащат по-големи застраховки. Аналогично ще плащаш повече за хляб, за телефон, за Интернет, за кюфтета и каквото се сетиш, защото собствениците на фирмите, които произвеждат тези стоки (доставят тези услуги) ще плащат повече за охрана, застраховки, запазване на данни и т.н.

Тук някои ще кажат, че си противореча, обаче не е така - аз имам предвид организираната престъпна дейност, извършвана от служители на МВР:
Проверяват служител на МВР във връзка с "Наглите"
« Последна редакция: Dec 22, 2009, 15:26 от vstoykov »
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 22, 2009, 15:34 »
Съгласен съм. Това, че нямаш банка или сериозен бизнес не те спасява ама никак. А и в днешно време нещата се промениха - банките с данни почнаха да са по-важни от банките с пари. На скоро зярнах и една друга подобна тема - а кой ще ни лекува от лекарите? Но хайде за това отделно.....
Активен