Автор Тема: Crash на Ubuntu 9.04  (Прочетена 2543 пъти)

teodor192

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 50
    • Профил
Crash на Ubuntu 9.04
« -: Jan 04, 2010, 23:30 »
Здравейте,
нуждая се от вашата помощ относно следния проблем:
Реших да си сменя драйверите за видеото 9250 и следвах информацията на @trosho от тази тема: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=81625 .
Свалих си драйвер от сайта на AMD/Ati и опитах следните команди:
Код:
sh ati-driver-installer-8.28.8.run, както и sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run
и не по иска да ми ги инсталира...
Цитат
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: unable to detect
Removing temporary directory: fglrx-install

Пробвах и по този начин:
Код:
sudo apt-get update

sudo apt-get install build-essential fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++5 dkms linux-headers-$(uname -r)
тук мина по вода, но тук не:
Код:
sudo sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run --buildpkg Ubuntu/jaunty както и sudo sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run --buildpkg Ubuntu --autopkg  
И ми написа, че не може да го прочете... Явно няма шанс да го инсталирам на по нова версия от Ubuntu 8.04, защото хорг файла е по-нова версия и явно не е съвместим с ати драйвера. Но в такава ситуация как се инсталира или се ползва тоя от убунту, но за жалост го премахнах :speak:
След това реших да действам по следния начин:
Цитат
За подходящите драйвери може да посетиш сайта за поддръжка на ATI/AMD. Там избираш Linux x86-> Radeon-> ATI Radeon 9250 Series->GO. Това те праща тук. На тази страница може да погледнеш "Release Notes" и "Installer Instructions" линковете. Сваляш си "ATI Driver Installer" (ati-driver-installer-8.28.8.run).
Преди инсталиране в Synaptic трябва да деинсталираш предишните драйвери (ако има инсталирани такива) - махаш нещата, свързани с fglrx.
Махнах всичко свързано с "FGLRX" рестартирах и се опитах да кача пак драйвера на ати/амд, но пак не стана. След това пробвах ъпдейта на Убунту да си закичи сам драйвера и не се получи, пробвах и от програмата "драйверс", но и от там същото. И чрез Synaptic инсталирах почти всичко свързано с "FGLRX", но явно нещо съм оплескал, защото след рестарта на системата се включваше с артефакти и зареждаше мудно до положението в което в горната страна на монитора показваше размазани лога на убунту, а по средата Synaptic с инсталираните "FGLRX". Опитах да направя промяна, но системата беше "замръзнала" - усетих, че съм омазал нещата. Реших да рестартирам да влезна от "rescue" и се опитах да поправя от там имаше някаква опция за графиката, но не се получи. Имам бакъп на файла xorg и ако това е начина ще се опитам да го презапиша. Забравих да спомена, че инсталирах 3 работи свързани с "Envy", влязох в програмата, но на драйвер за моята карта на comp. и на другото имаше хикс и не съм и пробвал да го инсталирам. Може и от там да идва проблема защото тя по едно време ми да де грешка явно съм инсталнал пакета и за КДЕ среда. Опитах да направя repair от rescue опцията в grub менюто като избрах опция "xfix", а след нея да боотне от диска, но пак зарежда системата до едно положение и после крашва... Пробвах и следното:
Опитах и на двете ядра на кернел добавях xforcevesa или xmodule=vesa enter и полсе "b" за буутване, но зарежда и крашва както обикновенно. Няколко пъти премигва и меша картинката на буут с тази на windowsa и крашва. Преди да започне да зарежда изкарва:
[12.472027] Ata2 SRST failed (errno=-16)
[22.484027] Ata2 SRST failed (errno=-16)
Малко информация за системата:
Убунту 9.04 Гном с ъпдейт и новото ядро, 1гб слап, 13гб ехт4, селерон 1.3гхз стар процесор много, 512 сдрам 133мхз.
Най лесно ще ми е да го reinstall-на, но просто това не е windows(не, че там форматирам често, но там съм силен) пък и искам да научна нещо ново :)
Благодаря ви!
Активен

teodor192

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 50
    • Профил
Re: Crash на Ubuntu 9.04
« Отговор #1 -: Jan 05, 2010, 01:49 »
Добавям и screenshots, за да няма недоразбрали - системата при зареждането стига до  тук:
Активен

tyuio

  • Гост
Re: Crash на Ubuntu 9.04
« Отговор #2 -: Jan 05, 2010, 02:49 »
няма две мнения оплескано е и като гледам какви гимнастики си правил..
опитали да докараш системата до убу 9.10 от конзолата? Аз лично много си мразя ати картата на лаптопа и няма да мигрирам на 9.10 щото много се омазва но знам ли при теб...
и т'ва ма незнам дали ще проработи при теб
http://skss.learnfree.eu/archives/1455
общо взето аз лично бих преинсталнал.
Активен

teodor192

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 50
    • Профил
Re: Crash на Ubuntu 9.04
« Отговор #3 -: Jan 06, 2010, 00:31 »
Всичко вече се оправи и без реинстал за което адски много благодаря на @trosho :)
Влезнах от rescue опцията в boot менюто и избрах да ми се стартира роот-а и пробвам следното нещо + рестарт и всичко заспа :)
Код:
sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx
+
Код:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Благодаря на всички които отделиха внимание да прочетат темата както и да предложат решение :)

В момента търся добър драйвер за Ати 9250. До колкото знам по-добър от open source за тая видео карта няма. В момента инсталирах драйвер от envy - 8.600-0ubuntu2 и веднага се оплеска системата пак по същия начин... Някой по запознат от мен с ати картите да помага :)
« Последна редакция: Jan 07, 2010, 22:25 от teodor192 »
Активен