Автор Тема: RQ: Ултра-лека дистрибуция  (Прочетена 7232 пъти)

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
RQ: Ултра-лека дистрибуция
« -: Feb 09, 2010, 01:59 »
Търся УЛТРА лека дистрибуция, с широка поддръжка на драйвери, която да подкара следната машина: AMD K6 300MHz, 512 RAM, 10GB HDD - primary (partitioned - 2 X 4.7), 20GB HDD slave, Integrated Video 8MB, Soundblaster (ISA slot), Motherboard - Tomato.
Искам да накарам въпросният компютър да подкара нормално видео (вече успях в DOS, но няма звук), да подкара youtube и по възможност да има IceWM среда. Ако файловият мениждър е Xfe ще е чудесно (разбира се, IceWM и Xfe са само в рамките на добрите пожелания, но ще се радвам, ако ги има...).
До сега съм оптал Puppy linux (пълен провал) и DSL (не-чак-толкова пълен провал, но видео пак няма, за сметка на това си има всички драйвери). Моля, вземете под внимание, че видео картата е ВГРАДЕНА, следователно е ултра слаба...
Моля, помагайте, че този компютър вече ще ме вкара в лудницата :P
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
Re: RQ: Ултра-лека дистрибуция
« Отговор #1 -: Feb 09, 2010, 02:04 »
Има много мнения по твойта тема вземи ги прочети!
Активен

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
« Последна редакция: Feb 09, 2010, 02:11 от ntrance »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #3 -: Feb 09, 2010, 19:26 »
Нещо имам дежа вю! Ти не питали на скоро пак?
Има мног среди дето ще тръгнат ама няма как да имаш нормален флаш с тоя професор, освен ако по някакъв начин не инсталнеш флаш за телефон. Просто не може да имаш големи очаквания от комп на 15 години като процесор.
« Последна редакция: Feb 09, 2010, 19:31 от tyuio »
Активен

lunarvalleys

• Гост
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6640
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 09, 2010, 20:22 »
Jack, ама ти наистина искаш да впрегнеш СЛАБАТА машина за СЕРИОЗНА работа. С такова впечатление оставам аз, докато чета поста ти. Ама поне да беше казал, какво АДЖЕБА искаш да прави този много остарял хардуер. Аз виждам в него един хубав офис или домашен СЪРВЪР, който ще го накарам да ЛЕТИ. Но за WORKSTATION с всякакви шарении, джаджи, и с който и да е window manager едва ли ще тръгне КАТО ХОРАТА. Графиката си иска своето, трябва някой да го смята всичко това и да го дисплейва. Сам пишеш "...пробвах Puppy и DSL, но видео пак няма..." ами с 300 MHz процесор и старо вградено, видео - толкова. Каквато и дистрибуция да инсталираш, все ще е мъка. Вземи една по-сериозна машина и на нея си направи читава работна станция с Linux. Дано ме разбираш правилно, само искам да помогна.

Успехи желая,
« Последна редакция: Feb 09, 2010, 21:33 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

tyuio

• Гост
« Отговор #6 -: Feb 09, 2010, 20:28 »
сложи си  от някаде  процесо поне 600 мгхерца и всичко ще е ок .
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 09, 2010, 20:51 »
И другото, все казваш да има ДРАЙВЕРИ, широка поддръжка и т.н. За остарелия ти хардуер със сигурност ще има всичко нужно. Или смяташ да добавяш нещо ЕКЗОТИЧНО, за което ще има нужда от МОДУЛ (драйвер) ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 10, 2010, 13:12 »
@tyuio, за жалост това дъно поддържа Максимум до ~500 MHz... Пък и няма смисъл, като се има предвид, че дъното е развалено - работят само някои от PCI слотовете. Да не говорим, че няма от къде да го купя, обикновено хората не си пазят стария хардуер, а ако го пазят е от сантименталност - като мен - и си го ползват (някои от тях - пак като мен). Просто искам да го подкарам. Иначе си имам още 4 компютъра, всеки от тях в пъти по-мощен от 300MHz-овия, защото работя с музика и музикална обработка, звукозапис, семплиране и тям подобни - музикант съм.
@lunarvalleys - Благодаря! Ще го пробвам. В момента разглеждам slitaz, добър е, ама май няма да тръгне, поне не както аз искам, въпреки, че на VM се държи доста добре.  Ако можеш да ми дадеш работещ линк към Absolute 11.0.92 ще съм ти много благодарен, защото линковете на официалната страница не работят.
@Acho - по принцип съм power user (windows, don't kill me...) и ведео успях да подкарам.... в DOS... В смисъл - чист DOS, като основна OS. Само дето нямаше звук. А аз искам и youtube... Пък и го правя за баща ми, който без графична среда, която да е като на win-а няма да се справи....
@ntrance - повечето от темите съм ги разгледал, но благодаря за линковете :) Пуснал съм нова тема, защото компютъра ми е Безкрайно стар - нарочно съм пуснал спецификациите му. А преди да почна да пиша тук се рових в google страшно дълго - от там се започна моето Linux-ифициране. В момента ми се привиждат пингвини наляво и надясно.....
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

kip

• Напреднали
  • Публикации: 162
  • Distribution: Debian, FreeBSD, Arch Linux
  • Window Manager: Gnome,LXDE,XFCE
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 10, 2010, 14:04 »
Малко нестандартно решение е да използваш LTSP щом имаш на разположение други машини.Преди малко изпробвах машина 300 МHz, 64MB RAM и всичко(музика,филми,флаш) си работи ОК (няма и как иначе нали използва ресурсите на отдалечения сървър).
« Последна редакция: Feb 10, 2010, 21:39 от kip »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #10 -: Feb 10, 2010, 16:38 »
Малко нестандартно решение е да използваш LTSP щом имаш на разположение други машини.Преди малко изпробвах машина 300 МHz, 65MB RAM и всичко(музика,филми,флаш) си работи ОК (няма и как иначе нали използва ресурсите на отдалечения сървър).
Тамън да пътам дали се ебаваш за флаша и прочетох в скобите  ;D

Айде щом се смяташ за пауър юзър да ти дам едно предложение.
Свали си едно от ония мини версии на дистра по 10-12 мб примерно убунру или дебиан. Трябва ти ДХСП връзка за да стане. И почваш инсталацията. Ще ти инсталира ядро и шел нищо повече но пък за сметка на това ще имаш apt-get  с което може да правиш каквото си искаш после.
Инсталиваш си Хсървъра и си търсиш среда за твоята машина. Ето ти малко инфо да си харесаш:
http://xwinman.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_window_managers

Едва ли има някаква дето да няма пакет и за двете дистра.

После си правиш една спецификация какъв софт е подходящ за твоя комп: Браузери, редактори, плеяри, др.

Аз например на скоро си направих нещо за мен което върви доре на процесор 666 и 64 рам с 16 видео.

средата е ion3 и TWM които вървят заедно. Имам за браузер едно мидори и фенек, ама фенека не се държи добре или по точно ми е неудобен още, мъзиката я слушам в конзолата потърси сам с какво ;) има конзолко ICQ (не че много го ползвам де). Ползвам текстовия редактор на LXDE  и конзолните може и абиуърд та тръгне ама не съм пробвал. Имам mplayer и си инсталирах на место флаш - гнаш, който не е мнго добър за всички видове флаш сайтове, но ако очаваш повече забрави. Сега не се сещам друго. Поиграй си щом ти се играе!
Активен

Arvigeus

• Напреднали
  • Публикации: 123
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Whatever
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 10, 2010, 17:04 »
Старата ми щайга беше със подобна конфигурация, само дето процесора беше K6-II на 500MHz, но беше mobile (т.е. уж за лаптоп) и работеше реално на 300MHz. Главният проблем беше видеото - беше на SiS и нямаше никаква поддръжка, и процесорът просто издъхваше да обработва клипове самостоятелно. Единственият начин да се подкарат клипове беше под XP със финно настроен mplayer (защото за бозата имаше видео драйвер). За Youtube забрави - flash плеъра товари нечовешки много по-прилични конфигурации, ще трябва първо да си теглиш клиповете и после с mplayer. Наскоро четох за LUbuntu - базирана на LXDE. Но забрави за всякаква друга дейност освен сърфиране ако видеото ти е китайска самоделка. Тогава ще трябва да ползваш XP за филми (пиши ако имаш проблеми с конфигурацията на mplayer). Успех!
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 10, 2010, 17:19 »
@Kip
Не че нещо, ама как сложи 65 MB RAM на тая машина ? Интересно ми е как си го реализирал (не 64 MB примерно, а 65 MB). Щото мъчих, смятах 8-ци, 16-ки, 32-ки и пак не можах да го натъманя.
« Последна редакция: Feb 10, 2010, 17:34 от Acho »
Активен

kip

• Напреднали
  • Публикации: 162
  • Distribution: Debian, FreeBSD, Arch Linux
  • Window Manager: Gnome,LXDE,XFCE
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 10, 2010, 21:37 »
Acho буквализма не помага при решаване на проблеми.Няма безгрешни хора нали.Сигурно си се досетил, че е техническа грешка при писането.А относно тестовете върху въпросната машинка подкарах : Debian 3.0, TinyCore,  Slitaz и VSLive.Имах и един RedHat 6.3 май някъде, но не можах да го открия за да пробвам и с него.VSLive и Slitaz подкараха флаш с клизма(разбирай безобразно).За мен поне LTSP  решението  е най-приемливо за този хардуер и поставените изисквания.
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 10, 2010, 23:47 »
jack_sparrow ако имаш желание някъде тук имам дискове с RedHat 5 и RadHat 7.3 :)
Ако имаш интерес мога да ги uploadna някъде :)
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"