Автор Тема: забрана на ножовете като през турското робство  (Прочетена 10296 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Ами ако не е доказателство, значи за съжаление наистина точно това ти е липсвало.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

betso

• Напреднали
  • Публикации: 281
    • Профил
Аз продължавам да твърдя това!...
И ако искате да оспорвате това, не го правете във вида "демокрацията е супер, защото е супер и защото не може да не е супер!".
Милиционерският манталитет да твърдиш едно и също до посиняване не само че не е доказателство, а е покана за отказ от подобна дискусия!
Единственото, което публикуваш (не само) тук са злобни твърдения, лишени от каквато и да било фактология освен от тотално тенденциозна.
Не съм единствен (дори тук) в опитите да подходим аргументативно по въпроса, които обаче срещат само милиционерска упоритост.

Смея да се надявам, че тук, в този форум, са събрани хора, които по един или друг начин предпочитат свободата пред сигурността. Да, тези хора сме малцинство в обществото. Но обществото, в което живеем, не ни наказва за това. Това, което ти проповядваш, не толерираше малцинства и се отнасяше с тях по начина, описан от gat3way. Тук няма условности! И това е доказателство!
Активен

nifelheim

• Напреднали
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Добре ето ти фактология, но това вече съм го писал в този форум..
По времето на социализма имахме производство - лека и тежка промишленост.
Развито селско стопанство.
Отлично и задължително образование.
Безплатно здравоопазване.
Нямаше бездомни и гладуващи.
Нямаше престъпност.

Давай, демократче, какво имаме сега?
Имаме бездомни и гладуващи.
Имаме престъпност.
...
« Последна редакция: Mar 21, 2010, 21:41 от nifelheim »
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

betso

• Напреднали
    • Профил
Нямаше престъпност.

По времето на социализма имаше 100% дотирана и тотално нерентабилна индустрия, произвеждаща това, което хората по всяко време от управлението на онази партия наричаха "българска работа".
Селското стопанство, от процъвтяващ фактор в предвоенна България, беше почти унищожено от комунистическите неграмотници, за да се стигне до там, че да работи със срамни за даденостите на страната показатели.

"Отличното" образование включваше промивка на мозъци по всички социо-културни предмети без изключение! Да, беше задължително.
Задължителността на едно нещо обаче не го прави автоматично добро.

Здравеопазването е болна тема на всяко общество. Да, онова беше до голяма степен (но не изцяло) безплатно. Интересно защо по същото време имаше хора от ЦК, които предпочитаха да отидат на Запад и да си платят за здравна помощ, вместо да ползват родната. Оставям на страна крещящия въпрос, как е било възможно това да се случи.
И все пак, по отношение на здравеопазването, ситуацията в момента е меко казано проблематична в страната.

Бездомните и гладуващите не бяха толкова много, но съществуваха.

"Нямаше престъпност." <-- Това е нагла лъжа!

Некоректността на твоите твърдения идва от факта, че сравняваш (само определени аспекти от) периода на съсипване на една държава с положението, след като е била съсипана. До тук с некоректността! Наглостта идва от факта, че премълчаваш престъпленията, които онази държава извършваше към собствените си граждани!

Значително по-коректно би било да сравниш 2-те Германии. Знам, че това сравнение не се обсъжда на сбирките на Комсомола, но от това то не става по-неуместно.

Знам, че на Комсомоските сбирки ви дават информацията от 1979-та година. Използвай повече Интернет! Ще ти помогне да си набавиш липсващата информация. Макар и количеството й да е огромно.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Нямаше престъпност.

Имаме бездомни и гладуващи.
Имаме престъпност.
...

Гледай сега. Не оспорвам нито едно от тези достижения. Но имам нещо много против, както и почти всичките ти опоненти и то вече беше доста кратко и ясно формулирано:

Смея да се надявам, че тук, в този форум, са събрани хора, които по един или друг начин предпочитат свободата пред сигурността. Да, тези хора сме малцинство в обществото. Но обществото, в което живеем, не ни наказва за това.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

nifelheim

• Напреднали
    • Профил
Във всичките ти твърдения изказваш само своето мнение и нито едно доказателство:
1. Докажи че производството беше нерентабилно
2. Докажи че селското стопанство беше некадърно управлявано.
3. Докажи че образованието беше лошо.
4. Докажи че имаше престъпност.

И остава моят въпрос, който някак го пропусна.
Какво имаме сега?
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Сега имаме Свобода. Май го казвам за трети или четвърти път. Заради нея си струва и мизерията, и корупцията, и лумпенизацията и всички негативи дето носи актуалният строи. Защото свободата е свобода и за това да се отървеш от тях, и да си направиш цветуща Икономика, образование, здравеопазване и т.н.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

nifelheim

• Напреднали
    • Профил
Сега имаме Свобода. Май го казвам за трети или четвърти път. Заради нея си струва и мизерията, и корупцията, и лумпенизацията и всички негативи дето носи актуалният строи. Защото свободата е свобода и за това да се отървеш от тях, и да си направиш цветуща Икономика, образование, здравеопазване и т.н.

1. Жалко че не можем да попитаме мъртвите, станали жертва на престъпността, на липсата на лекарства или невъзможността да си позволят лечение.. дали мислят така. А също тези които сега живеят в мизерия и гладуват.
С такова егоистично мислене много ще патите за вбъдеще..

2. Какво е свобода? Това да ти се привиждат терористи навсякъде и да се подслушват средствата за комуникация..
Активен

betso

• Напреднали
    • Профил
Във всичките ти твърдения изказваш само своето мнение и нито едно доказателство:
1. Докажи че производството беше нерентабилно
2. Докажи че селското стопанство беше некадърно управлявано.
3. Докажи че образованието беше лошо.
4. Докажи че имаше престъпност.

И остава моят въпрос, който някак го пропусна.
Какво имаме сега?

Какъв искаш да бъде начина за доказателство?
Кой е авторитета, който признаваш?
Икономисти?
Политици?
Партийни апаратчици?
Спомени на участници?

На фона на брутално нехайното премълчаване на потъпкването на основни обществени ценности, не сметнах за необходимо да споменавам "какво имаме сега".

Имаме свободата да си говорим тук!
Имаме свободата да четем това, което ни харесва!
Имаме свободата да пътуваме! (и да получаваме образованието си другаде, макар че българското и в момента не е никак лошо, като се имат предвид успехите, които имат българските бивши ученици извън България.)
Имаме свободата да проявяваме инициатива!
Имаме избор при Избори, както и правото да не гласуваме!
...
Ако се опиташ да не гледаш на света през розовите (като избелелите червени мечти на комунистите) си очила, можеш сам да продължиш списъка.

И... не пропускай Германиите! :)

П.С.
Сега имаме Свобода. ...Заради нея си струва и мизерията, и корупцията, и лумпенизацията и всички негативи дето носи актуалният строи. Защото свободата е свобода и за това да се отървеш от тях, и да си направиш цветуща Икономика, образование, здравеопазване и т.н.
В това се крие "тайната", която от "висотата" на Бузлуджа изглежда толкова мъглява.
« Последна редакция: Mar 21, 2010, 23:27 от betso »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
И откога да искаш Свобода е проява на егоизъм? Аз мислех, че е едно от най-големите достижения на цивилизацията, може би най-голямото.

Това, че сега имам ПК и Интернет достъп, не значи, че и утре ще ги имам. Не значи, че може да не остана без работа или да си платя лечение, не дай си +Боже.

Но, който заменя свобода за сигурност, не заслужава и двете, нали така? Или чакай, това го е казал Теди Рузвелт, трябва да намеря някое изказване на Енгелс.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

betso

• Напреднали
    • Профил
1. Жалко че не можем да попитаме мъртвите, станали жертва на престъпността, на липсата на лекарства или невъзможността да си позволят лечение.. дали мислят така. А също тези които сега живеят в мизерия и гладуват.
С такова егоистично мислене много ще патите за вбъдеще..
Егоистично (и направо безочливо) е да се подчертава това и да се махва с ръка на системното изтребване на невинни хора от страна на държавата!

Живеещи в мизерия и гладуващи има навсякъде по света! Независимо от нивото на развитие на дадена държава. Ако това е твоят критерии, то тогава всички държави са на едно и също ниво на развитие. Това ли твърдиш?

2. Какво е свобода? Това да ти се привиждат терористи навсякъде и да се подслушват средствата за комуникация..
Свобода е да можем да се противопоставим именно на тези тенденции. Не ти ли е изгодно да разбереш простичката идея на свободата?
Между другото такива "анти-терористични" мерки обикновено имат безрезервната подкрепа на комуно-носталгиците, които с насълзени от умиление очи ни припомнят за "сигурността" на онова общество. Не е необходимо да излизаш от тази тема, за да се убедиш в това.
Активен

nifelheim

• Напреднали
    • Профил
Това вашето не е свобода а паразитизъм (всеки да се спасява както може, най-добре за сметка на другите).
А резултатът го виждате последните 20 години.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
И защо да сме паразити. Парите за ПК съм си ги изработил, не съм ги откраднал. Плащам данъци, колкото една минимална заплата и то само преките. С непреките (ДДС, мита, акцизи) стават сигурно три.

В тоя форум докато пиша в поредната безмислена тема, помагах на двама новаци да се оправят. Същото правех и в друг форум.

На това по-скоро бих казал добро обществено поведение, сътрудничество  или поне солидарна взаимопомощ. Паразити например са корумпираните държавни служители или политици. Но и тогава имаше такива- викаха им номенклатура. И тогава и днес обаче, не са масови.

И няма как да бъдат в никой строи. Защото за да "живееш на гърба на другия" (нали това е паразит? от биологията) може да стане, само ако има друг, нали така?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

betso

• Напреднали
    • Профил
Това вашето не е свобода а паразитизъм (всеки да се спасява както може, най-добре за сметка на другите).
А резултатът го виждате последните 20 години.
Кое по-точно от написаното по-горе е проява на "паразитизъм"?
И къде в твоето идеално общество беше социалната мисъл? Нещо повече - коя от предприетите мерки на бившата комунистическа партия през последните 20 години беше социално ориентирана?

Защо радетелите за социализъм разбират свободата като "паразитизъм"?
И колко от от тях успяха да допринесат за социалността на съвременните демократични общества дори в малка част от това, което успяха да направят редица традиционно десни партии?
Активен

nifelheim

• Напреднали
    • Профил
Този спор е безсмислен, поне на мен ми омръзна.
Таймаут!
Имаме два модела, които може да наблюдаваме:
За да се пребори с кризата, либерално-демократичната система трябва да се пребори с китайската конкуренция.
Ако не успее, ще се затъва докато не загине. Успех  >:D

Активен