Автор Тема: Проблеми със сървър на IBM  (Прочетена 8664 пъти)

freedj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #60 -: Apr 11, 2010, 18:58 »
freedj BIOS-а рестартира ли го. Супер чудно ми стана с тоя сървър :)
А в самия BIOS има ли опция за upgrade ?

Рестартирах го, даже батерията извадих от дъното да ресетна ептем всичко. Не няма опция за upgrade пробвах, със дискета от официалниа сайт, пак нестана
Активен

Linux is the LIFE!

romeo_ninov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #61 -: Apr 11, 2010, 19:07 »
freedj Я кажи как стана точно работата. Сървари си бачкаше и после реши да преинсталираш ли или сменя нещо?
А тоя пич дето казваш, че не бачка вече при вас не можеш ли да го издириш да го попиташ как се е оправил той?

Сървъра работеше като DNS на една от мрежите. След което излезнаха някакви скапани скриптове за прехвърляне на трафика демек се опитваха да ни правят мизерии. Прехвърлихме DNS на друга машина на CentOS защото за Debian ги нямаше тези защити. Целта ни беше да преинсталираме тази и да я направиме DNS, но единия хард изгоря, та сложихме нов. След което нямаше смисъл да местиме пак DNS-са и оставихме машината, и сега се появи едно проектче и ми трябваше оделна машина и така започна ходенето по мъките.
Провери какви са SCSI ID-тата на дисковете, пробвай само с един диск в машината и флопи
Активен

0x2B|~0x2B

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #62 -: Apr 11, 2010, 19:07 »
Freedj, а IDE диска, който си сложил с готовата инсталация, като го закачи, видя ли се в BIOS-а ? Предполагам, че е бил засечен и правилно разпознат, ама все пак.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

borovaka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #63 -: Apr 11, 2010, 19:12 »
Абе като е гръмнал този диск да не е гръмнало и нещо друго ...  ::) Аз за друго не се сещам, че да прави такива странности.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

freedj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #64 -: Apr 11, 2010, 19:15 »
Freedj, а IDE диска, който си сложил с готовата инсталация, като го закачи, видя ли се в BIOS-а ? Предполагам, че е бил засечен и правилно разпознат, ама все пак.

Всичко беше разпознато както трябва, иначе още в началото си засича SCSI хадовете без проблем, Няма как да е гръмнало нещо друго защото, бяха два харда и гръмна точно този на който беше Linuxa. Пробвах и само единия диск само с флопи същата работа, как ли не менках за да станв врътката, но не се получава.
Активен

Linux is the LIFE!

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #65 -: Apr 11, 2010, 19:22 »
Много странна работа. И хайде от диска засега не тръгва да ти зареди, ами и от флопито защо няма да боотва ? Там пък кое го спъва ? С работещо флопи-дисково устройство, читави кабели (даннов и захранващ), работеща и изпитана боотваща дискета, правилно настроен BIOS, какво повече ще иска ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

freedj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #66 -: Apr 11, 2010, 19:27 »
Много странна работа. И хайде от диска засега не тръгва да ти зареди, ами и от флопито защо няма да боотва ? Там пък кое го спъва ? С работещо флопи-дисково устройство, читави кабели (даннов и захранващ), работеща и изпитана боотваща дискета, правилно настроен BIOS, какво повече ще иска ?

А де това се чуда и аз, от къде може да идва този проблем. Почвам да си мисля, че това са някакви защити на самия сървър. Никаде в интернет не успях да намеря нещо свързано с този проблем...
Активен

Linux is the LIFE!

b2l

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #67 -: Apr 11, 2010, 19:33 »
Абе това си е проста картинка, че не може да намери от къде да boot-не. Я си провери хубаво кабелите, сложи ги на някой друг компютър (работещ) и ги виж. Виж master, slave, ала-бала. А и не разбрах защо USB харда не е тръгнал, ама то тоя вехтория може да не може да boot-ва от USB.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

freedj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #68 -: Apr 11, 2010, 19:35 »
Абе това си е проста картинка, че не може да намери от къде да boot-не. Я си провери хубаво кабелите, сложи ги на някой друг компютър (работещ) и ги виж. Виж master, slave, ала-бала. А и не разбрах защо USB харда не е тръгнал, ама то тоя вехтория може да не може да boot-ва от USB.

Аз немога да стигна до буутване на флопи камоли през USB, проберих всички кабели. Нали неска казах, че разглобих половината сървър и едно по едно ги почнах...
Активен

Linux is the LIFE!

tonchev

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #69 -: Apr 30, 2010, 11:27 »
Здравейте,
описания проблем много прилича на случей с който се борих няколко седмици преди години. Отново ставаше дума за IBM Desktop server и отново проблем със зареждане от boot CD.
Тогава пробвах какво ли не: -сменях CD-та, флопита, кабели, дискове, дискети нищо не помогна.
Проблема според мен е в Биоса който не реагира нормално на настройките, или има някакви странни изисквания за периферията.
Решението за мен беше през SCSI CD-ROM. Настройх си SCSI контролера да бутва от CD-то и нещата станаха. Съжелявам че не цитирам точните модели на контролера и сървъра но беше отдавна. Дистрибуцията беше  RedHat.. но в случея мисля че няма значение. Та моя съвет: ако има на сървъра SCSI контролер да се насочи към него и ще спестиш много време и нерви. Какви ли не опити правихме (казвам правихме, защото проблема беше достатъчно интересен да се съберем с колеги и да умуваме на по бира) и решение за бутване през IDE/флопи интерфейса не намерихме.
Активен

freedj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #70 -: May 03, 2010, 10:29 »
Здравейте,
описания проблем много прилича на случей с който се борих няколко седмици преди години. Отново ставаше дума за IBM Desktop server и отново проблем със зареждане от boot CD.
Тогава пробвах какво ли не: -сменях CD-та, флопита, кабели, дискове, дискети нищо не помогна.
Проблема според мен е в Биоса който не реагира нормално на настройките, или има някакви странни изисквания за периферията.
Решението за мен беше през SCSI CD-ROM. Настройх си SCSI контролера да бутва от CD-то и нещата станаха. Съжелявам че не цитирам точните модели на контролера и сървъра но беше отдавна. Дистрибуцията беше  RedHat.. но в случея мисля че няма значение. Та моя съвет: ако има на сървъра SCSI контролер да се насочи към него и ще спестиш много време и нерви. Какви ли не опити правихме (казвам правихме, защото проблема беше достатъчно интересен да се съберем с колеги и да умуваме на по бира) и решение за бутване през IDE/флопи интерфейса не намерихме.

А как точно да настроя SCSI контролера да буутва през сд-то защото се рових из настройките му но не намерих нещо подобно?
Активен

Linux is the LIFE!

lHaNNiBaLl

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: Проблеми със сървър на IBM
« Отговор #71 -: Jun 28, 2010, 14:01 »
и аз имам IBM , за да му инсталирам LInux или Windows или каквото и да е има само 2 възможности
Слагах HDD на друг компютър и инсталираш ( след като го върнеш на машинката прави наново конфигурация )
или Local Install ( Network Booting) , за целта ти е необходим друг компютър свързан в LAN

Пробвал съм да боотвам от USB, floppy . CD(DVD) , и отникаде не инсталира ( от флопи само DOS може да се пусне )
Активен