2. Ако някой е формирал такива правила, че те постоянно да бъдат нарушавани и неволно и без никакви лоши последствия - за какво са ти такива правила?
Като стар шофьор би трябвало много добре да знаеш, че правилата не се нарушават, защото не могат да бъдат спазвани. Правилата се нарушават, защото на нарушителя не му е угодно да ги спазва, или нарушителят не знае тези правила. Ако има невъзможност за спазване на правилата, как тогава аз мога спокойно да ги спазвам редовно? И как можем в редките случаи, в които неволно правя някакво нарушение, да осъзнавам, че е можело да не правя нарушението, и обвинявам за нарушението не някой друг, а собственото си несъвършенство, при което взимам мерки да не допускам повече това нарушение, а не да се смятам за невинен, само защото нарушението ми не е било регистрирано от полицай. А колко хора се смятат за невинни, само защото нарушението им не е било регистрирано... Няма нарушение на правилата без лоши последствия. Това, че някой не осъзнава какви са лошите последствия от нарушенията, не означава, че такива липсват.
Тук в офтопика има един пример за лоши последствия от привидно безобидното преминаване на жълто. Знаеш ли колко такива подробности се пропускат да се осъзнаят от хората, при което тези хора, вместо да се усъвършенстват в знанията си, започват да пледират, че законът е тъп, безсмислен и ограничаващ. И намирайки се в тази си позиция, тъпчейки закона и не спазвайки правилата, тези хора умират нелепо, застигнати от ефекта, който предизвиква позицията им.
3. Когато искаш някого да накараш да се придържа към дадени правила - прави го и ти (не визирам теб а "пичовете полица"). Емблематичен си остава въпроса защо полицаите карат без колани?
Съгласен съм. Затова спазвам правилата. Затова ме е яд, когато видя полицай нагло да нарушава правилата. Но не може това да бъде използвано като оправдание за неспазването на правилата от масата хора. Лошото е, че това все пак се използва като оправдание. Дали осъзнават тези хора, че ако се премахне този повод за оправдание, с това си мислене отново ще намерят с какво да оправдаят нарушенията си? Или тези хора са твърде заслепени от гоненето на личния си интерес?
Просто човека попита тук - кой ще ни пази от пазачите?
Честно казано, текущо не изпитвам никаква нужда някой да ме пази от пазачите. Тъй като знам, че ако спазвам правилата за движение, каквито и методи да използват пазачите за регистриране на нарушения, аз няма да бъда спрян, освен ако не е просто проверка на документите. Но виждам нужда да бъдем по-стриктно пазени от шофьорите около нас, тъй като народът мре наляво и надясно, а на нарушителите сякаш не им пука, и стават все повече и все по-нагли.
Ако гледаме като нарушения на всеки 10-ти километър всеки е в нарушение. Дали съм го направил или не не е от значение тъй като не може той да твърди ,че аз съм бил след като няма с какво да го докаже
Ето, за това говорех, когато казах, че процентът на хората, които признават нарушенията си, без да бъдат притиснати от явни доказателства за тях, клони силно към нула. Не разбираш ли, че нарушението е нарушение винаги, а не само когато бъде регистрирано от полицай? Явно си и от редовните нарушители, които карат както си искат, но се правят на примерни, когато забележат (или някой ги извести с фарове), че в далечината има полицай. Ти си явното доказателство, че за да се спазват правилата, трябва на всеки 50м да има полицай, защото при отсъствието на полицай, се считаш за невинен. А дори още по-лошо - роптаеш срещу метод, с който могат да бъдат засичани нарушенията ти, и искаш тяхното осъждане, за да можеш отново спокойно да правиш каквото си искаш.
Поредното търсене на лична облага. За мен мнението ти губи тежест. Презирам мнението ти. Можеш да бъдеш сигурен, че ако поведеш някаква акция срещу биноклите, аз ще съм първият, който ще застане на пътя ти. Явно си пропуснал една дума в заглавието на темата. Трябвало е да бъде "КАТ срещу идиоти"!